Leczenie - Kastracja - samce.
pszczoła - Sob Kwi 28, 2012 20:28
Cytat: | czy szczur przed kastracją powinien być na czczo? |
nie.
http://www.forum.szczury....p?p=10166#10166
Helcia - Sob Kwi 28, 2012 20:34
pszczółka, dziękuję, przeoczyłam tamten temat
Ever - Sob Kwi 28, 2012 20:34
pszczółka napisał/a: | Nie ryzykuj u weta, który się na szczurach nie zna albo przeprowadził bardzo mało takich zabiegów. Najlepiej też, aby używał narkozy wziewnej, jest bezpieczniejsza dla szczurów. |
No właśnie się boję dlatego nie chcę ryzykować. Wziewna narkoza? Obiło mi się o uszy przy tematach tego typu, ale na czym ona polega?
Helcia napisał/a: | a lekkie podgryzanie, gdy się porusza ręką zaliczyć do zabawy, czy do agresywnego zachowania? |
Właśnie też na początku myślałam, że on się ze mną bawi.. tylko zaczęło się pogarszać.
Jest sens kastrować też Alfreda? Żeby taka sytuacja się już nie zdarzyła? On w sumie nigdy mnie nie ugryzł, raczej jest troszkę strachliwy... Chodź z drugiej strony, nigdy nie myślałam, że Dexter mnie ugryzie.
Edit: I jeszcze takie pytanie: Czy jak 4 dni nie będę chodzić do szkoły (weekend majowy), później w piątek do szkoły, a potem weekend, to tyle czasu wystarczy do siedzenia przy nim? Może w piątek nie pójdę do szkoły, żeby go doglądać.. Załóżmy, że w poniedziałek zostałby wykastrowany. Bo w sumie później już nie będzie takich przerw, a im wcześniej to chyba lepiej... Musiałabym szkołę zarwać.
quagmire - Nie Kwi 29, 2012 09:20
U półrocznego, zdrowego szczura nie ma potrzeby robienia zabiegu na wziewnej. Chyba że wet nie ma doświadczenia i nie potrafi dobrze dobrać dawek. Lepiej jak szczuras jest trochę przymulony, mniej go boli i nie próbuje od razu dobierać się do szwów.
Ever - Nie Kwi 29, 2012 13:57
Zastanawiam się nad kastrowaniem obydwu, ale mam tylko jedną klatkę odpowiednią do zamieszkania po zabiegu. Nadałby się FaunaBox duży, dla jednego z nich? Bo takowy posiadam, jednak jest trochę wąski..
Mam taki jak ten tutaj , tylko czerwony.
susurrement - Nie Kwi 29, 2012 15:56
Ever, za mały, zdecydowanie.
smeg - Nie Kwi 29, 2012 16:26
Wykastruj najpierw agresora, a potem zobaczysz, czy drugi też będzie potrzebował zabiegu, być może nie. Tym bardziej, jeśli nie masz dwóch chorobówek
quagmire - Nie Kwi 29, 2012 16:56
I sprawdzonego weta.
Mraach - Czw Maj 10, 2012 09:38
Po jakim czasie można połączyć wykastrowanego samca z samicami?
smeg - Czw Maj 10, 2012 09:51
Na ogół przyjmuje się, że po ok. 2 tygodniach. Ale na forum były gdzieś wyniki badań mówiące, że już po 10 dniach samiec ma 0% płodności.
susurrement - Pią Maj 11, 2012 00:18
niektóre źródła podają też, że może być płodny nawet do 4 tygodni po kastracji.
niemniej po znajomych mi kastrowanych chłopaczkach widziałam raczej, że te 10 dni wystarczało, nawet jeśli byli płodni - nie mieli już raczej odruchu. (nie wiem tylko jak to się sprawdzi w stosunku do niekastrowanych, więc mających ruję samic)
Nakasha - Pią Maj 11, 2012 11:15
Ja zawsze łączyłam w 10-11 dniu po kastracji (łącznie 22 samców), do płodnych samiczek z rujkami, maluchów z tego nie było. Niektórzy jak najbardziej mieli odruch i kopulowali. Nawet się śmiałam, że najlepiej łączyć kastrata z panną z rujką, bo wtedy nie ma między nimi agresji.
Bezsenna - Nie Maj 13, 2012 16:58
Właśnie wróciłam z wizyty kontrolnej po kastracji Stefana.
Zabieg zrobiony był 08.05, a żeby połączyć chłopaka z dziewczynami bez ryzyka miotu, musimy poczekać jeszcze 2 tyg.
Takie zalecenie. Nie ma lekko
Ever - Czw Maj 17, 2012 17:49
Ile dni po kastracji należy oczekiwać u szczura zmian w zachowaniu? Brak agresji itp. Oczywiście wiem, że szczur po zabiegu może nadal pozostać agresywny, ale chciałabym się dowiedzieć ile czasu ma minąć, zanim zacznę się porządnie martwić.
Bezsenna - Czw Maj 17, 2012 18:34
Ever, Jeśli agresja związana była z burzą hormonów, to obstawiałabym, że tyle samo co ”wyzerowanie” popędu i płodności (w końcu chodzi chyba o testosteron ), czyli do 2-3 tyg po kastracji.
|
|
|