To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kastracja - samce.

pszczoła - Sob Kwi 28, 2012 20:28

Cytat:
czy szczur przed kastracją powinien być na czczo?

nie.
http://www.forum.szczury....p?p=10166#10166

Helcia - Sob Kwi 28, 2012 20:34

pszczółka, dziękuję, przeoczyłam tamten temat :oops:
Ever - Sob Kwi 28, 2012 20:34

pszczółka napisał/a:
Nie ryzykuj u weta, który się na szczurach nie zna albo przeprowadził bardzo mało takich zabiegów. Najlepiej też, aby używał narkozy wziewnej, jest bezpieczniejsza dla szczurów.

No właśnie się boję dlatego nie chcę ryzykować. Wziewna narkoza? Obiło mi się o uszy przy tematach tego typu, ale na czym ona polega?

Helcia napisał/a:
a lekkie podgryzanie, gdy się porusza ręką zaliczyć do zabawy, czy do agresywnego zachowania?

Właśnie też na początku myślałam, że on się ze mną bawi.. tylko zaczęło się pogarszać. :|

Jest sens kastrować też Alfreda? Żeby taka sytuacja się już nie zdarzyła? On w sumie nigdy mnie nie ugryzł, raczej jest troszkę strachliwy... Chodź z drugiej strony, nigdy nie myślałam, że Dexter mnie ugryzie. :(

Edit: I jeszcze takie pytanie: Czy jak 4 dni nie będę chodzić do szkoły (weekend majowy), później w piątek do szkoły, a potem weekend, to tyle czasu wystarczy do siedzenia przy nim? Może w piątek nie pójdę do szkoły, żeby go doglądać.. Załóżmy, że w poniedziałek zostałby wykastrowany. :| Bo w sumie później już nie będzie takich przerw, a im wcześniej to chyba lepiej... Musiałabym szkołę zarwać. :|

quagmire - Nie Kwi 29, 2012 09:20

U półrocznego, zdrowego szczura nie ma potrzeby robienia zabiegu na wziewnej. Chyba że wet nie ma doświadczenia i nie potrafi dobrze dobrać dawek. Lepiej jak szczuras jest trochę przymulony, mniej go boli i nie próbuje od razu dobierać się do szwów.
Ever - Nie Kwi 29, 2012 13:57

Zastanawiam się nad kastrowaniem obydwu, ale mam tylko jedną klatkę odpowiednią do zamieszkania po zabiegu. Nadałby się FaunaBox duży, dla jednego z nich? Bo takowy posiadam, jednak jest trochę wąski.. :|

Mam taki jak ten tutaj , tylko czerwony.

susurrement - Nie Kwi 29, 2012 15:56

Ever, za mały, zdecydowanie.
smeg - Nie Kwi 29, 2012 16:26

Wykastruj najpierw agresora, a potem zobaczysz, czy drugi też będzie potrzebował zabiegu, być może nie. Tym bardziej, jeśli nie masz dwóch chorobówek ;)
quagmire - Nie Kwi 29, 2012 16:56

I sprawdzonego weta.
Mraach - Czw Maj 10, 2012 09:38

Po jakim czasie można połączyć wykastrowanego samca z samicami?
smeg - Czw Maj 10, 2012 09:51

Na ogół przyjmuje się, że po ok. 2 tygodniach. Ale na forum były gdzieś wyniki badań mówiące, że już po 10 dniach samiec ma 0% płodności.
susurrement - Pią Maj 11, 2012 00:18

niektóre źródła podają też, że może być płodny nawet do 4 tygodni po kastracji.
niemniej po znajomych mi kastrowanych chłopaczkach widziałam raczej, że te 10 dni wystarczało, nawet jeśli byli płodni - nie mieli już raczej odruchu. (nie wiem tylko jak to się sprawdzi w stosunku do niekastrowanych, więc mających ruję samic)

Nakasha - Pią Maj 11, 2012 11:15

Ja zawsze łączyłam w 10-11 dniu po kastracji (łącznie 22 samców), do płodnych samiczek z rujkami, maluchów z tego nie było. ;) Niektórzy jak najbardziej mieli odruch i kopulowali. Nawet się śmiałam, że najlepiej łączyć kastrata z panną z rujką, bo wtedy nie ma między nimi agresji. :lol:
Bezsenna - Nie Maj 13, 2012 16:58

Właśnie wróciłam z wizyty kontrolnej po kastracji Stefana.
Zabieg zrobiony był 08.05, a żeby połączyć chłopaka z dziewczynami bez ryzyka miotu, musimy poczekać jeszcze 2 tyg.
Takie zalecenie. Nie ma lekko ;)

Ever - Czw Maj 17, 2012 17:49

Ile dni po kastracji należy oczekiwać u szczura zmian w zachowaniu? Brak agresji itp. Oczywiście wiem, że szczur po zabiegu może nadal pozostać agresywny, ale chciałabym się dowiedzieć ile czasu ma minąć, zanim zacznę się porządnie martwić.
Bezsenna - Czw Maj 17, 2012 18:34

Ever, Jeśli agresja związana była z burzą hormonów, to obstawiałabym, że tyle samo co ”wyzerowanie” popędu i płodności (w końcu chodzi chyba o testosteron  ), czyli do 2-3 tyg po kastracji.