Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny
Niamey - Pią Mar 06, 2009 14:23
Mam tylko dwie dziewczyny, więc szczęśliwie starcza na długo. Ja trochę przez pomyłkę kupiłam tę karmę i jak po otwarciu okazało się, że to jest "all in one", to się zmartwiłam, że mi nie zjedzą, a tu taka niespodzianka, wpiżają, aż im się uszy trzęsą...:D
ewela9 - Nie Maj 17, 2009 08:33
moja nela je megan i herbal pets bardzo jej smakuje i nie jest drogie
Anouk - Nie Maj 17, 2009 08:34
ewela9, megan to straszny kompost. Nie polecam.
Oli - Nie Maj 17, 2009 21:25
nie wiecie za wiele o meganie, co? to ani kompost, ani uzależniacze. To przede wszystkim PLEŚŃ i związane z nią toksyny. Nieraz już "ratowałam" sklep z całej partii megana pokrytego zieloną kołderką. To co jest też złe w meganie to barwniki, które nadają "śliczniusi" "słodziusi" kolorek tych cosiów. Jeżeli producent karmy stawia przede wszystkim na jakość karmy, a nie na to by ją jak najszybciej sprzedać (czyli zadowolić oczy właścicieli) to nie barwi produktu na wściekłe kolory. Megana nie polecam, ale konkretnie wiem dlaczego.
dream* - Nie Maj 17, 2009 22:57
Oli ja sie nie spotkałam z plesnia w meganie, a zem kolezanka po fachu jak widze, to mialam doczynienia ze spora grupą porownawczą wiaderek z meganu i zadno zaplesniale nie bylo )
kolorowe cosie to produkty piekarnicze które nie są ani zdrowe ani pożywne.
zresztą jak cała mieszanka podłej jakości i źle zbilansowana
typowy fast-food gryzoniowy czyli duzo tluszczu, duzo weglowodanów, duzo pustych zapychaczy brzuszków a mało witamin, białka, minerałów itp
Oli - Pon Maj 18, 2009 17:05
fairy* napisał/a: | Oli ja sie nie spotkałam z plesnia w meganie | A ja niestety tak i wiem, że parę osób z forum, także. Tam są te pierniczone orzechy arachidowe, a że raczej w badziew nie pakują wysokiej jakości orzechów to są spleśniałe.
alexa94 - Pią Maj 22, 2009 19:40
ja używam aktualnie dla szczurasów karmy Versele Laga hamster complete i karmy firmy "Tukan" czy jakoś tak.
agacia - Pon Maj 25, 2009 10:36
Mysle,ze dla szczurow bardziej odpowiedni jest rat complete niz hamster
gadget - Pon Maj 25, 2009 15:29
alexa94, chyba po cos zrobili rat complete nie ?
ja dzisiaj obkupilem moich chlopakow :
3 opakowania dropsow trixie - warzywne, owoce lesne, jogurt
VL rat complete na probe bo nie chca jesc juz nic suchego ;/ normalnie o bym nie dal..probowalem juz wielu zobaczymy jak to wypadnie
co do megana to 1 udało mi sie kupic - naturany pokarm szczurkow z tym ze 99% zwartosci to byly takie biale kulki (nie wiem co to) i to z checia szamali
Mao - Pon Maj 25, 2009 18:22
U mnie też były zakupy
2x Xtra Vital i - na próbę - polne ziółka JR Farm Wyglądają fajnie, mam nadzieję, że kobitom będzie smakowało
gadget - Wto Maj 26, 2009 09:05
u mnie sukces chlopaki cos tam wkoncu zaczeli podjadac swoja sucha karme
Anonymous - Sob Cze 06, 2009 18:56
gadget napisał/a: | ja moge polecic xtravital z miesem z indyka (...) |
Ja też.
A są jakieś inne niż te z indykiem w ogóle?
Zawsze mi się wydawało, że widzę tylko "turkey".
Karma jest świetna, u mnie to podstawa.
Do tego mieszkam z Hamster Cripsami.
"Schodzi".
Najbardziej oczywiście większe kawałki.
Jak zostaje już tylko drobnica to sobie też wybierają, ale bez specjalnej pasji, wówczas dosypuję. Nie sypię codziennie, tylko jak widzę, że faktycznie nie ma już czego wygrzebać
Poza tym dodatkowo dostaję od Wetów różne próbki kociej karmy Royal Canin "Veterinary Diet", np. Skin Young Female. W zależności od tego jaka to karma jedzą chętniej albo rzadziej.
Ta sucha to miała być absolutna podstawa, ale cóż, jakbym siebie nie znała... A to kukurydza, jabłuszko, brukselka, brokułka, bób, a to groszek, a to banan, a to jak się pokazały: arbuz, kocie jedzonko Hillsa, ryż, kaszka... i brzuszki mają takie mmm mięciutkie.
Ale nie mają nadwagi czy coś.
Są bardzo ruchliwe.
dream* - Sob Cze 06, 2009 19:27
EB Vitajkraftu chyba z krewetkami jest.
indyk bezpieczniejszy niz kurczak a tanszy niz jagniecina czy droga w obrobce wołowina... ryby zas sa nie wskazane
no to faszerujesz szczurki dl metionina i inna chemia zakwaszajaca mocz. oraz tauryna wywolujac jej nadmiary ;p
Niamey - Sob Cze 06, 2009 23:18
Off-Topic: | fairy*, nie zrozumiałam Twojego posta |
dream* - Sob Cze 06, 2009 23:57
mój post jest o tym, że indyk jest mniej skoncentrowana chemia i hormonami przy czym jest tanszym zrodlem bialka zwierzęcego niż jagnięcina [drooga] czy trudna i droga w obrobce paszowej wołowina, zaś ryby dla gryzoni są niezalecane
i o tym, że karmiąc szczury kocią karmą rc faszerujesz je zbędną chemią o bardzo silnym działaniu.
|
|
|