To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

Bel - Śro Sty 15, 2014 18:41

mmarcioszka, Sorry, this video cannot be edited.
mmarcioszka - Śro Sty 15, 2014 18:43

YT chyba coś namieszał, zaraz sprawdzę, u mnie działa.

Teraz powinien działać Czarek na spacerze ;)

Bel - Śro Sty 15, 2014 18:55

ale muzyczkę dobrałaś. W napięciu czekałam co najmniej na jakiegoś ekshibicjonistę.... :lol:
mmarcioszka - Śro Sty 15, 2014 18:58

Bel, wiedziałam, że będziesz czekać, a tu tylko śnieg :D
Bel - Śro Sty 15, 2014 18:58

zwiodłam się. Won do lasu jeszcze raz !
yoshi - Śro Sty 15, 2014 19:41

zuuzuushii napisał/a:

Erdelki tylko mają więcej zapału myśliwskiego więc trzeba bardziej uważać i zrezygnować pewnie z innych zwierząt.

Dlaczego? Jest masa terrierów żyjąca w zgodzie z innymi mniejszymi zwierzakami :D

mmarcioszka - Śro Sty 15, 2014 20:23

Bel, już wróciliśmy z lasu http://www.youtube.com/watch?v=8rzKcWpICHw :P
zuuzuushii - Śro Sty 15, 2014 21:00

yoshi napisał/a:
Dlaczego? Jest masa terrierów żyjąca w zgodzie z innymi mniejszymi zwierzakami :D
Na to liczę ^^ ale wole się zbyt optymistycznie nie nastawiać. Musze poznać też wady, żeby później nie było niespodzianek.

Irlandczyki są przepiękne, zakochałam się w ich wyglądzie ale jednak są troszkę za małe.
A czym więcej czytam o airedalkach tym bardziej jestem zachwycona.
Więc chyba, nieee^^ raczej na pewno wybór padnie na tę rasę :serduszka:

katasza - Śro Sty 15, 2014 21:31

Riven z dogomani ma dwa serdelki, zuu.
Moze napisz do niej albo poczytaj temat to zobaczysz jak sie zyje z takimi psiakami :)

Szura - Śro Sty 15, 2014 22:27

Cytat:
Aż tak się różnią?

W teorii oba są wrażliwymi, delikatnymi psami rodzinnymi idealnymi do towarzystwa. Lubią dzieci.
Oba w teorii nie wykazują agresji ale jak co do czego to potrafią obronić.
Oba są inteligentne, energiczne, szybko się uczą.W stosunku do obcych zachowują dystans.

Erdelki tylko mają więcej zapału myśliwskiego więc trzeba bardziej uważać i zrezygnować pewnie z innych zwierząt. Są chyba też bardziej cięte na inne psy ale nie ma aż takiej wielkiej różnicy albo ja coś przegapiłam bo na razie aż tak bardzo nie zagłębiałam się w szczegóły.

Terriery wrażliwe i delikatne? Nie wiem, może mamy inną definicję. ;) Erdele potrzebują odpowiedniego prowadzenia od małego, plus dobrego wyboru krycia i szczenięcia, inaczej niestety jest spora szansa, że wyrośnie z niego pies głośny, agresywnym uciekający. Ogólnie, w przeciwieństwie do typowych owczarków, nie jest to zdecydowanie rasa wpatrzona we właściciela jak w obrazek. Na pewno uczą się szybko, ale to nie znaczy, że chętnie współpracują z właścicielem - to zależy od osobnika. Z jednej strony jak na teriery są dość stonowane, ale znowu, to TERIERY i coś, co u parsona może najwyżej zirytować, u tak dużego psa staje się już poważnym problemem.

Ja wiem, że w internetach to każdy o swojej rasie pisze same pozytywy, no ale jeśli z tego opisu wychodzi, że terrier ma charakter i temperament bliski owczarkowi, no to coś nie teges. ;)

Odpowiednio poprowadzony serdel to cudo, nie pies, sama baaardzo lubię tę rasę. Znam i te świetnie wychowane, ale i niestety kilka potworków, z którymi właściciele sobie nie poradzili, a teraz i oni i pies się męczą ze sobą.

W rasie w sumie jest spory rozrzut, co mogą pokazać psy Zach, której pierwszy serdel uwielbiał współpracę, super się koncentrował itd, a obecny jest niezależny i uparty, a przy tym bardzo aktywny, więc prowadzi się go zupełnie inaczej.

Oluś - Śro Sty 15, 2014 22:31

mmarcioszka, jaka radocha. :D Uwielbiam jak psy tak nurkują nochalem w śnieg. :serducho:
mmarcioszka - Śro Sty 15, 2014 22:51

olus_165, Czarek głupieje na widok śniegu i bije z niego radość do nieba. Uwielbia w nim kopać i wkładać głowę po szyje :mrgreen:
zuuzuushii - Śro Sty 15, 2014 22:53

Szura, spoko, zgodzę się z twoją wypowiedzią. Z wrażliwością może się zapędziłam :P

Nie chodziło mi o to, że te psy są identyczne bo oczywiście, że nie są :roll:
Chodziło mi o te parę cech które są dla mnie ważne (wielkość, budowa, podatność na szkolenie/inteligencja, czy to pies rodzinny, dla dzieci ale zarazem czy potrafi obronić itp.)
Pisałam zresztą o bosach, ale, że wcześniej o nich myślałam, bo byłyby mi może bliższe, ponieważ owczarki zawsze tam jakieś w rodzinie były.

Terrier to dla mnie zagadka ale może to nie byłby taki zły pomysł, bo nawet podoba mi się, że to jest większy indywidualista i pies z "charakterem"
Jeżeli zdecydowałabym się na AT to nie wzięłabym go z pierwszej lepszej hodowli zupełnie bez przygotowania. Zależałoby mi aby były po dobrych rodzicach (szczególnie chodzi mi o charakter)
raczej bym się postarała, aby poobserwować takiego psa na żywo, pospotykać się z właścicielami a żeby to zrobić to raczej muszę się wstępnie (nawet w ciemno) zdecydować na tę a nie inną rasę nawet jeżeli mam inne rasy psów w zanadrzu. Nie muszą przecież to być zupełnie podobne psy :roll:

Szura - Śro Sty 15, 2014 23:17

zuuzuushii, no to spoko, tylko podatność na szkolenie tu może być problemem. Zależy od tego, co nasz AT na to - a nie każdemu sprawia to radochę, a spróbuj namówić terriera na coś, co go nudzi :mrgreen: , i od tego, czy z terrierem pracować lubimy i umiemy. Pracuje się z nimi zupełnie inaczej, niż z owczarami.

Myślę, że najlepiej by było poznać terriery na żywo, i te z korbą, i te spokojniejsze. Sama oczywiście bardzo polecam, nie wyobrażam sobie życia bez terriera. :serducho:

Wiadomo, nie ma nakazu wybierania między podobnymi rasami. Są ludzie mniej i bardziej 'uniwersalni' w kwestii dopasowania do nich rasy. Moje zdziwienie wynika głównie z faktu, że ja akurat jestem ta mniej i ciężko mi czasem pojąć, jak komuś może na raz pasować owczar i terrier, choć wielu taki zestaw w domu przecież pasuje. ;)

PALATINA - Śro Sty 15, 2014 23:38

Przypominam, że ja się waham między PONem a whippetem (i jeszcze papillon się przewija czasem w rozważaniach).
To dopiero jest rozrzut! :D