Archiwum - Psiaki XVII
Mika29 - Czw Cze 27, 2013 13:52
katasza, rano wychodzi na ok. 40 min na smyczy, popołudniu biorę go na jakieś 1,5 godziny z czego większość czasu biega bez smyczy. Wieczorem psiak biega razem ze mną też jakieś 1,5h (wtedy biega bez smyczy). W weekendy zabieram go rano i wieczorem na ponad 2 godzinne spacer i wtedy biega luzem.
Bel, właśnie Shaggy miał Bosh light i nic na nim nie schudł.
katasza - Czw Cze 27, 2013 13:53
Moj jest wykastrowany i nie tyje a nie je karmy light, ciotki suczka tez wykastrowana, ma juz 9 lat i nigdy gruba nie byla.
Ale i moj i jej pies wg mnie maja bardzo duzo ruchu.
Mika, no to jak dla mnie ruchu ma duzo, nie wiem czemu tyje. Moze za duzo karmy dostaje? Odmierzasz gramy?
Mika29 - Czw Cze 27, 2013 13:56
katasza, Tak, odmierzam. I zawszę daje mniej niż jest na opakowaniu ale to nic nie daje, jak wcześniej pisałam waga stoi w miejscu a czasami rośnie. Chociaż w sumie ostatnio kiedy zwiększyłam mu ruch (w weekendy) to waga stoi.
katasza - Czw Cze 27, 2013 14:01
Dziwne, to moze faktycznie jakas karme light albo barfa. A moze ma jakies problemy hormonalne czy cos?
PALATINA - Czw Cze 27, 2013 14:02
Mika29,
Schudła 3 kg w ciągu jednego dużego worka. Taki był cel i został osiągnięty.
Potem wróciłam do normalnej karmy. Waga przez dłuższy czas się utrzymywała.
Ale że moja suka to strasznie łakoma, kradnąca bestia, więc znów nadaje się do odchudzenia (ale kilka lat było OK, choć kosztowało nas to masę restrykcyjnego wydzielania karmy i pilnowania jedzenia w całym domu).
babyduck - Czw Cze 27, 2013 14:05
Mika29, a co z jego sierścią? Poprawiło się? Może nadwaga i te problemy skórne mają coś wspólnego?
Ja ze swojej strony mogę polecić Pro plan light z jagnięciną i ryżem. Negrze pomogło to w utrzymaniu linii po kastracji, a zrobił się z niej straszny obżartuch.
Mika29 - Czw Cze 27, 2013 14:07
katasza, właśnie nie. Tak bardzo bym chciała, żeby wreszcie schudł, wr. Właśnie on już miał b. dużo zwykłych karm light dlatego zastanawiam się nad weterynaryjną RC.
PALATINA, a suczka miała jakieś problemy z sierścią po karmie czy nie?
babyduck, hm, może masz racje z tą sierścią.. Niedługo zabieram go to hodowcy na strzyżenie a, że hodowca wie o jego problemach skórnych to wezwie weterynarza który, że tak powiem opiekuję się psiakami z hodowli więc mam nadzieję, że wtedy wszystko się wyjaśni. A co do Pro Plan to mam do niej uraz, Shaggy jak był szczeniakiem to ją dostawał i się zawsze po niej bardzo drapał.
PALATINA - Czw Cze 27, 2013 14:15
Mika29,
Nie pamiętam (to było z 6 lat temu). Obawiam się, że mogła mieć, bo u niej każda karma light odbija się na sierści (zaczyna się mocniej kołtunić). Zwykle do lightowych karm dorzucam kurację gammolenem (1 w roku przez 3 miesiące) i jest OK.
Próbowałam w zeszłym roku dawać olej z łososia, ale efektu na sierści aż takiego nie było, za to suka mi strasznie przytyła (i od tamtej chwili nie mogę u niej tego zrzucić, ale Obesity jeszcze nie próbowałam. Chyba kupię, bo efektu na razie nie widzę, a suka je tyle, co kot napłakał).
Mika29 - Czw Cze 27, 2013 14:18
PALATINA, to chyba się przekonałam i jednak kupię RC Obesity.
PALATINA - Czw Cze 27, 2013 14:23
Mika29,
No, ja byłam zadowolona.
Tylko kup suka dużo robiła, ale to norma przy karmach odchudzających.
Nie jest to karma docelowa, więc wg mnie warto się przemęczyć.
My bardzo pilnowaliśmy dawki. Każdego dnia odmierzałam ilość karmy na cały dzień i jeśli suka miała dostać nagródkę, to brałam z tej wydzielonej porcji, żeby ani o gram nie było za dużo.
U nas się to świetnie sprawdziło, ale ona wtedy jeszcze przed kastracją była, więc metabolizm inny niż dziś (może dlatego teraz mi ją tak ciężko odchudzić? ..choć raczej obstawiam, że kradnie kotom, mimo że staramy się pilnować).
Nakasha - Czw Cze 27, 2013 16:54
Moje na Boshu i Bricie były chude, a są kastrowane.
Trochę przybrały dopiero na Markus-Muhle i Husse. Powoli zaczynają wyglądać jak psy, a nie szkielety.
Mika29 - Czw Cze 27, 2013 21:19
| PALATINA napisał/a: | Mika29,
choć raczej obstawiam, że kradnie kotom, mimo że staramy się pilnować). |
Dlatego moje koty dostają na parapecie W sumie to jedna kotka, bo druga jak raz Shaggy próbował jej zabrać jedzenie to się na niego rzuciła i go boleśnie podrapała, więc on już jej nie rusza :p
PALATINA - Czw Cze 27, 2013 22:17
Mika29,
Moje koty jedzą z drogich miseczek (porcelanowe z kotem Simona, kupowane w angielskim sklepie). Nie odważę się ich postawić w miejscu, z którego teoretycznie mogą spaść (chucham na nie i dmucham, jak jakaś idiotka, a znajomi pukają się w głowę - zapewne słusznie! ).
A tak bardziej na serio, to nie mam w mieszkaniu miejsca, w którym mogłabym im to postawić.
Moje koty są uczone nie wchodzenia na blaty, a parapet jest b.wąski.
Jedzą na podłodze (mają wydzielane posiłki i zabieraną miskę, jeśli coś na dnie zostawią - ale wiadomo, że czasem Jagna jest szybsza w tym zabieraniu niż ja, choć teraz bardzo pilnuję i chyba nie ma jak im podkradać).
Tess - Czw Cze 27, 2013 22:45
Mika29, moja znajoma miała mega problem z nadwagą u psa i to pomimo dużej ilości ruchu i bardzo małych, wydzielanych porcji karmy. Okazało się w końcu, że to z hormonami jest coś nie tak, ale nie pamiętam co. I już jest ok. Może on też coś ma, np. z tarczycą? Mogę spytać koleżanki, o co u niej chodziło, jeśli chcesz.
Mika29 - Pią Cze 28, 2013 07:21
Tess, o, jakbyś mogła to byłoby super
|
|
|