To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Pajączki ^_^

Mangusta - Pon Wrz 15, 2008 17:01

to też zależy od gatunku... nadrzewniaki żyją jeszcze krócej (samice ok. 15 lat, samce ok. 2) ale są bardziej "widowiskowe" bo się ruszają i budują pajęczyny, co u naziemnych jest właściwością tylko niektórych gatunków ;)
Anonymous - Pon Wrz 15, 2008 17:43

A czy to jest reguła, że samice żyją aż o tyle dłużej od samców?
Mangusta - Pon Wrz 15, 2008 17:55

tak, to norma. samce po ostatniej wylince po jakimś czasie przestają jeść, jeśli nie uda im się zapłodnić w jak najszybszym czasie jakiejś samicy to giną bezpotomnie z głodu. moi dwaj staruszkowie parahyban już są w takim stadium, zostało im obu kilka miesięcy życia.
Anonymous - Pon Wrz 15, 2008 18:01

Przestają jeść? Czyli tak "dobrowolnie" umierają? :shock:
Mangusta - Pon Wrz 15, 2008 18:07

w sumie nie wiem czy dobrowolnie, czy jakby sztucznie dokarmiać to by to przedłużyło ich życie. ciekawe czy ktoś zrobił taki eksperyment. bądź co bądź żadna z moich parahyban nie je już od ponad pół roku, ignorują karmę.
Anonymous - Nie Wrz 21, 2008 22:36

http://www.fotosik.pl/pok...7685709594.html
Puszek. :mrgreen:

http://www.fotosik.pl/pok...7748cf4c89.html
I skala porownawcza :lol1:

Mangusta - Pon Wrz 22, 2008 01:15

L1 jak L1, mój Kleszcz też przez to przechodził ;P ... czemu tak dziwnie włókno wygląda? jak przesuszone na wiór i zalane ino po kątach wodą.
LunacyFringe - Pon Wrz 22, 2008 09:45

katasza, fajny :mrgreen: Powiem szczerze, że dzięki pokazowi Wrocławskiemu i blackowcy przekonałam się do pajunków, ale tylko tych niedomowych :DD
yoshi - Pon Wrz 22, 2008 20:06

a to moja sliczna Brachypelma epicureanum, samiczka L12 :D :D

niedawny nowy nabytek :)

Mangusta - Pon Wrz 22, 2008 20:16

ładna dziołcha, ile ma cm? jesteś pewna że to epicureanum? brachypelm jest mnóstwo odmian i strasznie łatwo je pomylić między sobą, bo różnią się tylko detalami, epicureanum wg. TCP od vagansa różni się tylko tarczką grzbietową, a tutaj właśnie nie widzę tej różnicy.
Anonymous - Pon Wrz 22, 2008 20:53

Mazoku napisał/a:
jak przesuszone na wiór i zalane ino po kątach wodą.

ano, bo tak jest. tzn. juz nie ;p pajunk mieszkal na husteczce do tej pory, bo nei moglam w miescie zdobyc ziemi do terra. w piatek kupilam, a ze caly weekend mnie w domu nei bylo tata nasypal i "podlal" tak jak widac :/

yoshi - Pon Wrz 22, 2008 21:21

tak mozoku jestem pewna o tym ze pajaczek jest B.e, kupowalam ja z pewnego zrodla :) A ze zdjeciami wiesz jak to jest, swiatlo, kat i rzeczywistosc zachwiana :wink:
Grucha - Wto Paź 07, 2008 22:23

widzę pajączki wam nie straszne :P
też hoduje tego rodzaju futrzaki ;p 11 sztuk posiadam :) na prawdę bardzo ciekawe zwierzaki :)

moje pajączki :
L.parachybana L10
B. vagans L9
B.smithi L9
A.geniculata L6
P.platus L5
P.reduncus L5
H.gigas L3
G.rosea L3
B.vagans L3
C.fasciatum L5
G.rosea L2

Nic szczególnego :)

Lucyferek_wro - Wto Paź 07, 2008 22:50

A czy wy hodujac pajaki nie boicie sie oddawac szczorkow ?Pojda do dobrego domu... a tu buch ida do szczura? :/
Anonymous - Wto Paź 07, 2008 23:06

Lucyferek_wro napisał/a:
a tu buch ida do szczura?

ida do weza masz na mysli ? ;)

ja sprawdzalam przyszlych wlascicieli. pozatym zadnemu terraryscie nie chcialoby sie ze mna gadac przez pare dni, zeby zalatwic szczura ktory musi przejechac jeszcze iles kilometrow ;)
no i niezapominajmy, ze weze tez jesc cos musza ;)
no i tak btw. pajaki nie jedza myszy ani szczurow ;)
tzn. mozna dorslemu dac mysiego oseska, ale nie ma takiej potrzeby.

Grucha a zdjecia masz? ;] szczegolnie tych wiekszych juz, bo L1, czy L2 to jak katniki wygladaja ;p