To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. III

Anonymous - Wto Sty 26, 2010 16:35

quagmire napisał/a:
W Kakadu stoją przy karmach i można wziąć.
Możesz wziąć dowolny, a później sobie wyskalujesz u babci odpowiednio do swojej karmy

Taki mam zamiar :) i bedzie przede wszystkim taniej :)

I zobacze ile gram na 3.5 kg kota, przelicze kalorie i zmniejsze dostosowujac kalorie do tych karm typu light ;) i powinno styknac.

Devona - Wto Sty 26, 2010 16:41

tamiska napisał/a:
Szkoda mi troche kasy na odmierzanie karmy, a do innych rzeczy nie wykorzystuje.
Ja ważę szczury ;) , ale wyskalowanie kubka to też dobry pomysł :) .

Wiosną Elmo skończy rok, do tego czasu pewnie ciachniemy mu jaja i wtedy zacznę przeliczać karmę, bo nie chcę, żeby chłopcy za bardzo przytyli, Gizmo i tak przybrał po kastracji, nie jest gruby, ale wolałabym, żeby był szczuplejszy ;) . Na razie nie ograniczam karmy, to maluch by na tym stracił, a karmienie osobno nie wchodzi w grę. Tak więc u nas na wiosnę odchudzanie kotów :P .

L. - Wto Sty 26, 2010 17:20

tamiska, a Lucek tyje?
Mi hodowczyni mówiła, że ilości karmy powinno się zmniejszyć dopiero wtedy, gdy po kastracji kot tyje. Jeśli nie tyje to dawka może zostać taka sama jaka była.

I dobrze robisz. Nie ma co się bawić w karmy dla kastratów wystarczy zmniejszyć ilość kalorii.

Anonymous - Wto Sty 26, 2010 17:26

która karma jest smaczniejsza dla waszych kotów? acana czy orijen?
Niamey - Wto Sty 26, 2010 17:43

L. napisał/a:
I dobrze robisz. Nie ma co się bawić w karmy dla kastratów wystarczy zmniejszyć ilość kalorii.
- nie chodzi tylko o tycie po kastracji - kastrowane koty, które nie mają odpowiedniej diety, prędzej czy później chorują na nerki.
Devona - Wto Sty 26, 2010 17:49

Agu, miałam wrażenie, że wolały Orijen, lubiły wszystkie smaki, ale od kiedy mamy nową Acanę, to wydaje mi się, że tę jedzą najchętniej.
Niamey napisał/a:
kastrowane koty, które nie mają odpowiedniej diety, prędzej czy później chorują na nerki.
Jak już pisałam wcześniej - to nie jest takie proste. Znam przypadki kotów na karmie dla kastratów, które mają problem z kryształami kwasu moczowego i mojego kastrata, który je zwykłą karmę i jest zdrowy :) .
Anonymous - Wto Sty 26, 2010 18:01

Devona napisał/a:
Ja ważę szczury , ale wyskalowanie kubka to też dobry pomysł .

No wlasnie, a ja juz na razie nie przewiduje takowych delikwentow. Juz samo patrzenie jak Rydzyk sie teraz meczy jest dla mnie katorga...

Devona napisał/a:
Na razie nie ograniczam karmy, to maluch by na tym stracił, a karmienie osobno nie wchodzi w grę.

Ja tez nie ograniczalam :) Niestety to zaskutkowalo tym, ze lucek ma jakby ginekomastie :mrgreen: Nie wiem, czy to cecha osobnicza, ale on jest chudy i drobny tylko wisi mi taka jakby luzna skora i wetka pow., ze to przez to iz jest dobrze karmiony... No, ale to sie ani nie pomniejsza ani nie powieksza. Smiesznie to wyglada, bo jest szczuply, jak go glaszcze to czuje jeszcze zebra, ma dlugie chude nogi i ta skora tylko taka...

L. napisał/a:

Prownalam sklad tych dla kastratow i Orjenem. Nazwa i kaloriami sie roznia. Niczym innym. Po prostu sa przereklamowanymi bublami.

RC young male ma 0.09% Mg i Orjen też, Fe i Ca ma po 1%, a Orjen 1,4-1.7%, a wlasnie to jest podstawa ich reklamy, ze zapobiega powstawaniu krysztalkow kwasu moczowego.

Jakbym miala wybrac dla kastratow to wzielabym Brita, bo ma ponad 40% miesa i 38% bialka i wydaje sie byc dobra karma jakosciowo.

L. - Wto Sty 26, 2010 18:56

tamiska, ale np. Applaws ma 80% mięsa ;]
Niamey - Wto Sty 26, 2010 19:24

Devona, ja wcale nie twierdzę, że karma dla kastratów jest tu jakimś zalecanym i jedynym słusznym rozwiązaniem - głównie trzeba patrzeć co się daje i myśleć pod kątem tego, co jest niezalecane na nerki. Po prostu ostatnio widziałam pod rząd trzy koty z takim problemem, w tym jednego prawie nie do odratowania i dlatego jestem nieco wyczulona :D
Devona - Wto Sty 26, 2010 22:16

Niamey, ja ogólnie nie ufam karmom dla kastratów, bo preferuję te, które mają najlepszy skład, a one przeważnie są ogólnego przeznaczenia, np. Orijen i Acana. To samo dotyczy mokrych karm. RC czy inne tego typu karmy mają gorszy skład i są nieopłacalne finansowo, zatem zamierzam ograniczyć ilość pokarmu i uważnie obserwować koty po drugiej kastracji.

Tamisko, moje chłopaki są propocjonalnie zbudowane, ale Gizmo mógłby być nieco szczuplejszy, widzę, że Elmo zaczyna się zaokrąglać, ale dopóki jest maluchem i mam jaja, nie będę radykalnie pokarmu ograniczać, ale wiosną zbiorowe odchudzanie ;) .

Anonymous - Wto Sty 26, 2010 22:21

L. napisał/a:
tamiska, ale np. Applaws ma 80% mięsa ;]

W swoich poszukiwaniach karmy dla kastratow nie natrafilam na ta, ale chetnie poczytam :)

Devona, rozumiem. Maly jeszcze sie rozwija to niech wcina poki moze. Tez wychodzilam z tego zalozenia :) Lucek jest teraz na etapie bardzo intensywnego wzrostu i z dnia na dzien zmienia proporcje, wiec nie moge wskoczyc z restrykcyjna dieta, bo mu zaszkodze.

Na razie opracowuje plan zywieniowy. Juz minal czas gdy lucek po tylu mies glodzenia jadl na zapas i teraz je po troszke, ale czesciej i wyzbyl sie odruchu zakopywania niezjedzonego jedzenia :roll:

Anonymous - Śro Sty 27, 2010 22:50

ludzie, moj ojciec chce ksiazke, bo mowi, ze nigdy nie mial kota i nie umie sie z nim dogadac. nergal to menda okropna, wlazi wszedzie, kloca sie z ojcem. i chcialam im sprezentowac cos do poczytania, zeby lepiej im szlo dogadywanie sie.
ja czytam w necie, ale nie bede ojcu wykladu robic, pozatym wiem, ze do niego lepiej trafia jak ma to zapisane i moze zajrzec w kazdej chwili.
polecacie cos? ;)

Anonymous - Śro Sty 27, 2010 22:54

tak, to co L. kot doskonały - http://www.allegro.pl/ite...ow_braz_ga.html
AngelsDream - Śro Sty 27, 2010 23:36

http://www.youtube.com/watch?v=Dh0fYZirSv8

:mrgreen:

quagmire - Czw Sty 28, 2010 11:04

Kot załatwił niedźwiedzia :mrgreen:
Widziałam kiedyś, jak kotka pogoniła psa, bo ten chciał się pobawić z jej ciężarną koleżanką, ale żeby miśka :lol: