To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

jimmy - Wto Wrz 18, 2007 17:18

ostatnio z Marta też znaleźliśmy ten żwirek dla kotów się on wogóle nie nadaje, ale dla szczurków jest super nie powoduje uczulenia bo kukurydza a zapaszki też wchłania całkiem nieźle
sue - Wto Wrz 18, 2007 17:31

A ile za niego zapłaciłaś?
Monica_18 - Wto Wrz 18, 2007 17:45

za 5l koło 15 zł a mimo iż mam dużą kuwetę dla szczurków wsypałam go troszkę i ładnie po klatce się rozbił ;)
Anonymous - Nie Wrz 23, 2007 10:30

Uważam, że ściółka Cat's Dream jest dobra :)
Straciatella - Wto Wrz 25, 2007 12:17

Moi chlopcy na początku egzystowali na antyalergicznej ściółce dako-art "specjal" bo po przyniesieniu do domu okrutnie kichały. Z prozaicznej przyczyny, że nie idzie jej nigdzie dostać od dwóch tygodni siedza na zwykłych prasowanych trocinach. Nie kichają, nie drapia się, iec jest dobrze. Dosypuje im do trocin zwykłego suszonego rumianku ze sklepu zielarskiego (to samo co rumiankowy dodatek do sciółek z herbala, tylko kosztuje 3,50 za dużą torbe :wink: ) jak wiadomo rumianek działa :)
Justka1 - Sob Paź 06, 2007 15:34

Nie wiem czy juz ktos pytal ale chcialam sie dowiedziec,czy mozna uzywac jako sciolki trocin ze stolarni?
Facet z zoologika powiedzial mi,ze moga miec pchly i inne robaki.
Czym sie w sumie roznia trociny kupne od tych ze stolarni?
Czy te kupne sa poddawane jakims procesom,ze nie maja zadnych insektow czy robakow?

Anonymous - Sob Paź 06, 2007 17:17

Nie wiem jakim procesom sa poddawane sciolki z zoologa, ale trociny ze stolarni czesto maja kawalki farb, sikaja na nie koty, psy i inne zwierzaki, mnostwo razy mozna znalezc pety, srobki, gwozdzie.
Kiedys jak bylam mlodsza to mama brala dla moich krolikow i wlasnie czesto mielismy takie "dodatki".

Justka1 - Sob Paź 06, 2007 17:51

No ja rozumiem ale jak ja mam sprawdzona stolarnie gdzie nie ma takich dodatkow,bo znajomy bierze dla psow do budy,to czy mozna uzywac takiej dla szczurow.
Chodzi mi konkretnie czy sciolka z zoologa jest jakas "inna". :wink:

Anonymous - Sob Paź 06, 2007 23:17

No wlasnie pisze, ze sciolka z zoologa nie ma tych "dodatkow" ktore psu nie zaszkodza, a szczura tak.
Psu nie szkodzi koci mocz, czy kawalki farby.
A przeciez tego nei widac golym okiem.

Matrix - Czw Lis 08, 2007 22:49

Aktualnie używam(a raczej kończę) żwirek Cat's Best.Wsypuję go w połączeniu z odrobiną trocin i z siankiem. Jest drobny,zbryla się,ładnie wchłania zapachy..Jednak jego podstawową wadą jest cena:/ ponad 20 zł. Czytałam,w którymś z tematów o ściółkach,że Cat's Best to to samo co Cat's Dream,porównywalne,ale Cat's Dream jest tańszy.Widziałam ten drugi w zoologu i ten żwirek jest spory..bez porównania większy od Cat's Best. czy taki większy nie jest gorszy?A cena rzeczywiście niższa..
civette - Pią Lis 09, 2007 09:19

My kupowaliśmy Pigwę, ale się naczytałam forum i postanowiłam zmienić. Dostałam cynka od Falki, że u nas jest sklep, w którym Chipsi Mais kosztuje ok. 20 zł. Skusiłam się i moje refleksje są takie - jest bardzo sypka, jak chłopaki szaleją to się wysypuje (no z pigwą tego akurat nie miałam) i hałasuje, kupki się tym nie obklejają, jest niezwykle wydajna. Moi chłopcy w to nie siusiają, konsekwentnie obsikują plastikową półkę-koszyczek, na którą kładę zawsze ręcznik papierowy. Gdy w klatce śmierdzi to właśnie ten ręcznik lub gówienka z kuwety (ew. Obsikane pręty klatki, chłopaki w końcu spędzają na niej pół dnia, drugie pół dnia na półce naszych mebli, a przerwami na kanapę). Kupki można łatwo wyzbierać, więc jedna porcja ściółki starcza mi naprawdę na bardzo długo. Teraz jeszcze może ktoś da mi cynka, gdzie w Bydgoszczy znajdę chipsi za tą cenę, bo za kilkanaście dni tam właśnie zamieszkam :mrgreen:
ania26 - Pią Lis 09, 2007 14:52

Granulat Cat's dream lub Naturals + trociny + szmatki do koszyczka
sachma - Pią Lis 09, 2007 15:43

Cat's dream + troty pinio

a niedlugo bedziemy testowac sciolke z kolb kukurydzy..

Lazanka - Pią Lis 09, 2007 15:57

Matrix napisał/a:
Aktualnie używam(a raczej kończę) żwirek Cat's Best.Wsypuję go w połączeniu z odrobiną trocin i z siankiem. Jest drobny,zbryla się,ładnie wchłania zapachy..Jednak jego podstawową wadą jest cena:/ ponad 20 zł. Czytałam,w którymś z tematów o ściółkach,że Cat's Best to to samo co Cat's Dream,porównywalne,ale Cat's Dream jest tańszy.Widziałam ten drugi w zoologu i ten żwirek jest spory..bez porównania większy od Cat's Best. czy taki większy nie jest gorszy?A cena rzeczywiście niższa..

Matrix z tego co piszesz o zbrylaniu wnioskuje, ze uzywasz zwirku "Cat's Best OkoPlus".
Zwirek Cat's Dream jest odpowiednikiem zwirku "Cat's Best Universal". I to ten wlasnie typ zwirku jest przeznaczony dla gryzoni (i nie tylko). Na zwirku OkoPlus napisane jest tylko ze jest on dla kotow - nie ma nic o innych zwierzetach.

Ja osobiscie uzywam Cat's Dreama i sobie chwale (przy 2 babach w klatce). Cat's Best nie uzywalam nigdy bo uwazam ze za drogi (20 PLN to przesada gdy Dreama kupuje po 11-12 PLN w MAKRO). Zdarzalo mi sie kupic tez Pinio lub Super Cat,s Natura (pabemia) - rowniez ceny przystepne ale moim zdaniem rozpadaja sie szybciej (od mniejszej dawki wilgoci niz Dream) no i nie lubie tego ich intensywnego zapachu po otwarciu torby :)

EDIT: bo zobaczylam notke sachmy :P
Sachma - kukurydziana jest fajna tylko jak dl amnie nie pochlania tak dobrze zapachu :/

Ninek - Pią Lis 09, 2007 15:58

Od niedawna używam Stop-smell. Jestem bardzo zadowolona, wreszcie przestałam mieć problemy z oddychaniem w moim pokoju (wcześniej był żwirek a ja jestem strasznym alergikiem), szczurom też sie podoba, zakopują sie, w razie kłótni nie ma problemu ze znalezieniem miejsca do spania (obecnie bawełna jest testowana jako posłanie przez 2 obrażone ogony :P ), kopią ile wlezie. Nie mam też ściółki w całym pokoju jak było w przypadku żwirku i trocin. Jedyny minus to cena :roll: