To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Rozmnażanie - Jakiej płci jest mój szczur?

Kasik - Wto Sty 15, 2013 22:21

Shihwa, to skoro już wiesz, że masz samiczkę, a chciałaś by następnym szczurkiem była też samiczka, nie musisz czekać, aż szczurek skończy 5 miesięcy :) Czym prędzej adoptuj małej koleżankę, żeby nie była sama! Dla szczura w jego krótkim życiu każdy dzień spędzony razem z innym szczurem jest na wagę złota ;)
Pauczak - Czw Lut 07, 2013 22:36

Proszę o pomoc w rozpoznaniu płci, bo nie wiem, czy będę mogła połączyć z moją samiczką jeśli okaże się samcem. Szczurek 4 dni temu otworzył oczka. Nie wiem ile ma dni.
Samica poszła na karmówkę. No cóż.
Urok tępych kierowników.

Kasia_89 - Czw Lut 07, 2013 23:24

Jak dla mnie samiczka, ale przyda się zdjęcie całego brzuszka, jak ma sutki to na bank samica ;)
Pauczak - Czw Lut 07, 2013 23:34

Takowych nie zauważyłam :roll: Myślę, że trzeba jednak czekać..
Pyl - Czw Lut 07, 2013 23:39

Pauczak, Kasia_89 dobrze prawi wstaw fotkę całego brzucha, powinno być widać sutki. Też mi się wydaje, że samica, ale po sutkach jest łatwiej ;)
Pauczak - Czw Lut 07, 2013 23:43

fotka brzusia
Pyl - Czw Lut 07, 2013 23:48

Kicha, za bardzo już zarośnięte brzuszysko, nie widać. Miałaś rację.
Kasia_89 - Czw Lut 07, 2013 23:49

Dla mnie samiczka, tam nie ma przecież miejsca na jajka już :P Samce mają inny kształt dupci :D
Nakota - Czw Lut 07, 2013 23:54

Samiczka, samce mają większy odstęp między "dziurkami". Niemniej spróbuj pogrzebać w sierści na brzuchu, jeśli to samica powinnaś znaleźć różowiutkie malutkie sutki.

Pauczak, jesteś pewna, że malec otworzył oczy cztery dni temu? Po zdjęciach nie wygląda na 2 tygodniowego szczura :drap:

Pauczak - Pią Lut 08, 2013 00:05

Byłam przy nich od narodzin ale mogę się mylić max do 1-2 dni bo jestem tak zalatana w robocie tam i dlatego nie wiem ile ma dokładnie co jest ważne :?

Maluch otworzył oczka w niedzielę, jeszcze miał przymrużone.

Cegriiz - Pią Lut 08, 2013 00:38

Dziewczynka, bo zrośniętą pochwę widać "jak byk"... ;)
Pauczak - Pią Lut 08, 2013 00:40

dziękować Wam :serducho:
Nakota - Pią Lut 08, 2013 01:17

Pauczak, jeśli faktycznie samiczka ma te +/- 2-3 tygodnie to jeszcze powinna być z matką i rodzeństwem. Jest jeszcze stanowczo za młoda, za mała i nie znająca szczurzych zachowań, żeby dołączać ją do innej, starszej samicy, bo może się to okazać dla niej potencjalnie niebezpieczne. Także najlepiej byłoby poczekać z ew. łączeniem i zadbać, żeby maleństwo przybrało na masie :)
Pyl - Pią Lut 08, 2013 01:29

Nakota, ja zrozumiałam, że matka została sprzedana. Nie wiem jak rodzeństwo. Jeśli będzie miała siedzieć sama to nie wiem co lepsze.
Nakota - Pią Lut 08, 2013 02:03

Pyl, zrozumiałam tak samo, co nie zmienia faktu, że uważam dołączenie maluszka w tym wieku do innych, starszych szczurów za niebezpieczne, bo zwyczajnie mogą mu zrobić swoją masą krzywdę. Poczekałabym z ewentualnym łączeniem aż malec będzie w pełni samodzielny, skoro dopiero kilka dni temu otworzył oczka.