To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XX

jokada - Czw Lut 19, 2015 14:11

Trzynastka napisał/a:
czemu on koniecznie chce się zaprzyjaźnić z kuwetą? :| a raczej jej zawartością.
bo ciekawie pachnie :P
moja oba psy są amatorami wyjadania zawartości kuwet

beeełllt
muszę pilnować jak jesteśmy w gościach :roll:

wilczek777 - Czw Lut 19, 2015 14:14

oxxy wątrobę warto sprawdzić.

Trzynastka jasne, że można ale nie wyjdzie to na zdrowie dorosłemu psu. Szczeniak rośnie i potrzebuje więcej białka - więcej białka niż trzeba spowoduje, że nerki dorosłego psa będą bardziej obciążone. Jeśli dorosły pies jest mega aktywny to wtedy % białka może być wyższy - jak nie to nerki musząto wszystko ogarniać i wysiadają jeśli cały czas pies je coś takiego.

Szczeniak buduje florę bakteryjną układu pokarmowego - kupy są do tego super - są preparaty które się podaje, żwacze i inne śmierdziuchy które w tym pomagają.

Trzynastka - Czw Lut 19, 2015 14:14

jokada napisał/a:
Trzynastka napisał/a:
czemu on koniecznie chce się zaprzyjaźnić z kuwetą? :| a raczej jej zawartością.
bo ciekawie pachnie :P
moja oba psy są amatorami wyjadania zawartości kuwet

beeełllt
muszę pilnować jak jesteśmy w gościach :roll:

Mam zamykaną kuwetę. Raz go znalazłam w środku. Odpoczywał sobie :roll:

wilczek777 - Czw Lut 19, 2015 15:35

Trzynastka najlepsze perfumy ;) Zobacz sobie Taste of Wild są dwie wersje puppy które są ok, do tego Southwest Canyon, Wetlands Canine.
Ninek - Czw Lut 19, 2015 15:42

Trzynastka, standard, nie tylko u szczeniąt ;) Mam trzy dorosłe psy i kuwety przy nich mogą stać tylko powyżej psiego zasięgu bo wyżerają kupy.
U barfujących psów u moich znajomych tego nie ma. Wydaje mi się, że ma to duży związek z karmieniem suchym - inne pH w żołądku i pies próbuje je przywrócić do prawidłowego.

Sorgen - Czw Lut 19, 2015 16:41

Karmy typu Markus M. i Lukullus są bez podziału na wiek, różnią sie tylko dawka dla szczeniakow, obie polecam. Przy tak małym psie nie trzeba chyba cudować z karma puppy czy junior. To nie dog niemiecki żeby go pokrzywilo przez karmę dla dorosłych.
noovaa - Czw Lut 19, 2015 16:50

Ninek, Lilo jadła kupy długo. Pomogły tabletki Mikita Rumen Tabs. Mój wet mówi że czasem tak jest również przy zarobaczeniu. Nawet na suchym, po suplementacji kupy jeść przestała.
Ninek - Czw Lut 19, 2015 17:24

noovaa, po suplementacji przestają, zgadza się. Ja tylko mówię, że przy suchej karmie to standard ;)
noovaa - Czw Lut 19, 2015 17:32

Ninek, to chyba dowód, że sucha karma im nie służy, skoro suplementują się same :P
Lilo na szczęście po odstawieniu tabsów, nie wróciła do kociej kuwety. Później przeszłyśmy na barf, więc nie wiem na jak długo.

wilczek777 - Czw Lut 19, 2015 19:12

Teoretycznie na dobrej suchej pies daje radę. No i nie wiem jak wsze ale zazwyczaj coś poza tym suchym się pojawia. Różne psy na różnych karmach żyją - najlepszym dowodem są psiaki które na wysokiej półce karm wyglądają jak okaz nędzy i rozpaczy a na niższych czują się lepiej.

Dlatego czytać składy, myśleć jaki pies i co z nim i TESTOWAĆ. Ja aktualnie jestem po 12kg worku Simpsons i jestem mega zadowolona teraz wchodzi 15kg Wolfsbluta (tym razem dostosowanego do tego co potrzebuje Nes). Nadal myślę nad CSJ ale kurcze boje się...

Ninek - Czw Lut 19, 2015 20:49

To kwestia pH w żołądku - nawet na najlepszej suchej to pH jest inne niż fizjologiczne i wiele psów będzie je chciało naprawić jedząc syfy - np kocie kupy czy zepsute mięso ;) Taka natura.

Fox niestety nadal jest na chrupach i naprawdę mega marzę o tym, żeby już móc go przestawić na barf.

noovaa - Czw Lut 19, 2015 22:20

Subtelny postęp ;D
Suseł zjadła mielone mięso w moim pokoju, bez uciekania z każdym kęsem, po czym przyszła i żebrała pięknie o orzechy laskowe.

agacia - Pią Lut 20, 2015 13:31

Ja dla swoich chcę wypróbować Markusa lub Lukullusa, ale póki co mają 30kg Nutra Nuggets. Kiedyś kupiłam im Nutra Gold bezzbożową, ale tak średnio im służyła.
Sorgen - Pią Lut 20, 2015 15:23

Obie karmy sprawdzalam i bylo ok, polecam. My teraz kończymy TOTW i wskakujemy na Brit care tez z łososiem.
Delta znowu nas o siwiznę przyprawi, ma powiększone węzły chłonne i jakieś zwłóknienia listwy mlecznej i dwa male guzki na głowie i karku :( Do tego katar minimalny, szmery w tchawicy i lekko zmieniony oddech. Dziś poszła krew na badania, zobaczymy co wyjdzie, w pon. pewnie RTG i USG. Ehh starzeje mi się suka a dopiero 6 lat skonczyla :/

wilczek777 - Pią Lut 20, 2015 15:48

Sorgen bidula przecież 6 letni pies to nie pół życia i okaz zdrowia. Kciukam żeby wszystko było ok :kciuki:

Co do Ph w żołądku to pogadajcie z japro. Trafiłam dzisiaj na niego jak zbierał psie wymiociny na przedpokoju. Dał Nes 3 kurze łapki surowe... Pies na suchym i szok mięsny jeeeaaa. Dałby jedną i byłoby git ale nie no przecież miłość...

Świętuję - jutro i niedziela pasterstwo, za tydzień też w tym niedziela MEGA ekipą - będzie bardzo fajne :)