To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Poidła

Chrome Toxic - Pią Lut 03, 2012 18:35

Wiem ale rodzice nie chcą o niczym takim słyszeć ;(
pszczoła - Pią Lut 03, 2012 18:46

też miałam problem z ferplastowym poidłem :evil: pierwszy działał bez zarzutu, ale drugi już się bardzo zacinał.
Kasik - Pią Lut 03, 2012 19:02

Jeszcze jedno - w moim przypadku nawet gdyby szczur wysilił się nie wiadomo jak, nic by to nie dało, bo nawet moje energiczne uderzanie w kulkę czy poidło nie pomagało. Woda do rurki wlewała się wtedy gdy zdjęlam poidło lub gdy mocno scisnęlam pojemniczek. Więc quag, miałaś najwyraźniej dużo szczęścia ;) Ale naprawdę, jeżeli ktoś będzie miał kiedyś problem, polecam moją metodę wyrabiania na siłę - sprawdzona i skuteczna, tylko trochę ręka boli :P
Anonymous - Pią Lut 03, 2012 19:03

Ja nie wiem jak wy to robicie. Miałam z kilkanaście ferplastowych poideł i nigdy, w żadnym z nich nic się nie działo.
A potem odkryłam poidło Biba, które jest znacznie lepsze od ferplasta.

pszczoła - Pią Lut 03, 2012 19:05

Viss, to nie my, to ferplast :rotfl: Widocznie trafiłaś w dobre egzemplarze. Ale jak widać, często zdarzają się trefne/niewyrobione.
Biała - Pią Lut 03, 2012 19:13

Mnie się wydaje, że to trochę ferplast "się popsuł ", choć ja z moich ferplastowych poideł jestem jak najbardziej zadowolona :)
smeg - Czw Kwi 19, 2012 17:22

Moim szczurom coś odwaliło i zaczęły przegryzać wszystkie poidełka :/ Przegryzły już 4, wystarczy mała dziurka na górze i już cała woda wylatuje, bo nie ma różnicy ciśnienia. Macie jakieś pomysły, jak można temu zaradzić? Wieszam poidełka na zewnątrz klatki, ale i tak udaje im się je przegryźć przez pręty. Podejrzewam, że to jeden szczur załatwił wszystkie, ale jeszcze nie wiem, który to bandyta :P Myślałam o szklanym poidełku, ale nie jestem pewna co do bezpieczeństwa, no i widziałam tylko takie o bardzo małej pojemności.
jolaada - Czw Kwi 19, 2012 18:05

smeg, jak moim tak odwaliło, to wieszałam poidła przez śrubę. Zakładałam podkładkę i to pozwalało zachować dystans między poidłem a prętami.Zaczepiałam spinaczem metalowym i tylko końcówka z kulką była w ich zasięgu.Zadziałało.
Dogha - Czw Kwi 19, 2012 18:39

można też między klatkę a poidło przyczepić pleksę lub kawałek metalu (na kopertach chyba w InPost są takie fajne)
Nashi - Czw Kwi 19, 2012 23:59

Ja górę poideł przykrywam pojemnikami po serkach, jogurtach, najlepiej z grubszego plastiku, bo też mi od góry przegryzały.
Asaurus - Pią Kwi 20, 2012 23:44

smeg, niektórzy (ze względów politycznych nie podaję kto) montują plastikowe butelki np. po coli do poideł. Tylko trzeba dobrze gwint dobrać. Można w ten sposób tanio wymieniać przegryzione poidła.

Osobiście od lat stosujemy metodę wychowywania szczurów aby nie niszczyły wyposażenia, chociaż wiem że nie zawsze to jest łatwe i wykonalne. Najprościej między poidłem a klatką umieścić jakąś płytkę, czy metalową, czy plastikową, chroniącą poidło.

Libellee - Pon Cze 04, 2012 08:31

Moja Nastka przegryzała wszystkie poidła, wszelkie zabezpieczenia również przegryzała, aż w końcu po czterech przegryzionych poidełkach poddałam się i dziewuchy miały miskę zamiast poidełka.

Do naszej nowej klatki było dołączone bardzo duże poidło, w miejscu gdzie poidło 'kończy się' na górze zamontowałam koszyczek, i teraz żadna z nich nie ma dostępu do góry poidełka;) Także ja proponuję taki sposób, moim zdaniem najskuteczniejszy :)

O tu widać jak to rozwiązałam:

Dolly - Pon Cze 04, 2012 08:37

Mie stado pije wodę z poidełka dla papug. Mam spokój z hałasem wywoływanym piciem ze standardowych poideł gryzoniowych. Inna sprawa, że one plastiku nie gryzą (a trochę się bałam że będą próbowały je pogryźć).
Libellee - Pon Cze 04, 2012 08:42

Ferplastowe poidła też są ciche :) (i moje mi się ni zacina, jak te wspomniane wyżej :wink: )
Nashi - Pon Cze 04, 2012 11:13

Off-Topic:
Libellee, chyba trochę zbyt stroma ta pochylnia.

Też miałam problem z przegryzaniem poidła, ale nie przez kratki tylko na wybiegach. U mnie bardzo dobrze sprawdza się nałożony na poidło plastikowy kubeczek, uszczelka natomiast zabezpieczona jest metalową obręczą.