To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

furburger - Czw Lut 03, 2011 17:25

a chyba że tak ;p
AngelsDream - Czw Lut 03, 2011 17:26

sachma, pewnie weźmiesz do siebie to, co teraz napiszę, ale bardzo podziwiam normalność pudla, którego w ostatni wtorek poznałam na agility. Obcięty na krótko, po prostu normalny, z piękną sylwetką - nie przemawia do mnie fryzowanie psów, zwłaszcza takie, która obowiązuje u pudli. Jeśli kiedyś pudel, to wyłącznie obcinany na krótko, bez wymysłów, pomponów, kasków, lakierów do włosów i kąpieli co chwilę, bo włos się skołtuni. Nie widzę, przy ich obecnej użytkowości, żadnego uzasadnienia dla takiego czesania. I wiem, że nie każdemu psu jest wszystko jedno, czy się go traktuje suszarką i szczotką w taki sposób.
sachma - Czw Lut 03, 2011 17:36

AngelsDream, nie biorę do siebie - gdyby pudel mógłby być wystawiony jakkolwiek to Lenny i tak miałby grzywę - pozbyłabym się jedynie rozet na dupie bo mnie wkurzają :P nigdy nie mogę ich równo zrobić :P ja kocham tą długą prostą i jedwabistą sierść (sierść Lennego na grzywie ma już 15cm!) - nawet mój TŻ kocha fryzurę Lennego - o, uszy bym mu jeszcze uciachała bo włażą do pyska i wynosi na nich wodę i jedzenie z misek :P ale po za tym reszta by została :) mój pies musi się mi podobać, a co inni to wiesz ;) zwłaszcza że on przywykł - nie lubi się kąpać - ale suszarkę lubi :) a przynajmniej nie okazuje zniechęcenia/niepokoju/lęku/zniecierpliwienia ;)
AngelsDream - Czw Lut 03, 2011 17:43

sachma, to też kwestia tego, czy kogoś bawią wystawy - mnie bardziej jednak pociąga współpraca z psem na innej płaszczyźnie (żeby dobrze psa wystawić, też trzeba go poznać, porozumieć się ze zwierzęciem), ale również w agility nie chodzi mi o puchary i "sportowość" psa, co raczej o pogłębienie więzi, stworzenie sznureczków, dzięki którym pies może pracować na odległość, nie tracąc kontaktu, a za chwilę odwołać się od tunelu, bo został zawołany. Z Celarem przechodzimy razem raczej krętą ścieżką, ale każdy mały sukces to milowy krok - zwłaszcza, że potencjał duży u Czarnej Plamy, ale ukryty pod warstwami różnych dziwnych zachowań.
agacia - Czw Lut 03, 2011 21:41

Ja moje psy spłukuje woda po każdym spacerze. Oczywiscie nie cale, tylko same lapki. Jak nie ma blota to tylko między poduszkami, jak jest bloto to cale lapy i podwozie w razie potrzeby. Po ilosci piachu jaka z nich splywa widze, ze ma to sens, zwlaszcza jak od zeszlego roku na naszej trasie spacerowej jest jeszcze pelno workow z piaskiem, ktory sie juz zdazyl powysypywac. Zima mi w tym nie przeszkadza, bo w domu mam cieplo, a psy nie sa jakos mocno zmoczone woda.
yoshi - Pią Lut 04, 2011 11:44

ja również Toudiego po każdym spacerze podmywam (łapy, brzuch), i nie wyobrażam sobie inaczej, bo to mój łóżkowy kaloryfer ;) Więc aby nie zmieniać codziennie pościeli, cóż... musi być myty. Jeśli chodzi o takie pełne mycie, to zwykle jak się w czymś wytarza - nieżywe zwierzątka, czy czasami ciężkie do identyfikacji substancje/rzeczy.
Gdy jest ładna zima, i porządny śnieg, nie ma potrzeby wycierania z błota i piachu, wiadomo, w tedy zwykle tylko ograniczamy się do wycierania brzucha suchym ręcznikiem, dla wysuszenia Toudiego ;)

Agacia miałaś rację co do krakvetu już mnie doprowadza do... ech... zamówiłam dwie rzeczy, żadnej nie mają... na jedną trzeba czekać 7 dni z drugą może być problem... więc dzisiaj dla odmiany zamówiłam w świeciekarm i zobaczymy, tam przynajmniej zaznaczają przy produktach że trzeba czekać te 3-7 dni, i już całkiem inaczej, gdy masz tego świadomość. A i dają większe rabaty, bo przy pierwszych zakupach za 120 zł dostałam 5% :D a w krakvecie przy drugich zakupach za podobną sumę 1% ;)

satanka666 - Pią Lut 04, 2011 11:52

yoshi, nie wiem od czego zależą te rabaty w świeciekarm, ja do pierwszego zamówienia za 118zł dostałam 7% rabatu. Poza tym jestem mega zadowolona, zamówiłam, zapłaciłam i za dwa dni miałam paczkę. No i gratisy dodają ;D
Ninek - Pią Lut 04, 2011 12:09

Moje suki są dosyć często kąpane (średnio co 3 miesiące). Zawsze są kąpane po wieczornym spacerze, żeby do rana porządnie wyschły.
pituophis - Pią Lut 04, 2011 15:00

Cytat:
Obcięty na krótko, po prostu normalny, z piękną sylwetką - nie przemawia do mnie fryzowanie psów, zwłaszcza takie, która obowiązuje u pudli.

Uważam, że hodowla "dla pięknego włosa" to często pójście w ślepą uliczkę, zwłaszcza, jeśli zaniedba się budowę (ile to razy tuszuje się mankamenty budowy "fryzurką") czy użytkowość. Z drugiej strony nie ma siły, chce się hodować pudle, trzeba strzyc - trudno mieć pretensje do Sachmy, wzorca nie zmieni. Pewnie gdybyś miała pudla i chciała go wykorzystać w hodowli - klęłabyś, pomstowała, ale nic by to nie zmieniło, musiałabyś go ostrzyc i wystawiać jak każą ;)

nutaka - Pią Lut 04, 2011 15:30

Da się coś zrobić, żeby pies nie chciał zjeść moich szczurów? ; >
Nie reaguje agresywnie jak widzi je w klatce, macha ogonem i cieszy się jak je widzi, czasem jak szaleją to się irytuje i skoczy na klatkę ale nie warczy itp, jednak kiedy miałam szczura na kolanach to mało brakowało żeby go ugryzł...

wkurzające jest to, że kiedy wypuszczam szczury to muszę wszystkim w domu tłumaczyć żeby nie wpuszczali psa do mojego pokoju. stresujące jest to, że może coś im zrobić, a tego bym sobie nie wybaczyła.

AngelsDream - Pią Lut 04, 2011 15:43

nutaka, pewnie, że się da. Tylko spokojnie i etapami. Naucz go najpierw olewania szczurów w klatce. Jak? To już kwestia, ile masz czasu i jakie preferujesz metody.
furburger - Pią Lut 04, 2011 15:43

mój pies nie ruszy jeśli mu powiem że nie wolno chociaż wiem że gdyby mnie przy nim nie było to z chęcią by sobie przekąsił takiego malucha, a tak to ślini się na widok każdego gryzonia raz dostał po nosie gdy podszedł do klatki od małej dlatego już unika podchodzenia do niej :)
sachma - Pią Lut 04, 2011 15:48

mój podłazi do klatki i szczeka - wtedy wychodzi Fago i zaczyna go odganiać.. i zaczyn się bójka przez kraty.. kiedy wyjrzy Zodiak to liżą się z Lennym przez kraty.. i jakoś mi nie zależy na bliższych kontaktach - jak szczury biegają Lenny ma zakaz schodzenia z łóżka , a pokój przegradzam, żeby szczury do łóżka nie zawędrowały.
AngelsDream - Pią Lut 04, 2011 15:50

pituophis, nie mam pretensji do sachmy, jeśli już, to do ZKWP. :]

Pewnie bym strzygła albo i nie, nie wiem. Trudno mi teraz powiedzieć.

pituophis - Pią Lut 04, 2011 15:58

Cytat:
macha ogonem i cieszy się jak je widzi,

Psy obserwujące potencjalną zdobycz dla niuewprawnego obserwatora mogą wyglądać tak, jakby się cieszyły, bo w zasadzie ten widok je cieszy... tylko niekoniecznie tak, jak byśmy chcieli.

Cytat:
Pewnie bym strzygła albo i nie, nie wiem.

Tak, jakby był wybór przy uzyskiwaniu praw hodowlanych ;P