To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Natalia - Śro Sie 29, 2007 11:13

Silikonowy się nie nadaje, może być dla szczurów trujący...
Anonymous - Śro Sie 29, 2007 11:14

Natalia, nie prawda. Nie generalizuj, są żwirki i żwirki. A ten poniżej jest specjalnie dla gryzoni.

Crimsone, takiego nie używalam. Były opinie, że jakiś silikonowy syczy i piszczy jak sie go obsika, ale nie wiem, czy dotyczy to większości.

Ja z powodzeniem użyłam tego, choć opakowanie jest śmiesznie małe, zatem nieopłacalne. Ale żwirek dobry. Długo zatrzymuje zapaszki niechciane.

falka - Śro Sie 29, 2007 11:24

ja właśnie tego hiltona silikonowego miałam, piszczy jak go obsikają i robi się obleśnie żółto-nieprzezroczysty. ogólnie do tej firmy się zraziłam, bo z kolei bentonit zamienia się w błocko. nie polecam hiltonów!
Szkarłatny - Śro Sie 29, 2007 11:32

Gapol ze mnie :( tak to jest jak ma sie kilka okien otwarte jednocześnie

Żwirek

strona 22 na samej górze - nr:6258

Monica_18 - Sob Wrz 08, 2007 18:20

Kochani , właśnie skończyła mi się ściółka no smell ale obiło mi się o uszy , że dobrym i wystarczającym na długo podłożem jest chipsy mais czyli ściółka z kolb kukurydzianych , czy ktoś ją używa i poleca? Mogę wydać nawet 30 zł oby tylko maluchy nie miały od ściółki alergii ani nie chorowały od niej

Czkam na wasze wypowiedzi na temat tej ściółki ,bo nie wiem czy kupować no smell czy ją wypróbować

Mam jeszcze dodatkowe pytanie , co sądzicie o toa-latt? Wiem , że to jakaś nowość

Natalia - Nie Wrz 09, 2007 09:33

Monica, może wypróbuj po prostu żwirek drewniany? Na niego szczury się nie uczulają. A jest tańszy, np. Pinio jest po 11 zł za 10 L, Cat's Dream po 12-14 zł za 7 L.
LunacyFringe - Nie Wrz 09, 2007 09:39

Ja widziałam w sklepie ten z kolb , ale jest hm trochę drogi . U mine 24 zł . Ale podobno te z kolb sa super .
Mona i Kuba - Nie Wrz 09, 2007 11:03

Chipsi mais jest chyba ogolnie polecany, choc wada jest jego cena :| W sklepach, takich normalnych, potrafi siegnac nawet granicy 30zl. W internetowych spotkalismy sie z cena 15zl, ale tu oczywiscie trzeba pamietac o przesylce i wychodzi podobnie.

Niektorzy takze mieszaja zwykly zwirek z chipsi. Mozesz wyprobowac. Podobno sie uzupelniaja :) My polecimy Cats Dream.

A tu podeprzemy sie juz linkiem podanym przez Viss - Zbior uwag o sciolkach

Jesli chodzi o toa-latt to na stronie produktu jet filmik jak odpowiednio uzytkowac zwirek. Nie przekonuje nas to. Wg tego filmu powinno sie wyciagac zmoczone wiorki kartonowe, ale na ile jest to praktyczne i na ile neutralizuje kupki... nie wiadomo. Moze ktos uzywal?

Anonymous - Nie Wrz 09, 2007 13:15

Natalia napisał/a:
żwirek drewniany? Na niego szczury się nie uczulają

Uczulaja sie, uczulaja ;)

Mona i Kuba napisał/a:
Moze ktos uzywal?

O ile dobrze pamietam to Nisia uzywala. Nisiu zaprszamy :]

A ja jeszcze raz polecam benek blanco, z kotem i szczurem na opakowniu.
Jako jedyny benek nie smierdzi wymiocinami, jest drobniutki, nie robi sie z niego papka, zbryla sie nawet przy szczurzych siuskach, latwo wybierac kupki, a w opakowaniu jest dodatkowo woreczek z proszkiem ladnie, delikatnie pachnacym, ktory jest antybarkteryjny.
Jesli ktos tak jak ja wybiera kupki i brylki to polecam!

Layla - Nie Wrz 09, 2007 13:17

Natalia, Ludwik jest uczulony na żwirek drewniany. Za to na Benku zbrylającym lub trocinach Chipsi czuje się świetnie.
falka - Nie Wrz 09, 2007 14:05

Ja mam takiego Benka Super Compact i jak na razie jestem bardzo zadowolona. To zupełnie co innego niż zwykły bentonit. Tworzy fajne ;) dość suche bryłki, nie oblepia kuwety.

edit.

jednak BARDZO NIE POLECAM. wszystkie trzy dziewczyny się na niego uczuliły - wet stwierdził alergię wziewną - zbiegło się z ogólnie panującym zimnem dlatego myślałam że mają katar, a tu takie coś...

myaku - Nie Wrz 09, 2007 14:45

Czym się różni Benek od Cat's Dream? Mam obok w zoologu właśnie Benka, a na którejś stronie ktoś pisał, że Benek jest niedobry..
Oli - Nie Wrz 09, 2007 15:51

Monica_18 ja uzywalam chipsi mais i uwazam ze jest to naprawde dobra sciolka. Ze wzgledu na cene, uzywam jednak chipsi trociny cytrynowe i wedlug mnie nie odbiegaja wiele od mais.

Co do uczulen, to najwazniejsze jest czy sciolka pyli (kruszy sie), a cat's niestety sie kruszy i pyli. Chipsi mais nie pyla, trociny chipsi takze (sa odpylane i bardzo ciasno spakowane.

sue - Nie Wrz 09, 2007 16:35

Ja używam Cat's Best już od dosyć dawna i jestem zadowolna. Ładnie się zbryla i wchłania zapachy, jak na ściółke nawet nie jest taka droga. Kiedyś używałam bawełnianej ściółki z euro-zoo, ale zrezygnowalam ze względu na koszty i małą wydajność na moją dosyć sporą kuwete [ ok. 100x46 ], ale też polecam :)
Monica_18 - Wto Wrz 18, 2007 15:44

A ja wczoraj kupiłam dziwny niemiecki żwirek z kolb kukurydzy 100% naturalny z firmy zolux

zdjęcie poniżej :

http://www.zolux.com/incl...hp?image=212215

Właśnie przed chwilą wsypałam go do klatki , zobaczymy jak się sprawdzi bo jest w przestępnej cenie , może ktoś używał ? I ma jakieś opinie ?