To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVII

Bel - Sob Cze 22, 2013 16:27

katasza napisał/a:
Ja bym chciala wziac mojej babci psa we wrzesniu na troche do siebie zeby go odchudzic
a co to da skoro wróci do babci i znowu będzie jadł jak wcześniej? po prostu spróbuj porozmawiać z babcią. Wytłumacz jej zamiast zabierać psa ;)
katasza - Sob Cze 22, 2013 17:43

da tyle ze moze jak zobacza ze sie da to sami beda pilnowali zeby nie przytyl.
to nie jest pies tylko mojej babci (mieszka z nia synowa z dzieciakami i to oni tego psa wzieli), mojej babci przez wiekszosc roku nie ma, bo pracuje za granica i to ciotka powinna ruszyc tylek zeby z psem chodzic na spacery, myslisz ze nie probowalam rozmawiac?
Jej sie nie chce. Nawet moja 8 letnia kuzynka wychodzi tylko na podworko bo ona nie lubi lazic...A karmy lepszej nie kupia bo twierdza ze ich nie stac. To jest walka z wiatrakami i zeby ten pies sie nie przekrecil za rok, to jedynym wyjsciem jest wziac go do mnie i odchudzic. innego wyjscia nie ma.

Ninek - Nie Cze 23, 2013 12:13

Fox kończy dzisiaj 3 lata :serducho:
mmarcioszka - Nie Cze 23, 2013 23:23

Ninek, najlepszego dla psiaka :urodziny:
wilczek777 - Pon Cze 24, 2013 01:34

Tak oglądam te aussie i bordery i zastanawiam się na ile mam spaczone oko. Jako, że nastawiona jestem na frisbee i agility zauważyłam dużo większą lekkość borderów w stosunku do aussie. Tzn. wykluczając psy z linii show które w porównaniu do working wyglądają jak mix z mamutem to mam wrażenie, ze bordery są dużo zwrotniejsze i lepiej znoszą obciążenie na stawy o.0 Aussie są dość mocno zbudowane a nie mam zamiaru przez treningi zrobić z psa kaleki!
Lavi - Pon Cze 24, 2013 09:36

wilczek777, wiele osób ćwiczy z aussie i żaden kaleką nie jest;) Po prostu trzeba bardzo dobrze dobrać psa, hodowlę i miot pod to, co chcesz z nim robić;)
Tess - Pon Cze 24, 2013 10:12

wilczek777, aussie radzą sobie w sportach, ale masz rację, bc są lżejsze i zwrotniejsze.
Nakasha - Pon Cze 24, 2013 10:23

Jeśli chcesz psa do akrobatyki, to rzeczywiście bc byłby lepszy, ale jeśli do standardowych treningów agility, to aussie również dobrze się nadadzą, nawet te z linii wystawowych. ;)
wilczek777 - Pon Cze 24, 2013 11:21

Najbardziej porywa mnie frisbee - nie koniecznie jakieś super hiper przewroty w powietrzu ale po mojej suce boję się o te stawy. Jak patrzę z jakim impetem te psy spadają to mam wrażenie, że coś się zaraz połamie, staw się zniszczy etc. Ładowałabym w takiego psa suplementy na wzmocnienie ale tym można mocno zaszkodzić przesadzając.
Pacyfka - Pon Cze 24, 2013 18:53

Czy ktoś kto używa smyczy FLEXI mógłby mi doradzić, którą wybrać?

Najbardziej mnie zastanawia czy jest jakaś różnica między taśmą, a linką? Czy Taśma ma dłuższą żywotność, czy to nie ma znaczenia?
Druga sprawa, to waga psa. Browani waży 11 kg ale jest silny i czasami potrafi wyrwać do przodu, jak coś przeleci koło niego. Czy wystarczy smycz do 20kg (linka) czy lepiej do 25 (taśma)?
I czy seria COMFORT dużo daje? Czy to pic na wodę?

Zastanawiam się między:
Smycz FLEXI COMFORT LONG M 8m LINKOWA do 20kg
a
Smycz FLEXI COMFORT COMPACT M 5m TAŚMA 25kg

Wolałabym tą 8 metrową, ale właśnie nie wiem jak to jest z tą linką i wagą.

Browni znowu zarasta i robi się misiu :serducho: :)

babyduck - Pon Cze 24, 2013 19:24

Miałam kiedyś jakiś tani linkowy egzemplarz i po kilku użyciach linka zaplątała się w zbiorniczku. Nie wiem czy flexi maja jakiś system równego zwijania. Podejrzewam, że z taśmowa takiego problemu nie ma, bo taśma zwija się na całej szerokości bębenka, a nie wędruje od jednej ścianki do drugiej.
Sorgen - Pon Cze 24, 2013 19:53

Ja mam 8 metrową flexi maxi taśmową tą najprostszą dla mojej bullwy i z plusów mega dużych to fakt że taśmę można awaryjnie w rękę złapać i nie obetnie się sobie palców a linka robi rzeźnię :/ Do tego taśma się mniej plącze jeśli dwa psy się spotkają na smyczy, to samo z gałęziami. No i jeśli psu się zdarza gryźć smycz to jednak taśma dłużej wytrzyma i jest szansa psa powstrzymać. Z minusów taśma o tej samej długości jest jednak cięższa.
Ninek - Pon Cze 24, 2013 21:01

Mój 14kg (wtedy chyba nawet mniej miał, jak do nas trafił miał 11kg) Fox bardzo szybko zabił taśmową Flexi do 20kg ;) Więc przy silnym psie ze skłonnościami do szarpania brałabym większą.
katasza - Pon Cze 24, 2013 21:11

A ja nienawidze tasmowych, mialam i oddalam kolezance. Tasma sie obkreca i czasami jak trzeba zeby szybko sie zwinela to ma lekki problem z tym. Jak sie pomoczy i zwinie to potem wali mokra sciera.
Ja wole linkowe.

Ninek - Pon Cze 24, 2013 21:55

katasza, jak Ty tej taśmy używałaś, że Ci się skręcała? :P Nawet mojemu ojcu się nie skręcała a on ma wyjątkowy 'talent' do obchodzenia się ze smyczami.
Nigdy nie miałam z tym problemu a chodziłam na flexi z 5 różnymi psami.