Archiwum - Psiaki XVII
Bel - Sob Cze 22, 2013 16:27
katasza napisał/a: | Ja bym chciala wziac mojej babci psa we wrzesniu na troche do siebie zeby go odchudzic | a co to da skoro wróci do babci i znowu będzie jadł jak wcześniej? po prostu spróbuj porozmawiać z babcią. Wytłumacz jej zamiast zabierać psa
katasza - Sob Cze 22, 2013 17:43
da tyle ze moze jak zobacza ze sie da to sami beda pilnowali zeby nie przytyl.
to nie jest pies tylko mojej babci (mieszka z nia synowa z dzieciakami i to oni tego psa wzieli), mojej babci przez wiekszosc roku nie ma, bo pracuje za granica i to ciotka powinna ruszyc tylek zeby z psem chodzic na spacery, myslisz ze nie probowalam rozmawiac?
Jej sie nie chce. Nawet moja 8 letnia kuzynka wychodzi tylko na podworko bo ona nie lubi lazic...A karmy lepszej nie kupia bo twierdza ze ich nie stac. To jest walka z wiatrakami i zeby ten pies sie nie przekrecil za rok, to jedynym wyjsciem jest wziac go do mnie i odchudzic. innego wyjscia nie ma.
Ninek - Nie Cze 23, 2013 12:13
Fox kończy dzisiaj 3 lata
mmarcioszka - Nie Cze 23, 2013 23:23
Ninek, najlepszego dla psiaka
wilczek777 - Pon Cze 24, 2013 01:34
Tak oglądam te aussie i bordery i zastanawiam się na ile mam spaczone oko. Jako, że nastawiona jestem na frisbee i agility zauważyłam dużo większą lekkość borderów w stosunku do aussie. Tzn. wykluczając psy z linii show które w porównaniu do working wyglądają jak mix z mamutem to mam wrażenie, ze bordery są dużo zwrotniejsze i lepiej znoszą obciążenie na stawy o.0 Aussie są dość mocno zbudowane a nie mam zamiaru przez treningi zrobić z psa kaleki!
Lavi - Pon Cze 24, 2013 09:36
wilczek777, wiele osób ćwiczy z aussie i żaden kaleką nie jest;) Po prostu trzeba bardzo dobrze dobrać psa, hodowlę i miot pod to, co chcesz z nim robić;)
Tess - Pon Cze 24, 2013 10:12
wilczek777, aussie radzą sobie w sportach, ale masz rację, bc są lżejsze i zwrotniejsze.
Nakasha - Pon Cze 24, 2013 10:23
Jeśli chcesz psa do akrobatyki, to rzeczywiście bc byłby lepszy, ale jeśli do standardowych treningów agility, to aussie również dobrze się nadadzą, nawet te z linii wystawowych.
wilczek777 - Pon Cze 24, 2013 11:21
Najbardziej porywa mnie frisbee - nie koniecznie jakieś super hiper przewroty w powietrzu ale po mojej suce boję się o te stawy. Jak patrzę z jakim impetem te psy spadają to mam wrażenie, że coś się zaraz połamie, staw się zniszczy etc. Ładowałabym w takiego psa suplementy na wzmocnienie ale tym można mocno zaszkodzić przesadzając.
Pacyfka - Pon Cze 24, 2013 18:53
Czy ktoś kto używa smyczy FLEXI mógłby mi doradzić, którą wybrać?
Najbardziej mnie zastanawia czy jest jakaś różnica między taśmą, a linką? Czy Taśma ma dłuższą żywotność, czy to nie ma znaczenia?
Druga sprawa, to waga psa. Browani waży 11 kg ale jest silny i czasami potrafi wyrwać do przodu, jak coś przeleci koło niego. Czy wystarczy smycz do 20kg (linka) czy lepiej do 25 (taśma)?
I czy seria COMFORT dużo daje? Czy to pic na wodę?
Zastanawiam się między:
Smycz FLEXI COMFORT LONG M 8m LINKOWA do 20kg
a
Smycz FLEXI COMFORT COMPACT M 5m TAŚMA 25kg
Wolałabym tą 8 metrową, ale właśnie nie wiem jak to jest z tą linką i wagą.
Browni znowu zarasta i robi się misiu
babyduck - Pon Cze 24, 2013 19:24
Miałam kiedyś jakiś tani linkowy egzemplarz i po kilku użyciach linka zaplątała się w zbiorniczku. Nie wiem czy flexi maja jakiś system równego zwijania. Podejrzewam, że z taśmowa takiego problemu nie ma, bo taśma zwija się na całej szerokości bębenka, a nie wędruje od jednej ścianki do drugiej.
Sorgen - Pon Cze 24, 2013 19:53
Ja mam 8 metrową flexi maxi taśmową tą najprostszą dla mojej bullwy i z plusów mega dużych to fakt że taśmę można awaryjnie w rękę złapać i nie obetnie się sobie palców a linka robi rzeźnię Do tego taśma się mniej plącze jeśli dwa psy się spotkają na smyczy, to samo z gałęziami. No i jeśli psu się zdarza gryźć smycz to jednak taśma dłużej wytrzyma i jest szansa psa powstrzymać. Z minusów taśma o tej samej długości jest jednak cięższa.
Ninek - Pon Cze 24, 2013 21:01
Mój 14kg (wtedy chyba nawet mniej miał, jak do nas trafił miał 11kg) Fox bardzo szybko zabił taśmową Flexi do 20kg Więc przy silnym psie ze skłonnościami do szarpania brałabym większą.
katasza - Pon Cze 24, 2013 21:11
A ja nienawidze tasmowych, mialam i oddalam kolezance. Tasma sie obkreca i czasami jak trzeba zeby szybko sie zwinela to ma lekki problem z tym. Jak sie pomoczy i zwinie to potem wali mokra sciera.
Ja wole linkowe.
Ninek - Pon Cze 24, 2013 21:55
katasza, jak Ty tej taśmy używałaś, że Ci się skręcała? Nawet mojemu ojcu się nie skręcała a on ma wyjątkowy 'talent' do obchodzenia się ze smyczami.
Nigdy nie miałam z tym problemu a chodziłam na flexi z 5 różnymi psami.
|
|
|