Archiwum - Koty vol. V
PALATINA - Sob Lis 17, 2012 15:32
klauduska napisał/a: | Btw. u kotów jak kocica ma tylko jedno kocie, jak najszybciej kryje się ją po raz kolejny. |
Była kryta wiele razy. W międzyczasie badana przez wielu specjalistów i nic w niej nie wykryto.
W Niemczech też raz urodziła - jedno szczenię, ale martwe.
To jedno żywe już w Polsce, ze 2 lata po pierwszym. Koleżance było szkoda, bo to piękna z budowy suka i o fantastycznym charakterze. Jedyny synuś wyrósł na pięknego samca (jest wystawiany i chyba coś krył nawet - ale nie jestem na bieżąco).
Co do warunków/metrażu hodowli, to faktycznie jest całkiem dobra sprawa.
Wśród hodowli zwierząt z rodowodami też się zdarzają niezłe kwiatki.
Edit.
Udało i się dziś pobrać trochę imbirowego kału do badania.
Imbir znów ma rozwolnienie. Zupełnie mi się to nie podoba. Zwłaszcza, że prawdziwie ładnej kupy nie zrobił u mnie jeszcze nigdy!
Nakasha - Sob Lis 17, 2012 16:26
Powtarza się te same krycia u psów i kotów więcej niż 2 razy dla pieniędzy. Proste.
Co do kotów, to wiele zależy od hodowli, są takie, gdzie można dostać kota a nawet kotkę na współwłasność.
Chociaż też słyszałam, że udostępnianie sobie kotów do krycia poza kręgiem ścisłych znajomych nie jest praktykowane. A szkoda.
PALATINA - Sob Lis 17, 2012 16:55
Zmieniając temat:
Czy wiecie coś o długotrwałym użytkowaniu drapaka Banana-Leaf Paradise?
Jak z trwałością tych bananowych elementów?
Widział ktoś taki drapak po 2-3 latach?
edit.
Już mam jedną opinię, że drapak się bardzo zużył w ciągu zaledwie kilku miesięcy, więc pozostanę przy planach kupna Rufiego.
klauduska - Sob Lis 17, 2012 17:48
PALATINA napisał/a: | Udało i się dziś pobrać trochę imbirowego kału do badania.
Imbir znów ma rozwolnienie. Zupełnie mi się to nie podoba. Zwłaszcza, że prawdziwie ładnej kupy nie zrobił u mnie jeszcze nigdy! |
ja bym przerzuciła go na trochę na RC gastro intestinal. Świetnie reguluje ukł. pokarmowy i biegunki znikają szybko.
Nakasha napisał/a: | Co do kotów, to wiele zależy od hodowli, są takie, gdzie można dostać kota a nawet kotkę na współwłasność. |
Jest sporo takich hodowli. Nie rozumiem tylko na jakich zasadach kotka jest sprzedawana..
Sobotnie popołudnie:
Dla każdego po jednym
PALATINA - Sob Lis 17, 2012 18:00
klauduska napisał/a: | ja bym przerzuciła go na trochę na RC gastro intestinal. Świetnie reguluje ukł. pokarmowy i biegunki znikają szybko. |
Był na nim przez tydzień (próbki miałam), po tym jak się w zeszły weekend pochorował po sianie.
Wiem, że to nie jest długo, ale konsystencja kup była taka jak zawsze. Ani jedna kupka w tym czasie nie trafiła się lepsza.
Poza tym naczytałam się na BARFowym forum samych strasznych rzeczy o tej karmie. W sumie o prawie każdej się źle wypowiadali, ale..
Naprawdę się pogubiłam z tym wszystkim.
W poniedziałek zaniosę kupę do badania. Oby coś tam znaleźli.
Bardzo bym chciała, żeby się okazało, że ma jakiegoś pasożyta i że po porządniejszym (niż standardowe) odrobaczaniu wszystko będzie dobrze.
Jeśli tam nic nie znajdą, to czeka mnie długie kombinowanie z dietą.
klauduska - Sob Lis 17, 2012 18:32
PALATINA, dla mnie każda karma oprócz BARFa na BARFowym forum to zło
Moja miała potworne problemy z jelitami, leczone ze 4 miesiące. Bardzo jej RC pomogło w wyleczeniu. Potem przeszłam na Joserę SensiCat.
A on był na jakiś antybiotykach po tym sianie?
PALATINA - Sob Lis 17, 2012 19:01
klauduska napisał/a: | A on był na jakiś antybiotykach po tym sianie? |
Nie był.
W poniedziałek przed pracą go zabiorę do mojej ulubionej kociej wetki, która jest na bieżąco z jego problemami.
Może biotyl by mu się przydał? Przecież nie może być tak, że kot przez miesiąc robi na rzadko!
P.S.
Dowiedziałam się właśnie, że w DT miał ładne kupki, ale dość mizernie jadł.
U mnie pięknie je, a kupale beznadziejne..
Nakasha - Sob Lis 17, 2012 19:18
Może coś z trzustką?
PALATINA - Sob Lis 17, 2012 19:23
Nakasha,
Nie mam pojęcia, ale kał nie wygląda na 'tłuszczowy'.
Zbadam go (kał) na wszystko, co tylko się da (jak już uzbieram).
Devona - Sob Lis 17, 2012 19:37
PALATINA napisał/a: | Poza tym naczytałam się na BARFowym forum samych strasznych rzeczy o tej karmie. W sumie o prawie każdej się źle wypowiadali, ale.. | Akurat RC to jest typowe wyciąganie kasy, przeczytajcie skład tej karmy, to jest granulat klasy Sanabelle czy Eukanuby dla kotów, tak samo Hill's (tylko RC i Hill's mają lepszy marketing, większych wybór karm na "różne problemy", ładniejsze opakowania i więcej dystrubutorów w postaci wetów, którzy przekonują, że kot musi jeść tę karmę, żeby schudnąć/nie mieć problemów z pęcherzem itp.). Jak można w ogóle polecać suchą karmę ze zbożami na problemy z wagą albo pęcherzem? To jest sprzeczne z logiką. Zresztą na wielu forach jest porównanie składu różnych karm i zapewniam, że RC czy Hill's na różne problemy niczym się nie różnią od wielu innych karm, dedykowanych zdrowym kotom. Jednak nie każda karma jest taka sama, ja akurat "barfuję", ale wcześniej kupowałam suchy pokarm i puszki, znam składy. Testowałam różne karmy bezzbożowe i zdarzały się problemy z trawieniem czy brzydkie kupy, z tego powodu zrezygnowałam z Porty 21, bo oba koty miały biegunkę przez tydzień. Applaws ma jeden minus - bardzo małe granulki, Gizmo ich nie gryzł, tylko połykał w całości, co mu oczywiście nie służyło . Najlepiej tolerowane były Acana i Orijen, z dodatkiem surowego mięsa. Wołowina (tylko taka "brzydka", z tłuszczem, chuda jest mało wartościowa dla kotów) jest bardzo dobra na "ładne kupy". Jest więcej karm bezzbożowych, ale nie testowałam.
Mam pytanie - czy ktoś zna błonnik z "ludzkiej" apteki, który mogę bezpiecznie podawać kotu? Chodzi o taki pęczniejący, wywołujący uczucie sytości.
PALATINA - Sob Lis 17, 2012 19:53
Devona napisał/a: | i więcej dystrubutorów w postaci wetów, którzy przekonują, że kot musi jeść tę karmę, żeby schudnąć/nie mieć problemów z pęcherzem itp. |
Problem jest w tym, że lepsze karmy się W ŻADEN sposób nie reklamują, a ulotki i książeczki z opisami RC czy Hills'a są podrzucane wetom przy prawie każdej dostawie leków z hurtowni - piękne i bardzo przekonująco opisane.
Devona napisał/a: | Najlepiej tolerowane były Acana i Orijen, z dodatkiem surowego mięsa. |
Ja Orijenem karmię (kurczakowy jako podstawa, a rybny sypię do Cat Active Table, żeby jako nagródki koty miały inny smak chrupków).
Racuch wygląda na nim pięknie.
A Imbir robi na papkowato po wszystkim, co tylko zje.
W DT dostawał RC dla kociąt i podobno kupy były OK.
Naciol - Sob Lis 17, 2012 20:07
A co myślicie o Taste of the wild? Mój to obecnie żre, futro mu się poprawiło gdy mu zaczęliśmy podawać.
mmarcioszka - Sob Lis 17, 2012 20:09
Off-Topic: | Naciol, u mnie jest super, zdecydowanie polecam, ale dla psa, nie wiem jak u kotów |
PALATINA - Sob Lis 17, 2012 20:15
Naciol,
Kot moich rodziców ją je i wygląda ślicznie, zdrowy jest, kupki ładne.
Mój Racuch też na niej był, ale po ich wpadce z seriami skażonymi Salmonellą przestawiłam się na Orijen i jestem z niego zadowolona, więc do TOTW nie wracałam już.
Nakasha - Sob Lis 17, 2012 20:58
Moje parę miesięcy jadły TOTW, bez szału smakowego, ale wszystko było ok. Acana i Orijen też przetestowane. Minus - są bardzo drogie.
|
|
|