To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Myszki

idaa - Nie Lip 13, 2008 22:41

Bernadeta, piękne te Twoje mysiule. Ja wogóle nie powinnam zaglądać do tego tematu przy mojej niezaspokojonej wiecznie potrzebie posiadania zwierząt :wink: . A myszki coraz bardziej mi sie podobają chyba. Mam pytanie. Jaki musi być odstęp pomiędzy szczebelkami w klatce dla myszek, bo stoi u mnie pusty Teddy Gigant II? A tam chyba 1cm są odstępy.
wuwuna - Nie Lip 13, 2008 22:43

idaa, sie nakręca na mycholki :jupi:
idaa - Nie Lip 13, 2008 22:50

Off-Topic:
:P
Na razie na trzeciego szczura chcę namówić mojego ślubnego. A on zawsze to moje nakręcanie hamuje i pewnie ma rację. Ale co ja na to poradzę, że w dzieciństwie rodzice nie pozwalali mi zwierząt trzymać?

A wrócę do pytania. Teddy Gigant II nadaje się dla myszek? :P

Mohanah - Nie Lip 13, 2008 23:22

Dla myszek najodpowiedniejsze odstępy to ok. 7mm, ale jak myszki już osiągną swoje docelowe rozmiany to myślę że przez 1 cm się nie przecisną :]
pituophis - Pon Lip 14, 2008 14:18

U mnie przez 1 cm probowaly wylazic. Mlode z powodzeniem, a dorosle sie klinowaly, w koncu bieglem w panice po nozyce do ciecia drutu w przykryciu, bo mi sie zaklinowal duzy zreszta samiec sable - a ja w panice, ze strace z trudem kupiona mysz po obustronnych importach. Nic mu jednak nie bylo.

Bierz myszy Idaa, bierz! Naprawde warto. Kupujac 4-6 myszy mozesz wyrzucic telewizor! :mrgreen: :mrgreen: [/b]

Mangalarga - Pon Lip 14, 2008 14:25

Przez 1 cm jedne będą wyłazić, inne nie, nawet, jeśli bez trudu by się przecisnęły.
idaa, jeśli chciałabyś mieć myszki, możesz obłożyć gęstą siatką drucianą tą klatkę, którą masz :)
pituophis napisał/a:
Bierz myszy Idaa, bierz! Naprawde warto. Kupujac 4-6 myszy mozesz wyrzucic telewizor! :mrgreen: :mrgreen:

Na pewno :) Ja niestety, nie mogę tego potwierdzić, ponieważ miałam 3 samotne samce.

nutaka - Pon Lip 14, 2008 15:21

jak mysia bardzo by chciała to by przeszła przez 1 cm, widziałam myszki na zywo i ich główki nie maja więcej niz cm, a moga się wcisnąc w taką szparę jak mała jet ich czaszka, reszta się zcisnie, widziałam na discovery film :mrgreen:
idaa - Pon Lip 14, 2008 17:40

pituophis napisał/a:
Bierz myszy Idaa, bierz

Ja bym wzięła od zaraz, ale rozumiecie, muszę się jeszcze liczyć z czyimś zdaniem :roll: . Ale niewykluczone, że kiedyś...... A tak pytałam o tę klatkę (myślę przyszłościowo to raz), a dwa, bo moje siostrzenice mają dwie myszki (kundelki sklepowe) i coś ciekawego zaobserwowały. Myszki mają właśnie dość duże odstępy między szczebelkami. Nigdy z niej nie wychodziły, nawet jak były zupełnie malutkie. Ale jak są wyjęte z klatki, to tak szybko do niej uciekają, że przenikają przez ściany w dosłownym znaczeniu tego słowa. W sierpniu w końcu je zobaczę i pewnie się zakocham jeszcze bardziej :lol: niż po Waszych postach :lol:

Mangalarga - Pon Lip 14, 2008 20:41

idaa napisał/a:
Nigdy z niej nie wychodziły, nawet jak były zupełnie malutkie. Ale jak są wyjęte z klatki, to tak szybko do niej uciekają, że przenikają przez ściany w dosłownym znaczeniu tego słowa.

Możliwe, że dużo lepiej czują się w klatce, która dobrze znają, niż w świecie "wielkoludów" :)

Anonymous - Wto Lip 15, 2008 09:17

idaa napisał/a:
Bernadeta, piękne te Twoje mysiule.

Dziękuję :mrgreen:
idaa napisał/a:
A myszki coraz bardziej mi sie podobają chyba.

Chyba 8:(
idaa napisał/a:
W sierpniu w końcu je zobaczę i pewnie się zakocham jeszcze bardziej niż po Waszych postach

Nie ma to jak bezpośredni kontakt. :)
Mangalarga napisał/a:
Możliwe, że dużo lepiej czują się w klatce,

To jest to co m.in. mi się w nich bardzo podoba przy moim trybie pracy.Myszki kochają swój myszkowy klatkowy świat odpowiednio wyposażony.Moje czują się też dobrze na zewnątrz, jednak z radością wracają do siebie. :wavexxs:

idaa - Śro Lip 16, 2008 13:10

Mam pytanie natury fizjologiczno-technicznej :lol: . Czy myszki też wydzielają taki intensywny zapach jak szczury? I czy też tak często trzeba szorować im klatkę?
Layla - Śro Lip 16, 2008 13:24

idaa, wg mnie myszy mają o wiele intensywniejszy zapach niż szczury, zwłaszcza samce. Ja mysiego zapachu nie znoszę, a szczurzy mi w ogóle nie przeszkadza.
Anonymous - Śro Lip 16, 2008 15:11

Wedlug mnie tez myszy maja intensywniejszy zapach.
Samiczki jeszcze sa ok, ja swoim trzem sprzatalam co tydzien, ale musialam wszystko szorowac, bo bylo przesiakniete.
Samce mialam 3, kazdy oddzielnie.
To w lato dochodzilo do tego ze sprzatalam dwa razy dziennie ;)
Zapach wedlug mnie byl niedozniesnienia.
Myszy mieszkaly u mnie dwa lata i do tej pory nei przyzwyczailam sie do ich smrodku.

idaa - Śro Lip 16, 2008 15:36

No to nawet nie mam co marzyć o mycholkach. Teraz, przy szczurach już słyszę kilka razy dziennie jak to od nich śmierdzi (nawet po szorowaniu klatki), chociaż półki kilka razy dziennie przemywam Vitoparem a kupki zbieram. Pewnie usłyszałabym zwierzaki albo rozwód :lol: , no i jak sama utrzymałabym zwierzaki? :lol:
Mohanah - Śro Lip 16, 2008 17:45

Co do "zapachu" to zależy co komu przeszkadza.
Mi np mysi wogóle nie przeszkadza, natomiast szczurzy jest dla mnie za kwaśny i nie lubię tego smrodku.
Po za tym chyba nie ma za bardzo porównania bo weźmy np 2 myszki a 2 szczury i chociażby z racji wielkosci szczury brudzą dużo wiecej, a co za tym idzie bardziej śmierdzi.