Leczenie - Kastracja - samce.
LalaAla - Pią Sty 06, 2012 19:38
Niestety Sznaps tak się miotał po klatce ( klatka bez żadnej półki, tylko kuweta wyłożona ręcznikiem papierowym ), że naderwał sobie jeden szew Nie krwawi bardzo ale pan Darek powiedział, żeby jutro z nim przyjechać z samego rana. Duposz sobie śpi zawinięty w papier toaletowy. Każdego z nich na noc zostawię w osobnym transporterku.
Exogenesis - Pią Sty 13, 2012 16:20
Dostalem maile w sprawie kastracja szczura, i tak jak zabieg nie jest skomplikowany to ryzyko jest w znieczuleniu. Maja wziewke ale nie jest narazie w uzyciu i nie wiadomo dokladnie kiedy bedzie . Szczur jezeli bedzie to na znieczuleniu infenkcyjnym. Nie wiem co to za roznica wiec pisze do was z pytaniem zebyscie mnie oswiecili i powiedzieli czy jest duzo wieksze ryzyko.
I nie, nie bede szukal innego veta z dostepem do wziewki bo ten vet jest naprawde dobrze i kastrowal juz dziesiatki samcow w wiekszosci z powodzeniem...
Niamey - Pią Sty 13, 2012 16:26
Exogenesis napisał/a: | znieczuleniu infenkcyjnym | iniekcyjnym
Jeśli szczur jest młody i zdrowy można spokojnie kastrować go na iniekcyjnej - zwłaszcza jeśli weterynarz wykonywał wcześniej wiele takich zabiegów. Zabiegi na znieczuleniu wziewnym są bodajże bezpieczniejsze, bo można błyskawicznie wybudzić szczura, jeśli coś by się działo.
quagmire - Pią Sty 13, 2012 16:34
Iniekcja działa też przeciwbólowo, więc u młodego zwierzaka jest nawet wskazana.
Ja tam zawsze kastruję na iniekcyjnej. No chyba, że kastrowałabym dwulatka.
Exogenesis - Pią Sty 13, 2012 17:09
No tak w tym temacie zapomnialem o tym napisac Onix ma 20msc.
Oli - Pią Sty 13, 2012 17:24
Exogenesis, a dlaczego chcesz go kastrować?
Exogenesis - Pią Sty 13, 2012 17:30
Pisalem to juz w jakims temacie chyba, ale ok moze akurat nie wskoczylas do tego tematu. Tydzien temu zmarl jego jedyny kumpel i oprocz niego mam jeszcze 2 samiczki, chce go wykastrowac i dolaczyc do stada. Nie chce zeby zyl sam.
Oli - Pią Sty 13, 2012 17:36
Exogenesis, a może lepiej wykastrować samice jeśli są młodsze od niego? Szczerze powiem, że bałabym się kastrować na narkozie iniekcyjnej 20 miesięcznego szczura. Oczywiście takie zabiegi się udają, ale ryzyko jest bardzo duże i większość wetów, którzy dysponują obydwoma rodzajami narkozy dla szczura powyżej 1,5 roku wybiorą wziewną, przynajmniej ja się z takimi opiniami i działaniami spotkałam. Może porozmawiaj z wetem, zapytaj jakie jest ryzyko, ile szczurów w podeszłym wieku wykastrował z powodzeniem, skoro ma w tym doświadczenie?
Exogenesis - Pią Sty 13, 2012 21:53
Oli, jedna samica to jego siostra a druga ma ponad rok. Wiec jedyne wyjscie to samiec. Juz pisze do veta
Szczurzynka;* - Pon Sty 16, 2012 12:29
Mam pytanie. Co myślicie o zabiegu kastracyjnym za 35 zł? Byłam dzisiaj u weta z moją świnką morską i zapytałam o cenę tego zabiegu. Powiedział że ok. 35 zł. Myślę że to mało i mam mieszane uczucia.
Niamey - Pon Sty 16, 2012 12:33
Szczurzynka;*, a w jakim mieście? To naprawdę bardzo mało ale trzeba porównywać z cenami w podobnej wielkości miastach.
Bel - Pon Sty 16, 2012 12:34
Szczurzynka;*, to sprawdź w dziale weterynarze, czy dany wet jest znany i polecany
Szczurzynka;* - Pon Sty 16, 2012 13:01
Gzie jets dział weterynarze?
Bel - Pon Sty 16, 2012 13:10
Szczurzynka;*, a wiesz gdzie jest opcja szukaj? to tam znajdziesz weterynarzy http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=62
Niamey - Pon Sty 16, 2012 13:10
w dziale leczenie http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=62
Aczkolwiek w mniejszych miastach może to nie być miarodajne, bo np. na forum pisała tylko jedna osoba z tego miasta i akurat nigdy nie była u danego weterynarza, mimo że może być on w porządku.
Sprawa jest prosta, gdy wet jest na liście niepolecanych
|
|
|