Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny
Oli - Nie Wrz 21, 2008 01:10
Każdemu paśnik na ryłko i gotowe.
Anonymous - Nie Wrz 21, 2008 09:10
o lol, umarłam. Zabieram się za konstruowanie czegoś takiego. Żegnajcie przepychanki przy miskach.
wuwuna - Wto Wrz 23, 2008 16:11
Olimpia, linki nie działają
Oli - Wto Wrz 23, 2008 16:21
wuwuna napisał/a: | Olimpia, linki nie działają |
Bo też były na imageshacku. Coś z ich stroną jest nie tak chyba.
Mangalarga - Pią Paź 03, 2008 13:42
Ja przeprosiłam się ostatnio z XtraVitalem. Baby zaczęły coraz więcej zostawiać z VL, stwierdziłam, że kupię paczkę, co mi tam. Zmieszałam pół na pół z moją mieszanką. I co? Znika XtraVital, zostaje głównie VL. Widocznie potrzebują zmiany karmy podstawowej co 3-4 miesiące, bo im się nudzi i zaczynają potwornie wybrzydzać.
Przestałam go kupować, po tym, jak zmieniły się proporcje składników (duuużo ziarna, z czego większość szła do kosza.). O dziwo, w tej paczce było ziaren wzglednie niewiele. Być może tamta partia była jakaś felerna, zobaczymy. Na razie wracam do XtraVitalu.
Podobnie rzecz się ma z Vitakraft Vita Special. Kiedyś znikał w pierwszej kolejności, ostatnio sporo go zostawiają. Nie za dobrze, bo mam dość spory zapas. Spróbuję zastąpić częściowo XV Care+, zobaczymy.
Salcicia - Sob Lis 01, 2008 13:42
Ja karmię meganem. Moja wcześniejsza szczurzyca to jadła i bardzo jej smakowało. Miała błyszczącą sierść po tej karmie. Dożyła 3 lat. Moje 2 łobuzy teraz mają też megana i się nim zajadają. Karma nie jest droga. Za kubełek zapłaciłam około 5zł.
Oli - Sob Lis 01, 2008 14:37
Salcicia napisał/a: | Karma nie jest droga. |
Taa i w co trzeciej jest pleśń... To nie jest dobra karma, a już na pewno nie jako karma podstawowa.
Salcicia - Sob Lis 01, 2008 16:02
A która jest dobra i w dobrej cenie. Ja sięz pleśnią nigdy nie spotkalam w meganie.
Anouk - Sob Lis 01, 2008 16:09
A mój szczurcio jadł megana i dożył 1,5 roku No ale on był z zoologiczego i w dodatku miał 3 tygodnie, zabrałam go od matki bo był dla węża, ale to chyba nie dlatego..Zresztą nie wiem.
Rysiaczek - Pią Gru 05, 2008 10:36
Jakiś czas temu zakupiłam szczurakom karmę Vitakraft Vita special. Dokładnie taką
i ku mojemu zdziwieniu baby zwłaszcza z młodszego pokolenia jedzą to chętniej niż Rat complete. A to to ani nie pachnie ani smaku nie ma w przeciwieństwie do rat complete - no cóż ale szczurom podpasowało - tak więc śmiem polecić.
Anonymous - Pią Gru 05, 2008 10:43
Rysiaczek, moje tez bardzo lubia ten granulat. I kupy po nim mniej śmierdzą.
Rysiaczek - Pią Gru 05, 2008 10:55
Jak dla mnie to i siczek śmierdzi mniej intensywnie - chyba że to ja już całkowicie węch straciłam i nie czuję. Tylko nie wiem czy to po tym Vitakrafcie czy rat Complete bo jadły na przemian.
Myszowa - Sob Gru 06, 2008 12:26
Ja najpierw z braku doświadczenia kupiłam Vitapol. Jak już wiem, to był zły wybór, szczurom nie smakowało - zawsze zostawało mnóstwo ziarna.
A polecić chciałam XtraVital Premium Rat, który z miski znika bardzo szybko i ogonom smakuje. Do tego dodaję czasem jakiś smakołyk, dropsik czy biszkopta, i to wszystko, jeśli chodzi o karmy.
gratis - Czw Sty 01, 2009 14:57
No dobra, zgrzeszę
Pewnie nie doszukałam, ale dotarłam do 12 strony (leciałam od tyłu) i po całodziennej lekturze forum już nie mam siły. Do rzeczy - wpadłam ostatnio na planetę-zoo i w zakładce "alloszczur poleca" znalazłam karmę TROPIFIT czy warto? Bo nic o nim nie znalazłam, leżałby sobie w mieszance pewnie obok prestige, VL complete, ziółek HP i innych dodatków, ale jako BAZA? nadawałby się, cena jest niska i to mnie nieco odstrasza...
http://www.kacikpupila.pl...00g-p-8058.html
Myszowa - Czw Sty 01, 2009 15:12
Znalazłam skład na TEJ stronie:
pszenica 27,5%
jęczmień 24,3%
owies 18,8%
słonecznik pasiak 5,8%
granulat lucerny 4,3%
sorgo czerwone 2,8%
kukurydza 2,5%
płatki kukurydzy 2,5%
marchewka 2,2%
chleb świętojański 2,2%
płatki grochu 2,2%
banan suszony 1,4%
kardi 1,0%
groch 0,7%
susz z buraków czerwonych 0,7%
fasola mungo 0,7%
rodzynki 0,4%.
Hmm, wydaje mi się, że karma nie jest najgorszej jakości, ale czy ktoś próbował?
|
|
|