To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Anonymous - Śro Sie 22, 2007 22:38

Relacjonuję.
KLIK - dobra ściółka! Ładnie wchłania mocz i oblepia kupki, więc się nie robi błocko. Długo utrzymuje świeżość wyglądu i zapachową. Minusem jest jej lekkość, więc oczywiście wokoło klatek jest trochę tego. Jednak Pinio uważam za lepszy. A w ogóle mieszam teraz Pinio z tymi konopiami i dopiero jest git!

KLIK a tego jeszcze nie wypróbowałam.

agacia - Czw Sie 23, 2007 19:05

Ja ostatnio kupulam Pinio zbrylajacy i faktycznie te kawaleczki drewna zlepiaja sie w kulki. Ale jeszcze sie zastanawiam czy nie wolalam tego rozpadajacego sie na pylek.
Layla - Czw Sie 23, 2007 19:10

Ja nie wolalam, bo Ludwik miał uczulenie. Nie ma uczulenia jedynie na zbrylające, np. na Benka.
agacia - Czw Sie 23, 2007 19:15

Raz kupilam Benka,ale po jednym uzyciu reszte oddalam kolezance dla kota. Co mi ktorys skoczyl po tym to pelno za klatka bylo i zamiast sie zbrylac to sie taka glina robila z tego. No ale moze zlego Benka kupilam,chociaz niby zbrylajacy byl.
NinaWi - Czw Sie 23, 2007 19:29

Layla napisał/a:
Ja nie wolalam, bo Ludwik miał uczulenie. Nie ma uczulenia jedynie na zbrylające, np. na Benka.

Moje też mają coś w rodzaju uczulenia, ten cholerny pyłek podrażnia im noski. Cat's Dream niby ma się zbrylać, ale wcale się nie zbryla. Wystarczy, że dziewczyny dzień pobędą na drewnianym i od razu zaczyna się kichanie, chrumkanie i inne, blech.
Benek jest okej, tam gdzie robi się glina (czyli tam, gdzie najwięcej sikają) sypię po prostu więcej żwirku. I codziennie wieczoram wyciągam śliczne małe zbrylone kuleczki :P

Niestety Benek jest tak drobny, że przykleja się do łap i przy każdym skoku lub ostrym zakręcie garstka żwirku wylatuje poza kuwetę. Ale od tego mam odkurzacz :P

Jestem zadowolona z Benka, imo to najlepsiejszy żwir.

agacia - Czw Sie 23, 2007 20:13

Ten Pinio,ktory mam teraz drewniany jest i sie zbryla ladnie i nie pyli,wiec moge go polecic.
helen.ch - Czw Sie 23, 2007 20:17

A ja z uporem maniaka nadal zaopatruję się w Carrefour'rze w ściółkę drewnianą za 8 zł z haczykiem za 7 litrów i przy niej zostanę póki w owym sklepie ona będzie
Kupiłam dziś 3 worki.
A wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/sho...4bd6bbedc589b02

falka - Czw Sie 23, 2007 21:14

ja kupiłam hilton bentonitowy, nie jestem zbyt zadowolona, bo straszna glina się robi, umycie kuwety to tragedia, wszystko się przylepia do paznokci i do wanny, nieeeeee! może z innej firmy będzie lepszy
NinaWi - Czw Sie 23, 2007 21:19

Hilton jest be, bo śmierdzi strasznie :P
Anonymous - Pią Sie 24, 2007 11:36

agacia napisał/a:
Ten Pinio,ktory mam teraz drewniany jest i sie zbryla ladnie i nie pyli,wiec moge go polecic.

agacia, możesz mi jak ślepej pokazać jaki to jest dokładnie? Szukam i nie jestem pewna, czy znalazłam właśnie ten, o którym piszesz.

agacia - Pią Sie 24, 2007 12:23

Zaraz postaram sie znalezc gdzies w necie,a na razie tyle moge powiedziec,ze jest w niebieskim opakowaniu z takim samym rysunkiem jak normalne pinio no i jest napisane na nim,ze zbrylajacy.

---------------------------------------

No to znalazlam
http://www.krakvet.pl/cer...acy-p-9068.html

Madzik - Pią Sie 24, 2007 12:26

agacia jestem za, mi też trzeba pokazać :|

Ja narazie używam Cat's Dream'a, chłonie zapach i jest najbardziej wytrzymały. Starcza na 1,5tyg (ale co 2 dni trzeba troche wybierać). Najlepsze jest to, że chłopaki nie wywalają go poza klatkę :mrgreen: Najgorsze: cena. W zoologu kosztuje 17zł za 7l, ale ostatnio jest w Auchanie za 11zł - 7l :mrgreen: Ostatnio wziełam od razu 2 worki (tak na zapas :) )

Anonymous - Pią Sie 24, 2007 12:27

agacia, wielkie dzięki. :usmiech: Po pracy lecę nabyć. :mrgreen:
civette - Sob Sie 25, 2007 10:18

Tfu, też nie cierpię gliniastego żwiru :? Używamy Pigwy (11,50 za 8 l), aczkolwiek pigwa też się nie zbryla tylko ... kruszy. Niemniej, łatwiej go usunąć, niż te gliniaste...
jokada - Sob Sie 25, 2007 10:23

a moze ktos ma pomysl co mozna dac choremu szczurowi
wszelkie sypkie sciólki odpadają
reczniki papierowe też, bo sie slizga

jak na razie jest na zwykłym reczniku
tylko musze mu to prac co 3 dni, bo wiecej mu dac nie mogeb, bo cos dla ludziów musi zostac :roll: