To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Problemy z oczami

Cola - Nie Lis 27, 2011 21:49

dziś wyjęłam sączek, została duża dziura, ale nie krwawi mocno, nie śmierdzi i na razie wygląda dobrze. przemywam płynem z jodyną i muszę pilnować żeby zbyt szybko nie zarosła rana od zewnątrz. jakieś pomysły na to?

Martini - Nie Lis 27, 2011 21:54

Nashi, ja bym poszła. Moja Malina ma jakiś mikrouraz w oku - koleżanka? Szmatka? Własna łapka? - i dostaje kropelki, jedne z antybio, drugie ze znieczulaczem.
Nashi - Pon Lis 28, 2011 22:03

Byłyśmy u weta - zapalenie się zrobiło, dostałam maść z neomycyną.
pszczoła - Nie Sty 08, 2012 03:31

Od dwóch dni zauważam wieczorami, że Olliemu wycieka porfiryna z jednego oczka, tak to wygląda:
http://imageshack.us/phot.../dscn2335q.jpg/
http://imageshack.us/phot.../dscn2336t.jpg/

Dziś jak mu przemyłam oczko, to po 10minutach znowu się pojawiło.

Co to może być? Zapalenie jakieś? "Najbliższy" wet jutro wieczorem, ale raczej dopiero w poniedziałek będę mogła z nim podjechać.

Hanami - Nie Sty 08, 2012 09:47

Moja szczurka też miała pół roku temu porfirynę w jednym oczku i nawet gorszą. Wet niczego się nie dopatrzył. Podawałam przez 5 dni lacrimal (sztuczne łzy w aptece bez recepty) i przeszło jak ręką odjął. Do dziś nie ma żadnych problemów.

Może to też "tylko" kwestia tzw. suchego oka, co może się wiązać z ogrzewaniem i przesuszeniem powietrza w pomieszczeniach.

Życzę, żeby tak właśnie było.

Martini - Nie Sty 08, 2012 14:33

Moja szczurka też miała taki wyciek z oczka, wetka dopatrzyla się tam mikrourazu naczyń krwionośnych i dostałyśmy krople: 2 rodzaje do wpuszczania 4 razy dziennie. Była to jednak droga przez mękę, straszny stres dla szczura, który nie da się nagradzać, bo ani nie lubi być brany na ręce i głaskany, a jedzenie mu zwisa, i w związku z tym stresem oko wcale się nie goiło, a szczur patrzy na mnie z ukosa do dziś.
Generalnie kroplowy projekt upadł, oczko po kolejnych dwóch dniach zagoiło się samo - ograniczyłam tylko wybiegi, żeby szczurka nie wsadzała nosa w jakieś zakurzone kąty.

pszczoła - Pon Sty 09, 2012 23:53

Dzięki dziewczyny. Obawiałam się jakiegoś zapalenia... Ale od wczoraj oczko suche i nic nowego się nie pojawiło, oby już tak zostało :) A sprawa suchego powietrza niedługo zostanie załatwiona, bo nawilżacz w drodze :D
taivas - Nie Kwi 01, 2012 10:31

Czytam temat, bo wystraszyłam się, przed chwilą zauważyłam u Nutka właśnie dokładnie taki wyciek porfiryny, o jakim pisała niedawno pszczółka.
Dziś nie ma jak pojechać do weta, więc nie wiem, co robić teraz. :( Przejdzie samo? Kupić te szcztuczne łzy? Help. :(

wuwuna - Nie Kwi 01, 2012 12:15

taivas napisał/a:
Przejdzie samo? Kupić te szcztuczne łzy?
taivas, nie panikuj. Nie pierwszy i nie ostatni raz twój szczur będzie miał poryfiryny. Jeśli pojawiają się na chwilę to nic poważnego.

Po prostu obserwuj. Sprawdź czy się nie zadrasnął, czy ma całą powiekę, czy coś nie utknęło mu w oczku.
Jeśli objawy się będą utrzymywały przed kolejne 2-3 dni to wtedy dopiero można zacząć coś działać.

A może bił się z kolegą i się najzwyczajniej stresuje sytuacją.

jancia - Nie Kwi 01, 2012 12:25

taivas, Ostatnio miałam problem z zaporfirynowaniem oczka mojego Freddiego ( 3 tyg temu) okazało się, że miał zablokowany kanalik łączący oko z nosem. Polecam wizytę na Osowej - P. Ania zrobi badanie okulistyczna. SPRAWDZI WSZYSTKO. Nie ma sie czym przejmować. Poczekaj spokojnie 2-3 dni jak radzi wuwuna, .
taivas - Nie Kwi 01, 2012 20:10

Nie byliśmy u weta jeszcze, obserwujemy, teraz w porównaniu do poranka jest lepiej. Dużo lepiej. Zobaczymy jeszcze jutro i ewentualnie pojutrze zdecydujemy. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. :) Dzięki za rady dziewczyny!
peppies - Sob Kwi 07, 2012 14:49
Temat postu: Proszę o pomoc w diagnozie szczuraska!!
Witam,
Mam dwa szczurki jeden albinosek Ciapek, natomiast drugi beżowo-biały Robek. Obydwa mają czerwone oczka, Ciapek ma 4 Robek 5 miesięcy. Problem zauważyłam pół godziny temu, Robek ma napuchnięte lewe oko i w dodatku zrobiło mu się niebieskie! Nie mam pojęcia co o tym myśleć ok. dwie godziny wcześniej jeszcze tego nie miał z kolei Ciapek ma obydwa oczka czerwone bez żadnych widocznych zmian... ;(

AngelsDream - Sob Kwi 07, 2012 16:37

peppies, może to uraz?

Wypadałoby, żeby w miarę możliwości obejrzał to weterynarz.

peppies - Sob Kwi 07, 2012 17:00

AngelsDream właśnie nie mam możliwości pójść do lekarza ponieważ jestem z nimi na wyjeździe świątecznym w górach, gdzie do miasta jest 20km i brak samochodu:( dzwoniłam do weta po pomoc doraźną do mojej miejscowości i powiedział to samo, że to może być uraz gałki ocznej i albo się gdzieś uderzył albo zadrapał, posmarowałam mu maścią do oczu taką łagodzącą i zobaczymy narazie je rozdzieliłam bo Ciapek mu to od razu zaczął wylizywać. Dziękuję za szybką odpowiedź, narazie szczurek się zachowuje normalnie, przed chwilką się bawiły potem Robek zjadł i wypił sporą ilość wody i mam nadzieję że szybko mu to przejdzie.
Myślałam też, że może to być spowodowane tym że dużo dzisiaj przebywały na słońcu a mają wrażliwe oczka ale sama już nie wiem...

Kasik - Sob Kwi 07, 2012 17:24

peppies, ale co to znaczy, że oko zrobiło mu się niebieskie? Całe oczko? Czy źrenica, czy jak? Może to wylew?