To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. IV

AngelsDream - Pon Sty 12, 2009 18:20

satanka666, rozumiem. Adoptowany czy kupiony?

Oli, pewnie ze względu na przeprowadzkę i wiek malucha. [Zgadłam?]

satanka666 - Pon Sty 12, 2009 18:21

Oli, bo maluchy się urodziły 2 stycznia więc na początku marca będą miały koło 8tyg, więc chyba już okej, żeby mogły jechać do swoich domków?
nigdy nie wiedziałam kiedy maluchy mogą zostać oddzielone od matki :oops:

Angels, szczerze, nie mam pojęcia, chłop załatwiał, ale myślę, że zwrócimy tylko kasę za szczepienia.

Oli - Pon Sty 12, 2009 18:23

8 tygodni to max. jaki mogą/powinny spędzić szczeniaki z matką (tak naprawdę już od 6 tygodnia można oddawać), ale wielu hodowców ma inne zdanie. Ja przedstawiłam zdanie weta położnika. :wink:
AngelsDream - Pon Sty 12, 2009 18:24

satanka666, teraz często wybiera się 7 tydzień, ale 8 też jest ok. Byle nie później niż 10-12 tydzień, bo socjal przepadnie. I zastanówcie się nad sensem kwarantanny.

Zwrot za szczepienia, to jeszcze ok - można zrozumieć, byleby naprawdę te szczepienia były i koniecznie odrobaczenia również. Niby to oczywiste, ale...

Baaj miał 6 tygodni i 6 dni.

Oli - Pon Sty 12, 2009 18:26

AngelsDream napisał/a:
I zastanówcie się nad sensem kwarantanny.

Sens jest i to poważny, ale nie należy przesadzać. Najlepiej wybierać znane i mało zakupkane trawniki, w miejsca publiczne chodzić z psem, ale trzymając go na rękach i z innymi psami kontakt bardzo ograniczony (w sensie że najlepiej z takimi które się zna i wie jak i kiedy są odrobaczane i szczepione).

AngelsDream - Pon Sty 12, 2009 18:31

Baaj właśnie nie miał kwarantanny, a przynajmniej nie taką, jaką polecili nam co najmniej trzej lekarze weterynarii. Do drugiego szczepienia był na rękach, potem łaził po chodnikach. Wąchał się z kilkoma psami, był w lesie Kabackim i jest cały zdrowy i normalny. :P
satanka666 - Pon Sty 12, 2009 18:32

ahaa, czyli można już wcześniej?

AngelsDream, z tego co wiem, to szeniory przy obiorze będą już miały wszystkie konieczne w tym wieku szczepienia, odrobaczenie i książeczkę zdrowia ;)
oczywiście wszystko sprawdzę.

czy od razu po odbiorze lecieć z maluchem do weta? czy lepiej trochę poczekać aż się zaaklimatyzuję i dopiero?

kwarantanna jak najbardziej :)
ile musi trwać taka kwarantanna? i na czym polega?
zero wychodzenia z domu? czy po prostu uważać gdzie się chodzi i z czym/kim pies ma kontakt?

wybaczcie, że tyle pytań, ale moja sucz szczeniakiem była 9 lat temu i zapomniałam jak to było :oops:

AngelsDream - Pon Sty 12, 2009 18:34

satanka666, ja ci kwarantannę odradzam. Uważaj, ale nie przesadzaj. Tyle.

Można wcześniej brac szczeniaka. Co do wizyty u weta - ja odczekałam bodajże 1,5 dnia. I koniecznie od początku nauka, smakołyki i wyraźne pokazywanie co wolno, a co nie i że świat jest fajny - zaprocentuje to potem. :)

Stara kwarantanna polegała na tym, że pies miesiąc miał siedzieć w domu - efekt tego taki, że częśc psów się boi wszystkiego i jest dzikawa. Jamniczka będzie mieszkać z wami? Jeśli tak, to przecież i tak będzie wychodzić i przynosić na sobie, więc szczenior może łazikować z wami, po 2 szczepieniu ryzyko zachorowania jest niewielkie - no chyba, że się weźmie psa w wielkie psie skupisko.

nutaka - Pon Sty 12, 2009 18:35

co to jest ta kwarantanna?
AngelsDream - Pon Sty 12, 2009 18:37

nutaka, napisałam wyżej. Ma to chronić psa przed nosówką i parwowirozą, a prawda taka, że pies dziadka złapał nosówkę wychodząc na własny balkon tylko.
satanka666 - Pon Sty 12, 2009 18:38

AngelsDream, uważaj, bo jak mały się pojawi to pewnie zasypie Cie pytaniami :P

jedyne czego się boję, to to, że go strasznie rozpieścimy ;/

Oli - Pon Sty 12, 2009 18:39

satanka666 napisał/a:
z tego co wiem, to szeniory przy obiorze będą już miały wszystkie konieczne w tym wieku szczepienia

To jest niemożliwe. Psiaki na ogół szczepi się w 6, 9 i 12 tygodniu życia. :wink:

AngelsDream napisał/a:
Do drugiego szczepienia był na rękach, potem łaził po chodnikach. Wąchał się z kilkoma psami, był w lesie Kabackim i jest cały zdrowy i normalny. :P

To powiem, że mieliście więcej szczęścia niż rozumu. :wink: Kwarantanna nie jest wymyślona znikąd i jest potrzebna. Różnica polega na tym, że trzeba zachować ostrożność i tak jak pisałam wyżej. Na znanych trawnikach może chodzić, a w nieznanych miejscach powinien być na rękach przynajmniej do 2 szczepienia (czyli tych 9 tygodni). Zwłaszcza z tym lasem mieliście naprawdę duuuużo szczęścia. Choroby zakaźne dla szczeniaka to nie przelewki.

Layla - Pon Sty 12, 2009 18:40

Lusia miała kwarantannę, ale krótko i taką częściową jakby - czyli uważamy, ale jednak wychodzimy, z psem na rękach i puszczamy ostrożnie na czyste miejsca.
AngelsDream - Pon Sty 12, 2009 18:41

satanka666, to skoro się obawiasz, to po prostu go nie rozpieszczajcie, tylko kochajcie odpowiedzialnie. Jakieś problemy zawsze z psem będą, więc po co sobie samemu tworzyć kolejne? A tak poważnie - chcesz rozpieścić psa, to za pracę daj mu gotowanego kurczaka - on będzie miał fajnie, ty też, bo dasz mu coś smacznego.
satanka666 - Pon Sty 12, 2009 18:42

Oli, czyli będą miały szczepienie w 6tyg, w takim razie resztę załatwimy sami ;) w sumie może to i lepiej.
A jeśli chodzi o odrobaczanie to jak to jest? :oops:

Angels, będziemy się starać robić tak, żeby nam nie wlazł na głowę ;)