To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Tatyka - Nie Lis 30, 2008 22:51

boże, jakie piękne te wężyska i inne gadziny.
niestety, ja wężysk hodować bym nie mogła, bo za nic nie dałabym rady ich nakarmić :(

Grucha - Pon Gru 01, 2008 09:10

cuuuuuuuuuda ;] ten gekonik na 2 zdjęciu :D ja chce!
Mangusta - Pon Gru 01, 2008 09:41

gekonik jest naprawdę maluteńki, ma jakieś 7cm i terrarium 20x20x20 to dla niego forteca :) jak zaczną się adopcje to możesz się ubiegać, choć szef już zapowiedział że test na przyszłego właściciela będzie srogi, a chętnych nie zabraknie ;)

śniło mi się że ludzie wypuszczali węże prosto w trawnik, a ja później po nich zbierałam... python regius, python curtus, morelia viridis, wąż świerszczożer... ech, gdyby tylko to była prawda ;)

Grucha - Wto Gru 02, 2008 11:02

Oo nunu niestety nie mogę :(
Mamusia by mnie z domu razem z moim całym zwierzyńcem wywaliła xD

Natalia - Wto Gru 02, 2008 17:52

Mazoku, jak chcesz żabkę to kup kumaki dalekowschodnie ;) . Ja ja miałam kupić, ale rodzina się nie bardzo zgadza.... (poza tym one potrzebują większego akwarium, tj. 2-3 nie, ale ja chcę więcej i wolałabym zapewnić im idealne warunki). Więc myślę nad gekonami płaczącymi (2 samiczkami), nie wymagają dużego terrarium, dość proste w hodowli (a jam laik w gadach). Może ktoś ma? Polecacie? :) .
Mangusta - Wto Gru 02, 2008 17:59

Natalia napisał/a:
Mazoku, jak chcesz żabkę to kup kumaki dalekowschodnie ;) .
to nie ja tylko Aga chciała, mnie płazy nie interere :D a jeśli chodzi o płaczki to pogadaj z Azi, choć z tego co wiem to ich hodowla wcale nie jest taka prosta i są słabe jeśli idzie o genetykę (partenogeneza). innymi słowy, chorowite dość. polecałabym trochę droższe ale za to wytrzymalsze gekony, np. parkę samiczek lampartów.
Natalia - Wto Gru 02, 2008 18:35

Hmm, w takim razie muszę pogadać z Azi.
A lamparcie widziałam ostatnio w M1 i są fajne :) ale cena za sztukę - 160 zł.....
A gekony perełkowe czy gruboogonowe?

Mangusta - Wto Gru 02, 2008 22:00

nie kupuj gadów w zoologach! nie dość że są dużo droższe to do tego jeszcze często chore. gekony lamparcie w domowych hodowlach chodzą po ok 70-90zł, czasem taniej jak ktoś musi się pozbyć (choć tu też często trzeba dokładnie sprawdzić sprzedawcę).

gruboogonowe to prawie to samo co lamparcie, ino większe i droższe ;) a perełkowe chyba są maciupeńkie o ile pamiętam. plusy lampartów i gruboogonów to przede wszystkim łagodność i spokój, małe gekony rzadszych gatunków będą zazwyczaj zwiewać na Twój widok.

yoshi - Wto Gru 02, 2008 22:44

i ja miałam gekony płaczące i gruboogonowe...
to co mogę powiedzieć o płaczkach, to, to że nie miałam z nimi problemów, ładnie rosły, ładnie jadły, w ich przypadku najpierw karmienie wylegiem świerszczy i muszkami owocowkami nielotkami hehe, później młodziutkimi ale nadal małymi świerszczami... oczywiście bardzo lubują w startych owockach :)

ogólnie nie sprawiały mi kłopotu, trzymalam dwa w terra 20x20x40

bardzo lubiłam odgłosy jakie wydawały w nocy, w sumie ostatnio myślałam czy nie wrócić do ich hodoli, w wiekszym terra, jakieś z 3-4, moze sobie sprawie na następnej giełdzie, bo w polsce napewno nie bede ich kupować... cena dwa a czasem trzy razy większa :roll:

co do gruboogonowych :serducho: miałam dwie samiczki i samca, tak samo jak w przypadku lampartów, sa to jaszczurki ktore można oswoić, osobiscie o wiele bardziej podobają mi się od llamparcich, tyle że, w przypadku odmiany kolorystyczne lampartów już spadły na cenie, tak gryuboogonowych dalej kosztują w okolicach 800-1000 iles, przynajmiej ja tego typu ceny widziałam...
zwykle gruboogonowe, z paskiem lub bez, mieszcza sie w cenach 80-100...
sś słodziutkie, trochę żałuje ze swoje sprzedałam, miałam ślicznego samca, naprawdę był piękny.
Polecam te gekoniki! Jeśli miałam bym wybrać kolorowego lamparta a zwyklego gruboogonowego myśle ze znów postawiłabym na gruboogonowego... no ale cóż mam zamiar ukierunkować sie, teraz juz wiem na pewno na węże :serducho: i jaszczurki właściwe, wiec dylemat miedzy grubciem a lampartem raczej mnie nie czeka :lol1:
niektórzy trzymają samiczki oba tych gatunków, razem w jednym terra, bez jakicholwiek szkód, dla jednej i drugiej jaszczurki :)

co do perełkowych, ich nie miałam... ale tak są maciupkie, chyba coś w okolicach 10 cm, widziałam parkę do oddania na forum terrarium.com.pl...

a jeśli chodzi o sprawe rodziców i wyrzucanie z domu... czuje coraz większy podziw do moich rodziców, i podziwiam ich cierpliwosc, ytrwalość :lol1: bo oni, ani kotów nie chcieli, ani szczurow, ani pająków, ani jaszczurek, ani węży... jedyne co tolerowali... to 3 pierwsze szczurzyce, 10 lat temu, żółwia którego sami mi kupili... a na całą resztę było jedno wielkie NIE :lol1: :lol1: :mrgreen: czyli jakieś 30 zwierzątek :mrgreen: :lol1:

jedyne czego nie byłam w stanie zaryzykować i przynieść do domu bez ich wiedzy to pies... teraz sobie mysle ze jakbym zamiast tych wszystkich gryzoni i kotów właśnie psa przyniosła do domu, to by został, jednak nie miałam odwagi aż tak postawić na swoim... może to i lepiej. Jestem też pewna, ze na chwile obecną pies, to jedyne zwierzątka za które byli by wstanie na prawd3 mnie z dmu wyrzucić :)

na drugim widać blizny...

samiczka amurska dziś ma już o wiele bardziej mętne oczka :)

myśle nad imionami, jedyne co narazie mi przchodzi do głowy, to sznurówka :lol1:

Natalia - Śro Gru 03, 2008 10:41

yoshi, wielkie dzięki za informacje! :) . Kupiłabym sobie samiczkę gekona gruboogonowego i płaczącego.... :) . Skoro bez przeszkód.... :) . Gruboogonowe może trochę drogie, ale co z tego.... ;) . Jak myślicie, w jakim terrarium mogłabym je trzymać?
Chociaż może lepiej od razu większe terrarium - bo chęć na więcej gekonów mogłaby mnie dopaść;).
Mazoku, nie martw się! Na pewno nie kupiłabym gekonów w zoologicznym, tylko mówię, jaka tam była cena... Kupiłabym prosto od hodowcy lub ewentualnie w gady-gady.

Mangusta - Śro Gru 03, 2008 11:07

ja radzę parkę samiczek z każdego gatunku, zawsze lepiej jest patrzeć na relacje między zwierzętami niż widzieć jak siedzą samotnie... tylko węże nie mają w tej kwestii zbytnich wymagań, ale i tak nie mogę się doczekać aż połączę moje samice zboży w jednym terrarium :)

co do gruboogonowych... hmm, na tcp pisze że
Cytat:
Dla jednej pary minimum 40/35/35 cm
czyli niewielkie, płaczki pewnie wymogi mają jeszcze mniejsze... choć ja bym osobiście gruboogonowe trzymała w trochę większym, np. 60x40x35, wtedy ma się większe pole do popisu z wystrojem bo w takich małych trudno cokolwiek umiejscowić...
Natalia - Śro Gru 03, 2008 11:43

Właściwie to płaczące są podobno silnie stadne, więc mogłabym kupić dwa. Gruboogonowego znalazłam za 60 zł z Krakowa :) . Planuję poprosić rodziców o gekony pod choinkę, tj. żeby mi ufundowali :) . Terrarium sama mogę kupić.
Zobaczymy, jak się zgodzą, może na początek kupię same płaczące, a potem dokupię gruboogonowe...
Na mojej szafce zmieści się terrarium o max wymiarach 88/38/50 (dł/szer/wys). Myślałam też nad takim łączonym terrarium -' 2 w 1'. Wtedy miałabym pewność, że nie będzie żadnych bójek między gekonami ;) .

Znalazłam dzielone, cytuję '2-komorowe terra ze szkła. Całość jest wielkości 70-30-40 (dł-szer-wys), a poszczególne komory to 30-30-40 i 40-30-40. Tylna i boczne ścianki w obu komorach wyklejone korkiem i porobione z niego doniczki na roslinki. W mniejszej komorze wentylacja przód, tył z blachy performowanej, a w większej na suficie drobna metalowa siateczka, tak że można świetlówke uv umieścic nad zbiornikiem bo przez tą siatke przelatują promienie'
Za stówkę sprzedaje facet z Krakowa.

Myślicie że byłoby dobre? :) . Dla gruboogonowych oczywiście to większe by było.

Mangusta - Śro Gru 03, 2008 11:55

gekony nie mają zmysłu stadnego, to nie szczury, nie walczą o dominację :D jedynie z głodu bądź niedoboru witamin mogą się poobgryzać.

tzn inaczej, żadna (znana mi) jaszczurza samica nie będzie walczyć o dominację. gorzej z samcami, ale samców nie trzyma się kilku w jednym terra. do tego u płaczków nie ma samców ;)

Natalia - Śro Gru 03, 2008 12:00

Czyli raczej niepotrzebne jest dzielone? ;) .
Zobaczę jeszcze :) .
A co do lamparcich - w M1 jak z mamą widziałyśmy, to jej się nie spodobały :P .

Mangusta - Śro Gru 03, 2008 12:09

kilka kryjówek wystarczy w zupełności :)

ech, a w ogóle od czasu trzymania w rękach kilogramowego regiusa mam ochotę na jakiegoś większego dusiciela... fajnie tak czuć że się ma coś na rękach... może szefowi się coś wykluje to mi odsprzeda promocyjnie ;P