To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Poidła

Pyl - Sob Sty 08, 2011 15:00

Amelia, ferplastowe są takie - nie wystaje im ta przezroczysta część. Gwarancji, że nie pogryzą nie masz, ale może trudniej będzie zgryźć ten kolorowy plastik - jest twardszy od przezroczystej części. Moje obgryzają tylko tę gumową przezroczystą rurkę na styku plastiku i metalu, ale to już opisałam jak sobie z tym radzić.
Sippy też możesz wypróbować - mimo, że plastik jest przezroczysty to jest twardy, choć nie wiem jak Ci się będzie sprawować (jak pisałam wcześniej mi po pewnym czasie ciekło).

Devona - Sob Sty 08, 2011 15:12

Pyl napisał/a:
Sippy też możesz wypróbować - mimo, że plastik jest przezroczysty to jest twardy, choć nie wiem jak Ci się będzie sprawować (jak pisałam wcześniej mi po pewnym czasie ciekło).
Moje nie ciekną, a mam je już długo, ale trzeba przyznać, że mocno hałasują i trzeba się przyzwyczaić, jeśli śpi się ze szczurami w jednym pokoju.
mrófka - Sob Sty 08, 2011 15:44

Ja mam już Sippy ponad pół roku i działa bez zarzutu. Fakt, że leje wodę po przegotowaniu i do mycia rozkładam na części pierwsze, ale jak na moje niszczycielskie stado działa rekordowo długo ;)
skaktus - Pon Sty 17, 2011 13:47
Temat postu: Poidło dla młodej i mały problem.
Witajcie.

Dziś zaopatrzyłem moją piękną w poidło. Metalowa rurka, 2 kulki. Jak pisałem już na forum, moja jest dość ślepym zwierzakiem i jakoś nie za bardzo się zna na obsłudze poidła. Jak to wyglądało w waszym wypadku ? Nie chcę żeby chodziła spragniona, jednak z drugiej strony, często skacząc w klatce, wpadała w miskę z wodą. Mimo że wody jest niewiele, to jak wpadła to cała była upaprana.

Jakieś wskazówki ?

Cola - Pon Sty 17, 2011 14:13

skaktus, nauczy się.
ale na pewno łatwiej jej będzie nauczyć się z koleżanką, także jak najszybciej zaadoptuj z forum jakąś szczurzycę do towarzystwa!

greenfreak - Pon Sty 17, 2011 16:30

Zgadzam się, u mnie Rincia nauczyła resztę pić z Sippy. A póki co, postukaj w kulkę przy niej, niech zauważy, że tam jest woda.
Nashi - Pią Maj 13, 2011 21:51

Wiecie może. gdzie w Poznaniu można kupić Sippy? Ostatnio przez 10 minut walczyłam z kulkowym poidłem, żeby przestało kapać... :/
pszczoła - Pią Maj 13, 2011 22:29

Może w jakimś Kakadu? Wydaje mi się, że w Malcie kiedyś widziałam, ale ręki nie dam uciąć :P
Nashi - Sob Maj 14, 2011 00:16

Hmmm... Trzeba będzie do nich zadzwonić, albo poczekać do kolejnego poznańskiego zamówienia z zooplusa. :] Dzięki za podpowiedź.
Deliverance - Nie Lip 17, 2011 18:08

a u nas sprawdza się poidełko dla papug - nie ma rurki z kuleczką, tylko taką malutką rynienkę w której cały czas jest woda
Ted jest znajdą i nie potrafi pić z normalnego poidła

Bel - Nie Lip 17, 2011 19:50

Deliverance, szybko nauczył by się pić z normalnego ;) miałam chomika, który podobno nie potrafił pić z poidełka a tylko z miseczki. W ciągu jednego dnia nauczył się z normalnego poidła a następnego dnia potrafił korzystać z poidełka sippy ;)
Deliverance - Śro Lip 20, 2011 17:35

ma dwa - takie kulkowe też
i jak musi, to się z niego napije, ale woli to papuzie
wiszą obok siebie - może kiedyś mu się zmienią upodobania

Kasik - Czw Lip 21, 2011 22:26

Ja tam używam tylko ferplast drinky, uwielbiam je. No i nie hałasuje... :serducho:
Anonymous - Czw Lip 21, 2011 22:44

Też używałam ferplastowych tylko, aż kupiłam klatkę savica z wyposażeniem a tam jest duże poidło z serii biba i jest o niebo lepsze od ferplasta. :shock:
Ciche, łatwo je rozłożyć i odkamienić, dodają do niego szczoteczkę do mycia, uchwyt mocnowany do klatki tak samo dobry jak ferplastowy i szybko odszczekałam niezadowolenie z naklejki na poidle, bo dzięki niej zwyczajnie się nie zaglonia (glony nie rosną :D ). I nie ma tej gumy wokół łaczenia rurki z butelką, która tylko była obgryzana i poidło najczęściej zaczynało ciec (cieknąć?). Poza tym ma cieńszą samą rurkę i wchodzi do każdej klatki.
Jest lepsze.

jolaada - Wto Lis 22, 2011 19:40

Zgapione od Niamey. Są super-duże, nie trzeba ciągle sprawdzać czy jest woda, nie hałasują, napełniane z zewnątrz bez zdejmowania-można na szybko.Nie spadają są mocno mocowane i stabilne, nie wylewa się z nich i nie kapie. A do tego bardzo estetyczne.