To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVII

Anonymous - Nie Cze 16, 2013 19:40

PALATINA napisał/a:
To chyba też zależy od konkretnego psa.
Ja często chodzę w weekendy na spacery z suką moich rodziców (małe szorstkowłose).
I zwykle moje psy mają kleszcze (choćby takie łażące po sierści), a ta mała sunia nic nigdy nie złapała.
też zaczynam odnosić takie wrażenie, chociaż nie bardzo wiem od czego by to miało zależeć. Oba jamniki rodziców właśnie złapały, w tym samym czasie, Tesla zero, nawet po niej chodzącego nie widziałam.
yoshi - Nie Cze 16, 2013 19:54

Myślę że to może zależeć od koloru sierści.

Cytat:
Studenci weterynarii z Uniwersytetu Wrocławskiego przeprowadzili eksperyment z którego wynika, że kleszcze rozróżniają kolory. Umieścili oni w lesie dwie szmatki, obie tak samo nasączone psimi feromonami. Różnica była w kolorach. Jedna szmatka była czarna, druga biała. Obie szmatki pozostawiono na kilka dni w lesie. Gdy studenci później sprawdzali szmatki okazało się, że do czarnej przyczepiły się pojedyncze osobniki kleszczy. Na białej zaś była wręcz kolonia kleszczy. Wniosek: lepiej jednak ubrać się w coś ciemnego (choć z drugiej strony łatwiej na jasnym zauważyć kleszcza).

Bel - Nie Cze 16, 2013 19:56

Cytat:
Myślę że to może zależeć od koloru sierści.
to tym bardziej nie rozumiem skoro Tesla biała :lol:
agacia - Nie Cze 16, 2013 22:01

U moich by się sprawdziło, bo biały najwięcej łapie.
susurrement - Nie Cze 16, 2013 22:49

yoshi - Pon Cze 17, 2013 00:02

U nas też, Zorka co prawda nie biała ale jaśniejsza od Toudiego. I przed założeniem obróżek przeciw kleszczą, gdy były na kropelkach, znacznie więcej ich łapała niż Toudi.
PALATINA - Pon Cze 17, 2013 10:21

U nas moje suki są łaciate biało-szare i łapią więcej niż ruda Eutka moich rodziców.

Ale z kotami odwrotnie.
Rudego Imbira oblazły, a prawie białego Racuszka wcale. :roll:

Anonymous - Pon Cze 17, 2013 10:31

Bel napisał/a:

to tym bardziej nie rozumiem skoro Tesla biała :lol:
a jamniki czarne. :D
Może kleszcze, podobnie jak komary wybierają "smaczniejszą" ofiarę. Mojego ojca komary w ogóle nie gryzą, jego matki tez nie tykały. ;)

PALATINA - Pon Cze 17, 2013 10:36

U mnie póki co preventic z fiprexem świetnie działają.
Na razie żadnego kleszczyka (a były już kilka razy w tym miejscu, w którym poprzednio złapały sporo kleszczy i zachorowały na babeszjozę).

babyduck - Pon Cze 17, 2013 11:10

Viss, poka jamniki i Teślaczka.
jokada - Wto Cze 18, 2013 10:30

niech juz ta cholerna cieczka Florce sie skończy, bo ukatrupię oba psy :evil:
założyłam bramke w drzwiach i rotuje... bo razem nie daje się z nimi wytrzymać
Tobiasz oczywiście kastrat... od 4 lat ponad, co mu nie przeszkadza Florki molestować
Za pare dni jade na urlop i mnie rodzice zamordują, jak im podrzucę takie molestujące sie non stop psy :/

Anonymous - Wto Cze 18, 2013 10:36

babyduck napisał/a:
Viss, poka jamniki i Teślaczka.
w domu coś wrzucę. :)
katasza - Wto Cze 18, 2013 10:40

Kupilam dzisiaj kundlowi memu osobistemu krople Advantix i powiedzcie mi, jak wczoraj sobie lazil po wylanej czesci stawu (tak do brzucha) i wieczorem go wykapalam (brzuch i lapy szamponem a reszte tylko oplukalam woda) to moge mu dzisiaj zakropic czy nie?
Bel - Wto Cze 18, 2013 10:43

katasza, zakaz kąpieli tyczy się po zakropleniu a nie przed. Jak najbardziej możesz mu zakroplić- ja zakraplam na noc żeby psa nie dotykać przez te kilka h po zakropleniu.
katasza - Wto Cze 18, 2013 10:46

no wlasnie babka w zoologicznym mi mowila ze dwa dni przed tez nie mozna, ale nie zapytalam czy tyczy to sie kapieli z szamponem czy jak wskoczy do stawu to to tez jako kapiel sie liczy :P
A kupilam tylko jedna sztuke i nie mam opakowania.