Archiwum - Psiaki XIII
Sorgen - Pon Sty 09, 2012 15:05
A no ok jak sie chce zakupy raz w miesiacu robic to faktycznie konieczna zamrazalka. Mnie tam nie robilo problemu latanie co 2 dni po miecho ale fakt wygodniej raz a dobrze.
sachma - Pon Sty 09, 2012 15:08
Ninek, trzeba pamiętać że barf to nie tylko mięso to też nabiał, jajka, warzywa, owoce i oleje - Lenny dostaje do podrobów i warzyw olej lniany albo tran, jak nie mam ani jednego ani drugiego (czasem się zdarza, bo oba w ciemnych buteleczkach ) to oliwa z oliwek... dajemy też twaróg, kefir i jogurt naturalny, jajka raz w tygodniu surowe - niektórzy podają ze skorupką, ja się nadal boję..
warzywa wszystkie po za cebulowatymi - cebula, por.
owoce wszystkie po za winogronami - są toksyczne w większej ilości, tak samo jak rodzynki. Lenny też nie je cytryny i pomarańczy - nie lubi.
Ryby najlepiej morskie, a jak masz dostęp to najlepiej brzuszki, które odkraja się od łososi np.
Lenny ryb nie je, znaczy nie lubi, więc dostaje co jakiś czas tuńczyka z puszki wymemlanego z twarogiem...
w tym miesiącu miałam jeszcze kupić algi i drożdże, ale po dzisiejszych zakupach nie wiem czy mnie stać.. chcę kupić w większej ilości żeby mniej płacić za przesyłkę (lepiej raz na 3 miesiące za kuriera płacić niż co miesiąc ...) no i olej z wątroby dorsza jeszcze chciała, bo mi powoli się tran kończy - to wszystko jest łatwo dostępne w sklepach online.
Ale Lenny jest bez tych alg i drożdży już kilka dobrych miesięcy na barfie i żyje, a badania krwi niedawno wyszły świetne, mimo że ma monodietę (wiecznie drób) i nie ma "wyjechanych" dodatków...
Ninek - Pon Sty 09, 2012 15:23
O właśnie. A jak wygląda mieszanie? Tzn gdzieś kiedyś czytałam, że jeden dzień ma być na samych roślinach - prawda to?
Bo jak tak, to moje suki nie ruszą Chyba, że może być gotowane? Fox je warzywa i owoce bez problemu (nawet ogórek kiszony jest pycha ) w każdej postaci. A suki surowymi będą gardziły (tylko papryke lubią )
Manta - Pon Sty 09, 2012 15:28
Ja takjeszcze raz o tej ankiecie, juz z linkiem
ankiete do poprabia na:
http://wrzucacz.pl/file/6...ta-labRador.doc
wypelniona ankiete prosilabym, aby odsylac mi na maila pyzakowalska@gmail.com
i dalej bardzo prosilabym o skany/foty artykulow o labkach (z tytulem i numerem gazety)
sachma - Pon Sty 09, 2012 15:33
Ninek, 20% diety to warzywa można dosmaczać np podrobami po za tym musisz je robić na papki, żeby nie przeleciały przez psa - z uwagi dość krótki przewód pokarmowy psy kiepsko trawią rośliny, dlatego zaleca się przemielenie ich , czy to blenderem czy przez sokowirówkę czy przez młynek do mięsa - im bardziej zciapane tym więcej pies z nich wyciągnie
Mój nie chce jeść papek z burakami czy pietruszką, ale robię teraz kilku składnikowe np jabłko, pomidor i marchew, albo brokuł banan i brzoskwinia - takie zjada, po dosmaczeniu jogurtem albo tranem
wcześniej dałam plan Lennego, zobacz sobie w link - tam jest ściśle wg tej rozpiski barfa ile czego powinien pies dostawać - 28dni to 100% diety.
Ty masz łatwiej - masz kilka psów, więc będzie rywalizacja jak trochę zgłodnieją u mnie brak rywalizacji i pies wybrzydza, bo przecież jak postoi to i tak nikt mu nie zabierze
falka - Pon Sty 09, 2012 17:04
Manta, wysłałam Ci ankietkę
Manta - Pon Sty 09, 2012 17:14
falka, bardzo, bardzo dziekuje
falka - Pon Sty 09, 2012 19:56
szopping z Cześkiem
EpKee - Pon Sty 09, 2012 20:09
Tak się spytam, bo nas w domu to ciekawi:
Co znaczy, jak pies przynosi sobie buty/kapcie na legowisko ?? Rozumiem, że mogłoby to być spowodowane chęcią posiadania przy sobie zapachu danej osoby jak by jej w domu nie było. A Rico potrafi przynieść buta mojej mamy zanim ta się rozbierze po przyjściu z pracy. Czasem weźmie jednego, czasem 2, czasem moje, czasem ojca. A czasem z każdej pary jaka jest po jednej sztuce. Nie gryzie, po prostu sobie znosi na legowisko.
Anonymous - Pon Sty 09, 2012 20:26
falka, uwielbiam takie duuuuże nochale, to chyba jedyny plus tych bardzo dużych psów, cudowne ogromne nosisko.
Pokrzywa09 - Pon Sty 09, 2012 20:27
https://picasaweb.google.com/103717579758435112487/ZlotTTBGdynia06012012?authkey=Gv1sRgCN-K4MfXooa3TA#5695250641163506514
boskie zdjęcie
Ninek - Pon Sty 09, 2012 20:56
Viss napisał/a: | falka, uwielbiam takie duuuuże nochale, to chyba jedyny plus tych bardzo dużych psów, cudowne ogromne nosisko. |
Duży nos i dluga, gruba kufa! Uwielbiam Już Fox ma fajny pysk, w porównaniu z moimi sukami, które mają mysie ryjki
sachma - Pon Sty 09, 2012 21:03
EpKee, ja nie mam pomysłu.. może lubi takie perfumy ? mój jak znosił to po to żeby zjeść... może zabiera wam buty, bo kojarzy was+buty = wasze wyjście z domu i zostanie samemu? bierze prewencyjnie żebyście nie mogli wyjść
Ninek - Pon Sty 09, 2012 21:11
Fox tak robi z kapciami głównie. Kradnie i na nich śpi. Buty niestety zjada Tzn zazwyczaj wkładki z butów, a nie same buty
EpKee - Pon Sty 09, 2012 21:13
No Rico tylko raz pogryzł buty, ale to raczej dlatego, że miały plastikowe dodatki, to najczęściej zjada, bo jak dostał taką sznurową "ósemkę" z plastikiem na środku to to zjadł w pierwszej kolejności. Za to kapcie zjadł już 2 pary Matki kapcie są futerkowe, więc to może dlatego, miłości od futerka mu brakuje
|
|
|