Archiwum - Chomiczki 

pituophis - Śro Lis 21, 2007 19:11
  Miałem kilkupokoleniową hodowlę roborków, one nie zmieniają koloru na zimę. Jest to domena P. sungorus.
												 Layla - Śro Lis 21, 2007 19:13

| Ania i MM napisał/a: | 	 		  | Nie wciskaj mi kitu specjalisto... | 	  

Pitu akurat ma wiedzę na ten temat, więc raczej wierz mu  
												 Anonymous - Czw Lis 22, 2007 13:37
  ..Nie będę się kłócić.    ... Bo to nie ma sensu. Poprostu jedne zmieniają kolorek a drugie nie i tyle.    

P.S.Koleżanka ma 2 robki    - nie zmieniły raz koloru potem na drugą zimę go zmieniły widać zależy od osobnika.    

Jak miałam robora to one tak szybko biegają że można je gonić i tak ich nie dogonisz....    

Za to Syry to takie ciumcie tu się wolno tu się przewrócą takie są pijane...

błędy poprawione, ale następnym razem proszę o autokorektę/ mod. Juni
												 Nisia - Czw Lis 22, 2007 14:07

| Ania i MM napisał/a: | 	 		  Owszem niektóre zmieniają.Byłam posiadaczką 2 samic.Jedna zmieniała kolor na zimę(z piaskowego na szaro-biały) 

a druga nie zmieniała. | 	  

Ja się tam nie znam, ale w necie piszą, że to dżungarskie zmieniają. Bo żyją prawie na Syberii i aktywne są też zimą. Kolor futra zmieniają, aby je słabiej było widać na sniegu. Może pomyliłaś roborowskiego z dżungarskim?
												 pituophis - Czw Lis 22, 2007 18:21
  Roborki czasami trochę szarzeją/brązowieją, ale bez względu na porę roku.
												 Anonymous - Pią Lis 23, 2007 14:31

| Nisia napisał/a: | 	 		   	  | Ania i MM napisał/a: | 	 		  Owszem niektóre zmieniają.Byłam posiadaczką 2 samic.Jedna zmieniała kolor na zimę(z piaskowego na szaro-biały) 

a druga nie zmieniała. | 	  

Ja się tam nie znam, ale w necie piszą, że to dżungarskie zmieniają. Bo żyją prawie na Syberii i aktywne są też zimą. Kolor futra zmieniają, aby je słabiej było widać na sniegu. Może pomyliłaś roborowskiego z dżungarskim? | 	  

Tu jest błąd.Właśnie nie dzungi się zmieniają tylko mandzurki ale często widzę że ktoś kupuje dzungara za 18 zyli a po chwili się okazuje że zmienia kolor.To mandzur.Są trzy ich odmiany:

Mandzurski-zmienia kolor na zimę na biały.

->Dzungarski-charakterystyczna pręga na plecach

->Campella - są agresywniejsze i nie zmieniają koloru...

Tak wiem z własnego doświadczenia.:)

Czy ktoś jeszcze ma chomcia? 

[ Dodano: Pią Lis 23, 2007 14:34 ]

Ach nie pomiliłam roborowskiego z dzungarem to mi nie grozi...
												 pituophis - Pią Lis 23, 2007 18:31
  Chomik mandźurski i chomik Campbella to to samo (Phodopus campbelli). Na zimę kolor zmienia chomik dżungarski czyli Phodopus sungorus.
												 Anonymous - Pią Lis 23, 2007 20:46
  Ania i MM, kiepsko trafilas, bo pitu to u nas spec od gryzoni i roznych innych stworkow i uwierz mi ze sie na nich zna. 

No i z mojej malej wiedzy tez wynika tak jak z odpowiedzi pitu  
												 Łosoś - Sob Lis 24, 2007 14:55
  Ja miałam chomika...Na imię miał Bulinek, od tej bajki o bałwankach, bo był cały biały     Przygarnęłam go po tym, jak w trakcie uroczystego zakończenia mojego gimnazjum, ktoś wrzucił go przez okno sali gimnastycznej. Mały odbil się od materiału powieszonego na przeciwległej ścianie i spadł na ziemie. Wszyscy myśleli że to jakiś kamień albo coś(rok wcześniej rzucali jajkami    ) ale zrobiło się male zamieszanie jak zaczął się ruszać. Pani dyrektor wyniosla go do woźnych, a później pół godziny blagalam mame zeby pozwoliła mi go wziąć bo nikt nie chciał. Był już calkiem dorosły, ale przezył u mnie jeszcze ponad rok w spokoju. Nigdy mnie nie ugryzł, ale nie przepadał za ludźmi, byl indywidualistą. I był bardzo kudłaty     Niestety w ostatnie wakacje zachorował na zapalenie ucha srodkowego, mial zaburzenia błędnika, ciężko było mu się już poruszać. Dostawał zastrzyki, ale nic nie dawały. Miałam ogromny dylemat, bo wciąż jadł i pił normalnie, nie chciałam go usypiać..I w końcu Bulinek nie dał mi szansy zadecydowania, odszedł sam w swojej klateczce. 

I takie jedno zdjecie małego kudłacza (troszke zaspany był    ) :

magnes - Nie Mar 23, 2008 19:29
  ja mam chomiczka dżungarskiego jutro foty
												 H. - Nie Mar 23, 2008 20:02
  Łosoś, o jaaa, swietny! : D Zakochalam sie         

Magnes, czekamy!  
												 magnes - Nie Mar 23, 2008 21:37
  Łosoś, żeczywiście kudłacz     śliczny chomisio 

[ Dodano: Nie Mar 23, 2008 22:28 ]

a to mój chomiczek    

pituophis - Nie Mar 23, 2008 23:41

| Cytat: | 	 		  | ktoś wrzucił go przez okno sali gimnastycznej |