To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

pituophis - Śro Lis 21, 2007 19:11

Miałem kilkupokoleniową hodowlę roborków, one nie zmieniają koloru na zimę. Jest to domena P. sungorus.
Layla - Śro Lis 21, 2007 19:13

Ania i MM napisał/a:
Nie wciskaj mi kitu specjalisto...

Pitu akurat ma wiedzę na ten temat, więc raczej wierz mu :]

Anonymous - Czw Lis 22, 2007 13:37

..Nie będę się kłócić. :roll: ... Bo to nie ma sensu. Poprostu jedne zmieniają kolorek a drugie nie i tyle. :P

P.S.Koleżanka ma 2 robki :| - nie zmieniły raz koloru potem na drugą zimę go zmieniły widać zależy od osobnika. :mrgreen:

Jak miałam robora to one tak szybko biegają że można je gonić i tak ich nie dogonisz.... :killer:
Za to Syry to takie ciumcie tu się wolno tu się przewrócą takie są pijane...

błędy poprawione, ale następnym razem proszę o autokorektę/ mod. Juni

Nisia - Czw Lis 22, 2007 14:07

Ania i MM napisał/a:
Owszem niektóre zmieniają.Byłam posiadaczką 2 samic.Jedna zmieniała kolor na zimę(z piaskowego na szaro-biały)
a druga nie zmieniała.

Ja się tam nie znam, ale w necie piszą, że to dżungarskie zmieniają. Bo żyją prawie na Syberii i aktywne są też zimą. Kolor futra zmieniają, aby je słabiej było widać na sniegu. Może pomyliłaś roborowskiego z dżungarskim?

pituophis - Czw Lis 22, 2007 18:21

Roborki czasami trochę szarzeją/brązowieją, ale bez względu na porę roku.
Anonymous - Pią Lis 23, 2007 14:31

Nisia napisał/a:
Ania i MM napisał/a:
Owszem niektóre zmieniają.Byłam posiadaczką 2 samic.Jedna zmieniała kolor na zimę(z piaskowego na szaro-biały)
a druga nie zmieniała.

Ja się tam nie znam, ale w necie piszą, że to dżungarskie zmieniają. Bo żyją prawie na Syberii i aktywne są też zimą. Kolor futra zmieniają, aby je słabiej było widać na sniegu. Może pomyliłaś roborowskiego z dżungarskim?

Tu jest błąd.Właśnie nie dzungi się zmieniają tylko mandzurki ale często widzę że ktoś kupuje dzungara za 18 zyli a po chwili się okazuje że zmienia kolor.To mandzur.Są trzy ich odmiany:
-> Mandzurski-zmienia kolor na zimę na biały.
->Dzungarski-charakterystyczna pręga na plecach
->Campella - są agresywniejsze i nie zmieniają koloru...

Tak wiem z własnego doświadczenia.:)

Czy ktoś jeszcze ma chomcia?

[ Dodano: Pią Lis 23, 2007 14:34 ]
Ach nie pomiliłam roborowskiego z dzungarem to mi nie grozi...

pituophis - Pią Lis 23, 2007 18:31

Chomik mandźurski i chomik Campbella to to samo (Phodopus campbelli). Na zimę kolor zmienia chomik dżungarski czyli Phodopus sungorus.
Anonymous - Pią Lis 23, 2007 20:46

Ania i MM, kiepsko trafilas, bo pitu to u nas spec od gryzoni i roznych innych stworkow i uwierz mi ze sie na nich zna.
No i z mojej malej wiedzy tez wynika tak jak z odpowiedzi pitu :)

Łosoś - Sob Lis 24, 2007 14:55

Ja miałam chomika...Na imię miał Bulinek, od tej bajki o bałwankach, bo był cały biały :-P Przygarnęłam go po tym, jak w trakcie uroczystego zakończenia mojego gimnazjum, ktoś wrzucił go przez okno sali gimnastycznej. Mały odbil się od materiału powieszonego na przeciwległej ścianie i spadł na ziemie. Wszyscy myśleli że to jakiś kamień albo coś(rok wcześniej rzucali jajkami :wink: ) ale zrobiło się male zamieszanie jak zaczął się ruszać. Pani dyrektor wyniosla go do woźnych, a później pół godziny blagalam mame zeby pozwoliła mi go wziąć bo nikt nie chciał. Był już calkiem dorosły, ale przezył u mnie jeszcze ponad rok w spokoju. Nigdy mnie nie ugryzł, ale nie przepadał za ludźmi, byl indywidualistą. I był bardzo kudłaty :) Niestety w ostatnie wakacje zachorował na zapalenie ucha srodkowego, mial zaburzenia błędnika, ciężko było mu się już poruszać. Dostawał zastrzyki, ale nic nie dawały. Miałam ogromny dylemat, bo wciąż jadł i pił normalnie, nie chciałam go usypiać..I w końcu Bulinek nie dał mi szansy zadecydowania, odszedł sam w swojej klateczce.
I takie jedno zdjecie małego kudłacza (troszke zaspany był ;P ) :

magnes - Nie Mar 23, 2008 19:29

ja mam chomiczka dżungarskiego jutro foty
H. - Nie Mar 23, 2008 20:02

Łosoś, o jaaa, swietny! : D Zakochalam sie :serducho: :mrgreen:
Magnes, czekamy! :D

magnes - Nie Mar 23, 2008 21:37

Łosoś, żeczywiście kudłacz :serducho: śliczny chomisio

[ Dodano: Nie Mar 23, 2008 22:28 ]
a to mój chomiczek :DD

pituophis - Nie Mar 23, 2008 23:41

Cytat:
ktoś wrzucił go przez okno sali gimnastycznej

:shock: :roll: :evil: co za pomysly...

Anonymous - Pon Mar 24, 2008 07:37

Magnes, Śliczny,wygląda bardzo "przytulaśnie" :)
H. - Pon Mar 24, 2008 13:06

Magnes, o jejku jaki slodki pysiu :serducho: ale ma oczka :mrgreen: