To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Problemy z oczami

Bel - Śro Lis 23, 2011 14:34

Viss, u niego opadły źrenice. I nie miał żadnego urazu a nowotwór ;)
Anonymous - Śro Lis 23, 2011 14:36

Ale ja mówie przykładowo. Poza wszystkim, jedno drugiego nie wyklucza. ;)
quagmire - Śro Lis 23, 2011 14:36

Bel, nie znam się dokładnie, ale u Vigo pierwszym objawem guza przysadki było to, że jedno oko mu wyszło prawie zupełnie na wierzch. Symptomy są bardzo różne, może to był jeden z nich. Tzn. wiem, że Golas nie miał zdiagnozowanego guza, ale mógł mieć, prawda?
Bel - Śro Lis 23, 2011 14:41

quagmire, nie miał guza samego w sobie tylko nowotwór układu chłonnego.
Oli - Śro Lis 23, 2011 14:44

Viss napisał/a:
ale mięśnie oka (to gałka oczna jest skierowana w dół, a nie sama źrenica) i problemy z nimi to równie dobrze może być sprawa neurologiczna a nie czysto okulistyczna
dobrze powiedziane - gałkę oczną trzyma mnóstwo mięśni, jeśli jest z nimi problem, to opada np. lub unosi się gu górze i to faktycznie jest cała gałka oczna, a nie tylko źrenice ;) jak zwierzę ma zeza to też to po źrenicach widać ;) bo zwierzęta mają więcej pigmentu niż ludzie na gałce ocznej. często problemy w czaszce z mózgiem przejawiają się jeśli nie w zachowaniu, to właśnie w problemach z gałkami ocznymi.
quagmire - Śro Lis 23, 2011 14:47

Off-Topic:
Bel, to nie wiedziałam :(

Nashi - Sob Lis 26, 2011 21:08

Wydaje mi się, że coś jest nie tak z okiem Dżumy. Zauważyłam jakieś pół godziny temu, jak wynurzyła się z tunelu, że z jednego oka chyba coś się sączy, bo sierść wokół jest troszkę posklejana. Odniosłam wrażenie, że to oko jest odrobinę przymknięte, ale trudno to porównać - czarne oko, czarna sierść... Wyciągnęłam ją, żeby wytrzeć oko chusteczką, wydzielina wokół oka była już chyba przyschnięta, ale czerwonawa, więc podejrzewam porfirynę. Powieki wydają się być zaczerwienione.
Mam w domu tylko rumianek, ewentualnie mogę poszukać jakiejś całodobowej apteki w Poznaniu i coś dokupić, np. świetlik. Baby ostatnio się więcej biją, może któraś ją drapnęła? Ale może to zapalenie spojówki? Zaufany wet przyjmuje dopiero jutro wieczorem.

jolaada - Sob Lis 26, 2011 21:19

Mnie pediatra ostrzegał przed rumiankiem przy stanach zapalnych bo może uczulać i pogłębić objawy. A szczur jak dziecko... :lol:
karola - Sob Lis 26, 2011 21:19

Nashi napisał/a:
Zaufany wet przyjmuje dopiero jutro wieczorem.
To ja raczej bym poleciła pójść po świetlik. Z rumiankiem różnie bywa, może uczulać.
Nashi - Sob Lis 26, 2011 21:24

Dżum się chyba umył, oko jest już czyste, zaczerwienienia już też jakoś tak nie widzę. :shock: A przecież przed chwilą było. :| Może to kwestia ciemnego futra. Nie mniej poszukam świetlika i zastosuję profilaktycznie.
jolaada - Sob Lis 26, 2011 21:30

Wystraszyłaś go rumiankiem i się wygoił. Znów jak dziecko, któremu plaster na wszystko :wink:
Nashi - Sob Lis 26, 2011 23:03

Nie podałam rumianku - wystraszyłam się alergii. :P Ona jest taka mała, że wet bał się jej podać antybiotyk, więc wolę nie ryzykować. ;) Byłam po świetlik, wchodzę do mieszkania, a z Dżumą znowu to, co przedtem - trochę porfiryny przy oku, zaczerwienienie. Z trudem, ale zakroplone. Czy są jakieś ograniczenia w stosowaniu świetlika u szczurów?
Bel - Nie Lis 27, 2011 11:19

podbijam :DD
Nashi - Nie Lis 27, 2011 11:26

Dzięki wielkie. :]

Z Dżumą dziś rano jest już lepiej - oko wygląda bardziej normalnie (wielość, nie widzę zaczerwienienia), w kąciku zebrało się trochę porfiryny, którą usunęłam przy porannym zakraplaniu. Przy tak szybkiej poprawie stawiam ta to, że któraś z dziewczyn wsadziła jej palec w oko. ;) Czy mimo poprawy iść z nią dziś do weta, czy jeszcze poczekać i poobserwować?

Karena - Nie Lis 27, 2011 12:03

u Yoko Ono też czasami widze zaczerwienienie ale na drugi dzień samo mija.
jakby nie miały jak się lać tylko po oczach :roll: