O szczurach ogólnie - Skąd się biorą zwierzęta w sklepach zoologicznych?[Dyskusja]
najeli - Czw Kwi 25, 2013 21:34
są też takie sklepy stacjonarne - tylko czasem trzeba pojechać kawałek dalej niż do najbliższego w Poznaniu jest takich kilka, LawinaPL, pewnie tam skąd jesteś też da się znaleźć.
Oli - Pią Kwi 26, 2013 02:00
najeli napisał/a: | ą też takie sklepy stacjonarne - tylko czasem trzeba pojechać kawałek dalej niż do najbliższego | trzeba mieć czas i transport inny niż autobus ja zamawiam po 15kg psiego jedzenia, kilkadziesiąt kg ściółki, kilogramy jedzenia szczurzego, 40l żwirku kociego etc. w życiu nie dałabym rady tego przywieźć, bo nie mam samochodu. nie mam też czasu, by tak jeździć. uwielbiam sklepy internetowe - zamawiam co i ile chcę, płacę i kurier mi przywozi do domu kiedy w nim jestem i wnosi na górę - no bajka.
Layla - Pią Kwi 26, 2013 05:30
Oli, ale ja mam dwa szczury, Lawina ma też dwa, więc dla nas to w sam raz, a pisałam pod jej kątem. Sądzę, że jest bardzo młoda, a rodzice nie zawsze chcą zamawiać przez internet.
najeli - Pią Kwi 26, 2013 07:31
Oli, ja też w większości zamawiam przez net, wlaśnie jedzie do mnie kilkudziesięcio kilogramowa paczka z zooplusa
ale czasem skończy się coś, trzeba na szybko dokupić nowe poidełko, jakieś smakołyki itp., zwłaszcza jak mam takie dwa po drodze z pracy do domu
nie demonizuj, bo się dziewczyna przestraszy
LawinaPL - Pią Kwi 26, 2013 09:13
U mnie zaraz obok jest sklep zoologiczny w którym nie byłam i bez zwierząt chyba
Musze tam sie przejsc i zobaczyc
Dziekuje wam ogole za rady i nastepny razem zamowie z forum albo wlasnie z tych innych dobrych hodowli
[ Dodano: Pią Kwi 26, 2013 10:15 ]
Layla, Cóż .. nie cała 13 " To prawda mama uwarza że to ździeranie kasy i gdy mówiłam jej o ty że ożna za darmo to mówiła że jest ,, jakiś VAT "
smeg - Pią Kwi 26, 2013 09:37
"Jakiś VAT" to jest przy wszystkim, co kupujesz w sklepach, nawet od chleba płacisz VAT
W sklepach internetowych jest po prostu taniej i większy wybór, ale rzeczywiście opłaca się tam zamawianie głównie dużych opakowań karmy i ściółki. Przy dwóch szczurach zapewne wygodniej jest kupować w sklepie stacjonarnym.
Bel - Pią Kwi 26, 2013 10:31
nie zawsze. Np. Animalia ma odbiór osobisty oprócz wysyłki kurierem
Oli - Pią Kwi 26, 2013 13:04
Layla, najeli, nawet mając 2 szczury można nie mieć czasu na zakupy stacjonarne, o czym też pisałam. Ja mam go bardzo mało, nie jest to zależne od ilości zwierząt jakie posiadam, a od mojej pracy i wolę oszczędzać czas. Nie wyobrażam sobie obecnie chodzić do sklepów stacjonarnych. I nie demonizuję ich, po prostu uważam, że są niepraktyczne i w dodatku cena potrafi być o 100% wyższa niż w necie.
szczurzyfan - Pon Wrz 30, 2013 10:41
A co myślicie o stronie:
http://fundacjaogony.net/...17b19ef6dde940f
Skąd wziąć szczura jeśli hodowle zarejestowane rozmnażają chore szczury?
Ogi
quagmire - Pon Wrz 30, 2013 11:10
szczurzyfan, hodowlne zarejestrowane nie rozmnażają chorych szczurów. Na tym polega praca hodowlana, żeby uzyskać zwierzęta jak najzdrowsze i żyjące komfortowo jak najdłużej (przynajmniej w przypadku szczurów). Cel ten wymaga bardzo wielu lat pracy. Nie osiągnie się tego ot tak sobie, na zawołanie.
W celu wyjaśnienia niektórych wątpliwości użytkownika PACZEK, zapraszam do przeczytania: http://shsrp.szczury.biz/viewtopic.php?t=1747
AngelsDream - Pon Wrz 30, 2013 11:23
szczurzyfan, a jeśli nawet, ktoś tej idei pracy hodowlanej nie rozumie lub postrzega ją inaczej, do czego ma prawo, o ile swoimi wypowiedziami nie zniża się do pewnego poziomu (do znudzenia: poglądy można mieć dowolne, o reakcji na nie najczęściej decyduje sposób prezentowania opinii, a nie sama opinia) zawsze przecież jest możliwość adopcji szczurów. Poprzez forum jedno lub drugie, od osoby prywatnej czy też z ramienia jednej z organizacji prozwierzęcych.
szczurzyfan - Pon Wrz 30, 2013 13:31
Jednej rzeczy nie rozumiem. Czy jest pewnośc że nowotwory są przenoszone genetycznie? Jeśli tak to proszę o komentarz po zapoznaniu się ze stroną:
http://fundacjaogony.net/...17b19ef6dde940f
Wygląda na to, że zrzeszone hodowle z premedytacą sprzedają nam chore szczury...
Ogi
Cegriiz - Pon Wrz 30, 2013 13:36
szczurzyfan, po co spamujesz, skoro już w poprzednim poście zostało Ci odpisane ?
http://forum.szczury.biz/...ghlight=#911314
nezu - Pon Wrz 30, 2013 13:40
Cegriiz, czego się spodziewać po fanatyku tej pseudofundacji?
Rzetelności? No proszę cię.
Cegriiz - Pon Wrz 30, 2013 13:45
Odrobiny przyzwoitości, aby nie spamować tym samym tematem wątków o podobnej tematyce
Ale najwyraźniej brak
|
|
|