To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki

AngelsDream - Wto Mar 04, 2008 19:55

agacia, narzucanie to przesada. Ale kastrowanie dobrego psa też i hodowca może protestować i nawet powinien.
Oli - Wto Mar 04, 2008 19:58

agacia napisał/a:
A co do umow przed kupnem to owszem mozna podpisac,ze sie zobowiazuje do wystawiania psa,ale ze szczeniaki bedzie miec to wg mnie juz nie. Chyba,ze bierze sie szczeniaka na prawach hodowlanych. W momencie jak ja staje sie wlascicielem psa to ja decyduje za jego losy. Owszem hodowca moze i nawet powinien sie psiakiem interesowac,ale nie powienien narzucac co z nim robic.

I z tym się zgodzę. Chociaż przegiąć można i w obie strony.

AngelsDream - Wto Mar 04, 2008 20:00

Olimpia napisał/a:
Chociaż przegiąć można i w obie strony.

Jak ze wszystkim.

Tygrys - Wto Mar 04, 2008 20:26

A ja tylko wtrącę, co robiliśmy z Tofikiem po południu.

http://www.fotosik.pl/pok...0e6a9b1b6c.html

AngelsDream - Wto Mar 04, 2008 20:44

Tygrys, drzemka pod kocykiem?
babyduck - Wto Mar 04, 2008 23:23

Jeszcze trochę Deksia:

AngelsDream - Wto Mar 04, 2008 23:24

babyduck, jak on się uroczo uśmiecha ^^
sssmok - Wto Mar 04, 2008 23:49

polna napisał/a:
Zamówiłam Frani karmę z rybką, nowśc na rynku. Skład wygląda poządnie, a co najwazniejsze 0 zbóż. :mrgreen:

http://www.e-karma.pl/pl/...-Canine-Formula

Jest tez mniej kaloryczna niż orijen, a Franie czeka odchudzanko spore.

Jej polna! Super!
Nie wiedzialam, ze ta karma jest juz dostepna w Polsce :D
No to w takim razie tez sie rzucimy na jeden woreczek :twisted:

agacia napisał/a:
W momencie jak ja staje sie wlascicielem psa to ja decyduje za jego losy. Owszem hodowca moze i nawet powinien sie psiakiem interesowac,ale nie powienien narzucac co z nim robic.

Wiesz jesli ktos mysli o rozwoju rasy i o sensownej hodowli, to powinien tez myslec jaki pies na pewno do hodowli nie powinien byc dopuszczony. Dlatego hodowca powinien wykastrowac psa przed sprzedaza, ale niestety to troche za wczesnie.
Nie chodzi tu o kastrowanie kazdego psa, ale takiego, ktory na 100% nie powinien isc do hodowli - wneter, pies z widocznymi wadami budowy, pies z dziedziczna choroba etc. Wielu hodowcow zastrzega w umowach, ze pies ma byc niehodowlany, albo zeby nie kryl danej linii, etc. Wiekszosc robi tak, bo zna sie na tym co robi i chce wspomoc rozwoj rasy. "Mlodzi" wlasciciele zazwyczaj nie posiadaja takiej wiedzy. Zazwyczaj sa tez zapatrzeni w psa jak w obrazek i uwazaja go za cud natury. Czesto sami zostaja hodowcami i zapominaja o tym jednym zdaniu z umowy. Zaczynaja takiego psa rozmnazac pomimo widocznych odstepstw od wzorca lub mozliwosci urodzenia sie chorych szczeniakow. Dobrze jesli nie maja duzo nabywcow i konczy sie na jednym miocie, ale czesto tak nie jest...
W przypadku wilczakow - w Polsce nie jest problemem zrobic hodowlanke. Wiekszosc sedziow nie zna wzorca i moga wygrac najgorsze pasztety. Dopiero potem "rodza sie" problemy...

AngelsDream - Wto Mar 04, 2008 23:52

http://www.vetserwis.pl/wneter_pies.html

Już widzę, jak się hodowcy rzucają i eliminują z hodowli pary, które dały w miocie wnętra choć jednego...

zywym_trudniej - Śro Mar 05, 2008 00:05

To i ja sie pochwale, a co mi tam :)

AngelsDream - Śro Mar 05, 2008 00:06

zywym_trudniej, czemu tak późno? :twisted:
sssmok - Śro Mar 05, 2008 00:21

No, a ja wlasnie mialam dostawe nowych fotek maluchow i sie rozczulilam :D

zywym_trudniej - Śro Mar 05, 2008 00:22

Ja się już kiedyś chwaliłam ale od niedawna jest z nami nowy członek rodziny :) I była to świetna decyzja :) Panna Blondi (Mała) to suczka którą mam już długo, a rude lessowate (Kola) niedawno podbiła nasze serca :)

Obydwie to kundle, obydwie ze schroniska i obydwie są spełnieniem moich marzeń :)

AngelsDream - Śro Mar 05, 2008 00:24

zywym_trudniej, http://www.fotosik.pl/sho...dff81790252299c :mrgreen: :serducho:

sssmok, daj to w skrzynce :]

zywym_trudniej - Śro Mar 05, 2008 00:28

A ja się rozpłynęłam jak zobaczyłam malutkie wilczaki, Takie niedźwiadki boskie :serducho: