To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki

satanka666 - Pią Lut 29, 2008 15:32

ooo mammmmoo.
klapnięte uszko :serducho: http://www.galicyjski.wil...010680.JPG.html
http://www.galicyjski.wil...010728.JPG.html

AngelsDream - Pią Lut 29, 2008 15:33

satanka666, panowie mają po jednym klapniętym, a paniom uszka już stoją ^^
Oli - Pią Lut 29, 2008 19:26

Lama, zaprzeczasz sobie, bo piszemy obie o tym samym, ale Ty twierdzisz, że to coś innego.

Lama napisał/a:
Czyli: jeżeli moja suka ma preferencje do kradzieży i ma pełną miskę, to powinna kraść smakołyki ze stołu. Ale moja suka nie kradnie, bo ją wychowałam i wyeliminowałam to zachowanie. Wniosek: pies wychowany nawet mając preferencje do kradzieży, nie będzie kradł niezależnie od tego, czy ma pełną miskę jedzenia, czy też nie.
Nie, jeśli jest wychowana.

Odpowiedziałam na zadane mi pytanie, które brzmiało "dlaczego powinno się psu zabierać miskę po ok 30 minutach?" Wypisałam trzy podstawowe powody, dla których tak powinno się robić. Pytanie nie brzmiało "czy faktycznie każdemu psu należy zawsze zabierać miskę po 30 minutach". To, że coś się powinno nie oznacza, że należy stosować u wszystkich psów. Myślę, że obie dobrze wiemy, że nie można żadnego zwierzęcia przykleić do jednego szablonu/wzorca zachowań, bo każdy jest inny. Jednak podane przeze mnie punkty są pewną podstawą, punktem wyjściowym. Wszystkie trzy są potwierdzone przez prof. Ostaszewskiego, który jest bardzo dobrym dietetykiem zwierzęcym (nie są więc moje, wydumane).

Reasumując - przedstawione przeze mnie punkty odpowiadają na pytanie "dlaczego powinno się zabierać psy miskę z jedzeniem po ok. 30 minutach". Powinno, a nie trzeba i nie każdemu psu, bo to zależy od charakteru psa. Psa ze "złym" charakterem należy wychować. Jak dla mnie w tej kwestii EOT. :wink:

EDIT/
Lama, pokaż mi proszę na pw gdzie "motam", bo chętnie to zobaczę. :|

PALATINA - Pią Lut 29, 2008 21:31

U mnie karma z miski Jagny znika w 10 sekund po nasypaniu.
U Czaty w okresach głodówki (jak teraz) potrafi leżeć i 2 dni, tzn. leżałaby tyle, gdyby jej Jagna nie zjadła. Gdy jestem w domu, to Jagna się hamuje, ale jak znikam jej z oczu, to miska Czaty robi sie połyskująco czysta... :roll:
Dziś wychodząc na uczelnie postawiłam miskę na stole, a i tak została oczyszczona (nie przez Czatę, bynajmniej...).
Za to w okresie "głodówki" Czata bardzo chętnie pożera "śmieci" w krzakach. Normalnie tego nie robi. Tylko gdy ma fazę na niejedzenie, zawsze po cieczce. Już się wywiedziałam, że suki często mają jedzeniowe humory po cieczkach... :? U Czaty to się silnie wyraża.

AngelsDream, Boskości! Już nie wyderki! Teraz to prawdziwe dzikie wilczki! :serducho:

AngelsDream - Pią Lut 29, 2008 21:38

PALATINA napisał/a:
Teraz to prawdziwe dzikie wilczki!

A żebyś wiedziała. Już nawet wilczakowa mama ma ich dosyć.

Anonymous - Pią Lut 29, 2008 22:49

PALATINA napisał/a:
Już się wywiedziałam, że suki często mają jedzeniowe humory po cieczkach...

A to bardzo prawdopodobne, ze Zuzka ma tak teraz. Jakies 3 tygodnie temu skonczyla jej sie cieczka....eee ale to juz troche dlugo co?

AngelsDream - Pią Lut 29, 2008 22:50

katasza, niekoniecznie. Niektóre hormony utrzymuja poziom przez kilka tygodni.
LunacyFringe - Pią Lut 29, 2008 23:03

AngelsDream, zdjęcie małych wilczków u mnie na tapecie :DD
AngelsDream - Pią Lut 29, 2008 23:04

LunacyFringe, :) Przekażę :DD
PALATINA - Pią Lut 29, 2008 23:12

katasza napisał/a:
A to bardzo prawdopodobne, ze Zuzka ma tak teraz. Jakies 3 tygodnie temu skonczyla jej sie cieczka....eee ale to juz troche dlugo co?

Czata przestaje jeść czasem od razu po cieczce, a czasem właśnie 3-4 tygodnie po!
Nie je przez kilka tygodni (czasem 1-2, a czasem 5! :cry: ). Chudnie mi strasznie...

sssmok - Sob Mar 01, 2008 13:02

Ja mam pierwsze zdjecia naszych maluchow :)
Maja dopiero 3 tygodnie i nawet nie wiemy jeszcze, ktora bobera jest nasza :D

Eh, jeszcze miesiac czekania...

AngelsDream - Sob Mar 01, 2008 13:04

sssmok, :serducho: Baaj się ucieszy z koleżanki. :mrgreen:
satanka666 - Sob Mar 01, 2008 14:24

a ja się zakochałam.
http://www.proanimals.rep...szuka-korek.htm :serducho: ;(

zasadzkas - Sob Mar 01, 2008 15:57

sat, ten pies już tak długo szuka domu :roll:
Oli - Sob Mar 01, 2008 20:20

sssmok, u Ciebie rzeczywiście są to bardziej bobery niż wydery. Takie okrąglutkie. :mrgreen: