To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

NinaWi - Czw Cze 28, 2007 13:14

Okej, przekonałyście mnie. Silikonowemu mówimy nie.

Czyli ogólnie rzecz biorąc najlepszy jest drewniany i taki też kupię.
Dzięki dziewczyny ;)

wanna - Pią Cze 29, 2007 00:51

Ja polecam Pet-sanit firmy Dafni tyle że bardzo trudno jest go gdzieś znaleźć i pewnie dlatego podnieśli cenę, ale ze żwirków to jedyny któremu ufam -nie śmierdzi nawet po tygodniu z 3 babami w klatce; nie pyli (troszkę może, ale mniej niż benek); nie robi się po nim błotko jak po benku i drewnianym żwirku, przez cały czas nawet po zamoczeniu pozostaje żwirkiem. Nie oblepia mysiorom ogonków (w przeciwieństwie do benka). Ma jakieś tam właściwości antyseptyczne (chociaż to pewnie "chłyt małketingowy"). Jedynym minusem jest to, że zostają po nim ślady z kamienia na kuwecie. Chipsi też się sprawdziło w przypadku moich alergiczek tyle, że w lecie nie pochłania tak dobrze zapachów...
Natalia - Pią Cze 29, 2007 08:06

Pet Sanit kiedyś kupiłam, ale jak dla mnie na ściółkę się nie nadaje - malutkie opakowanie(ledwo starcza na kuwetę)i to drobne jest, żółte się robi po zasiusianiu i taki be.
Gosh-chan - Pią Cze 29, 2007 11:18

Mi polecono Benka ale rzeczywiście nie jest najlepszy:/ trzeba wypróbować czegoś innego:)
Savash - Pią Cze 29, 2007 20:00

Ja właśnie benka kupiłam. Ktoś mi za to polecił piasek dla szyszyli :shock: może to co napisze będzie głupie, ale czy po bieganiu w piasku szczurek może nabawić się zapalenia cewki moczowej??? Jak taka drobinka wpadnie w wiadome miejsce ? :oops:
L. - Pią Cze 29, 2007 20:33

ja ufam Cat's Drem'owi ;] i ew. jeszcze nie stosowała ale duzo dobrego słyszałam o Chipsi Mais ;]
Ratata - Pią Cze 29, 2007 21:48

Piasek dla szynszyli? :shock:
Pyli, marnie wchłania wilgoć, zamienia się błyskawicznie w cuchnącą breję i cudownie wręcz lęgną w nim się pchły :roll:

Oli - Sob Cze 30, 2007 01:10

Popieram slowa Rataty - piasek dl aszynsyli sluzy do kapieli tym zwierzakom a nie do zalatwiania potrzeb fizjologicznych. Inne przeznaczenie.
Savash - Sob Cze 30, 2007 20:12

Okay tylko się zapytałam :mrgreen:
Layla - Sob Sie 04, 2007 11:20

Definitywnie rozstałam się z Pinio, przynajmniej u panów, bo Ludwik dostał na niego uczulenia. Przerzuciliśmy się na Benka uniwersalnego, chłopaki mają go tydzień i jest bosko, a oni we trzech leją naprawdę duużo...
Nisia - Czw Sie 09, 2007 12:12

Używam Toa-latt i Chipsi Mais (jednocześnie :) ). I bardzo mi się podoba. Nie śmierdoli jakoś masakrycznie z klatki, nie pyli, maluchy mogą to bezpiecznie jeść...

Przerabiałam już Cat's Dream (jakże to pyli), Benka (straszliwie się zbryla - a co by było, jakby się w zwierzaku zbryliło?) i No-Smell (przestałam używać, bo usłyszałam o możliwości zatykania jelit). I tych trzech nie polecam, ale od biedy może być Cat's Dream.

maisy - Czw Sie 09, 2007 12:24

ja obecnie używam ściółki drzewnej Dukat ,lecz trzeba ją często wymieniać...Niedługo przejdę na cat`s dream ,zauważyałm ,że wiele osób ją poleca :wink:
Anonymous - Czw Sie 09, 2007 12:48

Ja zamówiłam takie ściółki, jeśli kiedyś dotrą :? to napiszę jak się sprawują i czy warto.

KLIK
KLIK

Layla - Pią Sie 10, 2007 08:26

Nisia napisał/a:
Benka (straszliwie się zbryla - a co by było, jakby się w zwierzaku zbryliło?)

Ja nie widzę, żeby się jakoś strasznie zbrylało. Nawet moje chłopaki, które żarły żwirki drewniane, Benka wypluły z niesmakiem i z powodzeniem używam tej ścióły. Polecam, Ludwikowi ustąpiły objawy alergii, która przy drewnianych żwirkach pojawiała się od razu.

szysza - Nie Sie 12, 2007 14:51

mam takie pytanie (przepraszam, jeśli już było, ale ten temat jest dłuuugi i przyznam, że ne chce mi sie czytać całego)

czy ktoś mógłby podać przybliżone ceny i pojemność opakowania różnych ściółek:
-ściółka bawełniana
-ściółka kukurydziana
-żwirek drewniany (coś jak zbite trociny)

będę bardzo wdzieczna