Leczenie - Problemy z oczami
Layla - Czw Lis 10, 2011 15:13
Cola, dzwoniłaś do dr Ani?
Cola - Czw Lis 10, 2011 15:33
Layla, już z dr Anią kiedyś o tym rozmawiałam i bałaby się tego podjąć. Ale Nezu poleciła wetów u siebie i wysyłam małą do malborka.
wuwuna - Pią Lis 11, 2011 03:44
Cola, czyli z Hubcią jest aż tak źle ?
Cola - Pią Lis 11, 2011 13:49
przez jedną noc zrobiło się coś takiego:
aż trudno w to uwierzyć...
wuwuna - Pią Lis 11, 2011 13:51
O rany biedna siostra...
Kciukam !
nezu - Nie Lis 13, 2011 21:55
Hubcia była operowana u moich wetów w Malborku. Resekcja gałki ocznej przebiegła bez komplikacji i w tej chwili malutka szamie sobie ze smakiem nutri drinka.
Wybudziła się bezproblemowo i obyło się bez komplikacji.
W gałce ocznej rozwinął sę rozległy ropień.
We wtorek Hubba wraca do Coli.
Cola - Nie Lis 13, 2011 22:47
bede ryczeć...
DZIĘKUJĘ!!!
LaLuna - Wto Lis 22, 2011 19:31
Powiedzcie mi czy wet może zbadać jakość widzenia mojej Luny?
wkrótce się wybieram i będę wiedziała o co pytać.
mamy z TŻ wrażenie, że młoda niedowidzi. boi się wszystkiego co się zbliża, dopiero przy bardzo bardzo małej odległości się uspokaja, lub słysząc znajomy głos, albo niuchając - kiedy wyczuwa mój zapach już albo zapach jedzenia...
w ogóle na jaką odległość widzą szczurki? w nieskończoność, jak człowiek, czy np na kilka, kilkanaście/dziesiąt metrów?
Niamey - Wto Lis 22, 2011 20:10
LaLuna, jasne że wet może zbadać, aczkolwiek u szczura wzrok jest drugo-, jeśli nie trzeciorzędny. Miałam ślepego szczura i nie wpływało to na jego zachowanie. Teraz też mam szczura z zaćmą na jednym oku - tak samo brak zmiany w zachowaniu. Twój szczur najprawdopodobniej ma słabą socjalizację i jest jeszcze przerażony całym światem i stąd to zachowanie.
Szczury widzą bardzo słabo, czerwonookie jeszcze gorzej. Gdzieś na forum powinien być link do filmiku, który imituje świat widziany oczyma szczura.
LaLuna - Wto Lis 22, 2011 20:17
Off-Topic: | Niamey dziękuję, to fakt z oswojeniem z moją małą ciężko, dopiero zaczęła mi ufać, a do tego jej niejasna przeszłość... więc możliwe |
Bel - Śro Lis 23, 2011 10:53
Niamey, to że wzrok jest drugo czy trzeciorzędny wydaje mi się totalnym mitem. Przykład? mój Golas. Za młodu śmigał niczym młody bóg. Wraz z zaćmą i jakąś inną chorobą (bo w diagnozę okulistki sugerującą, że musiał być na wpół niewidomy od urodzenia nie uwierzę) pogorszyła się jego nie tylko koordynacja ale i podupadł na "charakterze". Wycofał się całkowicie ze stada, schudł, bał się przejścia z tarasu na taras, zesmutniał całkowicie.
Niamey - Śro Lis 23, 2011 12:58
Bel napisał/a: | wydaje mi się totalnym mitem | Bel, ale nie możesz po jednym przypadku nie do końca zdiagnozowanego szczura, na którego stan być może wpłynęły też inne rzeczy, pisać, że to, co jest naukowo podparte, jest kompletnym mitem
Dla szczurów wzrok jest drugorzędny, to utrata węchu czy słuchu byłaby dla nich prawdziwym kalectwem. Mój ślepy szczur był najbardziej precyzyjny z całego stada, potrafiłaby przejść po stosie bierek nie naruszając żadnej. Jasne, pewnie dla niektórych osobników (zwłaszcza starszych?) utrata wzroku może być trudna.
Anonymous - Śro Lis 23, 2011 13:08
Bel napisał/a: | bo w diagnozę okulistki sugerującą, że musiał być na wpół niewidomy od urodzenia nie uwierzę | a ja bym w to właśnie najbardziej uwierzyła. Miałam niewidome szczury, zarówno od początku jak i na strość i zgodzę sie z Niamey, ich precyzja i poleganie na innych zmysłach jest pewnym standardem. Radar stracił wzrok i miał przekrzywiona głowę a żadna z tych rzeczy nie przeszkadzała mu w całkowicie normalnym funkcjonowaniu. Uwielbiałam pytać ludzi, który ze stada jest niewidomy, bo nikt nigdy nie stawiał na niego.
Bel - Śro Lis 23, 2011 14:19
Viss, a dla mnie diagnoza była nietrafiona. Golas źrenice miał pod koniec życia skierowane ku dołowi. Nie wiem jak wy, ale ja często biorąc szczura na ręce patrzę mu prosto w oczy i NIGDY nie miał źrenic tak skierowanych był to jeden z najbardziej ruchliwych szczurów a nagle praktycznie z dnia na dzień wszystko się zmieniło. Stąd moje wątpliwości
Anonymous - Śro Lis 23, 2011 14:32
Bel, ale mięśnie oka (to gałka oczna jest skierowana w dół, a nie sama źrenica) i problemy z nimi to równie dobrze może być sprawa neurologiczna a nie czysto okulistyczna, a na tle neuro to on miał prawo sie źle czuć z dowolnie wymyślonego powodu (bo i tak nie zbadasz najpewniej). Biorąc pod uwagę np. uraz/wypadek wszystko nieźle pasuje.
|
|
|