To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

yoshi - Śro Lis 26, 2008 16:47

a ja sobie przemyślałam to wszytsko, zastanowiłam się poważnie, i już jednego jestem pewna, a mianowicie tego, że to nie gekony powodują u mnie zachwyt lecz jaszczurki właściwe :serducho: Dlatego teraz załamuje się z powodu tego ze prawdopodobnie nie będzie mnie stać na dwie Lacerta lepida... piękne jaszczurki perełowe...

w sumie czytałam ze są dość agresywne i terrytorialne, więc trzymanie w pojedynke chyba w cale niekoniecznie musi być złym pomysłem, przynajmiej przez jakiś czas...

kolejną ma nową miłością stały się Podarcis sicula, jaszczurka sycylijska

również śliczna, lecz dużo mniejsza. Dorasta w granicach 20 cm. Za to perłowa jest niby w stanie urosnąć nawet do 80, jednak to już rekordowe wielkości, i częściej spotyka sie takie do 50-60cm

Kolejna o której, również mniejsza od perłowej, bo mierzącej ok 15cm to Psammodromus hispanicus , psiarka hiszpańska

sa boskie, śliczne, dziwie się sobie czemu tak pózno doszło do mnie ze są to tak niesamowite jaszczury i bardziej interesujące od tak popularnych gekonów. Jestem nimi zachwycona, chce poznać więcej gatunków właściwych, już szperam po zaagranicznych stronach, głównie czeskich...

I mam dylemant... czy zdecydować sie na węza i dwie jaszczurki... czy moze tylko węza, lub tylko jaszczurki... nie chce z jednej strony zadużo w jednym momencie do domu nanosic... miejsca mam... terraria mam bo hehehe zawsze jak widziałam jakąś atrakcje cenową to brałam, i efekt tego ze mam kilka pustych terrari, tylko te dla pająków sa juz zrobione, i rozwija im sie ich własny mały ekosystem hehehe, a pająki na nie za małe :D

no nic zobacze jak będe na giełdzie, może problem sam sie rozwinie, jeśli nie znajde tam tego czego chce :wink:

a teraz tak już całkowicie nie z myślą o nabyciu takiego zwierza, niechcący natknełam się na takiego wężyka, który bardzo, bardzo mi sie spodobał ;P

czyż nie jest to małe cudo??? Wężyk ten to Psammophis schokari niejadowity, bardzo szybki wężyk którego możemy spotkać min. w pakistanie, izraelu czy egipcie :wink:

Do giełdy zostały jeszcze tylko hmm już nie wiem jak liczyć hehehe w sumie tylko dwa dni :) bo jeszcze okropny czwartek, i kolokwium z matematyki (na które powinnam się teraz uczyć), wstrętny piątek, i będzie już cudowna sobota :D na nogi trzeba będzie się o 3 zerwać i o 4-4.30 jest wyjazd :) nie mam pojęcia w ile tam dojedziemy, w sumie nie jest to jakoś daleko od granicy, wiec pewnie jakieś z 4 godzinki... ach paszporcik gotowy... napoczątku bałam sie ze 1000koron to bedzie zadużo... teraz sie boje ze będzie zamało :wink: no cóż najwyżej sobie odmowie czekolady studenckiej :D nie powinno być ciężko bo rzuciłam słodycze :wink: :lol1:

Anonymous - Śro Lis 26, 2008 22:17

yoshi napisał/a:
na nogi trzeba będzie się o 3 zerwać i o 4-4.30 jest wyjazd :)

Hesus, co za zuuuuo :shock:

Mangusta - Śro Lis 26, 2008 22:27

heh, można już powiedzieć że jestem oficjalnie przyjęta do wolontariatu na gadziarni ;) włożę tam swoje trzy grosze, dam im jednego pająka to będą mieli do kolekcji :mrgreen: (pająk nadal będzie mój ino będzie robił za wystawkę i miał darmowe żarło ;) ) zbożówki za kilka dni zostaną przeniesione do szaf, już odłączyłam im ogrzewanie :)

yoshi, jak masz aparat to porób foty, przynajmniej się poślinię ;)

Anonymous - Śro Lis 26, 2008 22:31

Ren napisał/a:
Hesus, co za zuuuuo

ja tak musialam wstac, zeby pojechac na wystawe do Wro. Co tez zwierzaki robia z ludzmi ;p

ano, porob foty, porob :mrgreen:

pituophis - Śro Lis 26, 2008 22:47

Psammophis schokari jest wezem warunkowo jadowitym, jaszczurkozernym i koszmarnie aklimatyzuje sie w terrariach. Odradzam.

Mialem P. siculus i kilka innych gatunkow Lacertidae.

LunacyFringe - Śro Lis 26, 2008 22:49

Off-Topic:
katasza, ja też :D

yoshi - Czw Lis 27, 2008 00:21

pituophis napisał/a:
Psammophis schokari jest wezem warunkowo jadowitym, jaszczurkozernym i koszmarnie aklimatyzuje sie w terrariach. Odradzam.

Mialem P. siculus i kilka innych gatunkow Lacertidae.

pituophis, nawet na razie nie myślę o takim wężyku, na pewno jest trudno dostępny i drogi ;) Nie on jest moim giełdowym celem. W sumie jadę po dość pospolitego wężyka, polecanego dla początkujących, niedużego... nie po zbożówkę :wink: Ale jest coś co mnie w tym wężyku zachwyciło i go chce :) Straszna mam ochotę się pochwalić cóż to będzie, myślę że łatwo się domyśleć, ale na razie cicho sza... wytrzymam jeszcze te kilka dni :wink:

Jeśli zdecyduje się na jaszczury, to pozwolę sobie więc prosić o jakieś rady, gdy będą dręczyć mnie jakieś kwestie co do hodowli wybranego gatunku ;)

a zdjęć obiecuje zrobić :)

a teraz idę do łóżka padnięta, matematyka nauczona, projekt altanki zrobiony :D więc na dziś to chyba tyle :lol1: :wink:

[ Komentarz dodany przez: babyduck: Czw Lis 27, 2008 09:15 ]
Yoshi, robisz bardzo dużo błędów ortograficznych, nie tylko w tym poście, a nasze poprawki niczego Cię nie uczą. Jeśli masz problem z pisownią używaj opcji sprawdzania pisowni.
Dostajesz ostrzeżenie.

Mangusta - Czw Lis 27, 2008 09:56

a mój szef też jest wkręcony w ahaetulle więc jak znajdzie sobie jakieś fajne źródło tych węży to pewnie i mnie powiadomi :twisted: póki co się przechwala jakich on boasów nie ma... a faktycznie ma się czym chwalić, brakuje mu chyba tylko Supermotley.
pituophis - Czw Lis 27, 2008 19:26

Psammophis sp. nie sa drogie, nie sa tez specjalnie trudno dostepne, ale z mlodymi urodzonymi w niewoli jeszcze sie nie spotkalem.
Andzia - Czw Lis 27, 2008 20:00

http://1.1.1.2/bmi/www.te.../foto/93031.jpg

Mazok, co to takiego? Ja się jakoś specjalnie w wężach nie lubuje ale to cudo mnie zachwyciło :shock:

Mangusta - Czw Lis 27, 2008 21:16

a to jest żmija rogata mojego szefa :mrgreen: cudo, genialnie się porusza, taka kocia damulka, może będę jej wodę wymieniać w terrarium. niestety bardzo jadowita ;)
Andzia - Czw Lis 27, 2008 21:27

Mazoku napisał/a:
niestety bardzo jadowita ;)

to lepiej uważaj :D
Ma niesamowicie hipnotyzujące oczy!

yoshi - Sob Lis 29, 2008 19:16

ok, już wszystko zrobione :D więc mogę zdać relacje :) )

Wiadomo, było wesoło ;) Wracaliśmy z kurczakami, ganiającymi myszami po samochodzie, z 5 węzami (w tym jeden grzechotnik, ale trzeba przyznać, piekne z tych jadusów potworki), kilkoma pająkami, dwoma jaszczurkami, i skolopendrą. A i szarańcze jeszcze były Hehe

Ale ogólnie, ponieważ jeśli chodzi o mnie, to była moje pierwsza giełda terrarystyczna, na początku byłam zachwycona, ale zachwyt mi przygasł gdy nie mogłam wyszukać tam ani jedej jaszczurki którą chciałam, i szczerze mówiąc myślałam ze będzie tego troszke wiecej... Reszta giełde oceniła jako niezbyt udaną... mieli porównanie, ja nie ;)

Ale mimo wszystko tak jestem zadowolona, bo dostałam to po co jechałam konkretnie, teraz moge się przyznać :D Wężyk o którym cały czas mówiłam to Boaedon fuliginosus czyli mahoń :) Tak, na tego wężyka sie strasznie napaliłam... i teraz jestem w posiadaniu samca w sumie juz dorosłego... ech.. tak to jest jak kupuje niedoświadczona osoba hehe i gdy dorwałam wreszcie wesołą kompanie i wyciągnęli mi wężyka, okazało się że wąż jest cały w bliznach :roll: :evil: Sprawdzili mu łuski, nie ma pasożytów naskórnych... bog wie co ma w środku, mam nadzieje ze nic.. będę go obserwować i wężyk na pewno wyjdzie na prostą.

Ale to nie jedyne co zakupiłam :D :twisted: :twisted:
Od dziś jestem posiadaczką aż dwóch wężyków :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Drugi, to nieplanowana Elaphe schrencki, wąż amurski, jest to tegoroczna samiczka, śliczniusia :) ))

musze im jakieś imionka powymyślać, w ogole ciężko im zdjęcia zrobić, jeszcze nie jestem obyta w węzach, raz w życiu miałam takiego gada na rękach, wszystko przede mną :)

troche foteczek moich potworków :D

mahoń - niestety zaczełam mu robić foty po wpuszczeniu do terra

amurka :)

na giełdzie oczywiście była masa lampartów, zbożówek, i pająków, z jaszczurek właściwych widziałam naprawdę niewiele :( no nic, teraz trzeba kaske odkładac i jak sie uzbiera coś to znów pojadę, może na wiosnę się uda :roll: :wink:

fotek na giełdzie w sumie nie robiłam, nie miałam głowy do tego... a w ogole mimo to ze byliśmy od 8 a giełda zaczyna sie niby od 9, była masa ludzi, ciężko było sie dopchać czasami do stolika :roll:

[ Komentarz dodany przez: babyduck: Nie Lis 30, 2008 22:24 ]
NA PEWNO piszę się oddzielnie!
Yoshi, masz już jedno ostrzeżenie z błędy ortograficzne. Bardzo proszę, staraj się nie otrzymać kolejnego.

Mangusta - Sob Lis 29, 2008 19:24

sorry Yoshi, ale po mahonia jechałaś aż do Ostravy? :D toć to po zbożówkach najbardziej rozpowszechniony wąż w Polsce, ludzie czasami za darmo je oddają. szczerze to zdaje mi się że bardziej będziesz się cieszyć z amurskiej dziewczynki, nawet mój szef je chwalił a on już profesjonalista w te klocki ;)

ogólnie to przyznaj się że chyba trochę na hurra robiłaś zakupy ;) no ale w końcu dopiero zaczynasz i jeszcze mnóstwo gadów przed Tobą :D

yoshi - Sob Lis 29, 2008 19:35

tak, wiem że to śmieszne, ale właśnie mahoń to był jedyne coś czego byłam pewna :D I znalazłam aż całe dwa :D Tyle że jakbym tam go nieznalazła to nic by mi się nie stało :D
wąż amurski, całkowicie przez przypadek, spontanicznie wyszedł, bo były dwie samiczki i jeden samczyk, i znajomy kupił parke i mnie namówili na samiczke która została :)
ale jestem bardzo zadowolona z obu :D Mahonie mnie oczarowały jak troche o nich poczytałam, jedyne co to żałuje troche że to nie jest maluszek... ale to nic :)