Leczenie - MAM PYTANIE I NIE WIEM, GDZIE JE ZADAĆ
muezza - Nie Wrz 27, 2015 10:35
Ja zawsze kontrolnie idę ze szczurem z niepewnego źródła do weta - jak to twierdzę, po błogosławieństwo
Zwykle ładnie się to łączy z kilkudniową obserwacją i izolacją. Pozwala też nowemu na spokojne przyzwyczajenie się do zapachów - zwłaszcza kocich u mnie
Na bieżący moment ciężko mi ocenić, czy dobrze zrobiłam, mając kilka szczurów w podobnym wieku. Za rok, półtora okaże się i wtedy będę mogła stwierdzić, co i jak. Ale jednego jestem już pewna - lubię większe stada. Dopiero przy 4 szczurach zaczęłam czuć się w miarę komfortowo, jeśli mogę tak to ująć.
Devona - Pon Wrz 28, 2015 15:41
Przenioslam watek do odpowiedniego dzialu i scalilam z ogolnym tematem do zadawania pytan.
Zwierzofarma - Pią Paź 16, 2015 18:33 Temat postu: Zbyt chuda, ale za gruba ... Witam...
od jakiś 2 tygodni mój mały szczur Doti jest jakaś zniekształcona.. tzn.
głaszcząc ją mogę jej policzyć wszystkie żebra i policzyć kostki na kręgosłupie.. ale jej brzuszek jest strasznie duży i to wygląda strasznie nienaturalnie ...
Zachowuje się ona normalnie, je tak samo , ale nie wiem jak z wypróżnianiem ( ciężko będąc w szkole to zaobserwować )
hmm wiecie może co to jest trochę się o nią martwię :'(
*Zdj. będę mogła dopiero wysłać w niedzielę ( 18.10) , bo mam rozwaliły aparat
noovaa - Pią Paź 16, 2015 18:35
Zwierzofarma, moja Różyczka miała taką figurę jak w jej brzuchu rósł nowotwór.
Zwierzofarma - Pią Paź 16, 2015 18:41
czyli jedyna opcja to wet?
A czy Różyczka przeżyła ?
Pyl - Pią Paź 16, 2015 18:51
Zwierzofarma, od kiedy masz szczurzynkę i w jakim jest wieku? Jeśli masz ją krócej niż 3 tygodnie to może być w ciąży. Jeśli dłużej to prawdopodobnie jest chora.
Idź koniecznie do weterynarza znającego się na szczurach.
Zwierzofarma - Pią Paź 16, 2015 19:36
Pyl, Doti nie miała jak zajść w ciążę .... ma 9 miesięcy ( wiec mam ją 8- mcy) i mieszka z samymi samiczkami a w tym stanie jest 2 tyg.
noovaa - Pią Paź 16, 2015 21:13
Zwierzofarma, myślę że warto do weta wstąpić...
Nie, Różyczka nie przeżyła. Jej pierwszy guz wychodził drogami rodnymi na wierzch ... po operacji zaczął odrastać, ale w środku. Róża wyschła dosłownie, a jej brzuch rósł. Uśpiłam ją, kiedy osłabła.
Zwierzofarma - Sob Paź 17, 2015 07:43
noovaa, szkoda ..... jednak Doti nie ma aż takich oznaków.... była też zawsze oznaką zdrowia .. wiec może ma szansę przeżyć. a do tego jest jeszcze dość młoda
cornflakegirl - Sob Paź 17, 2015 08:46
Zwierzofarma, na Twoim miejscu przeszłabym się z nią do weta, tak wygląda też wodobrzusze, które jest skutkiem różnych chorób, np. Serca. Tym bardziej jeśli wczesniej takiej budowy nie miała.
Hanami - Sob Paź 17, 2015 17:10
cornflakegirl napisał/a: | skutkiem różnych chorób, np. Serca |
... albo nerek ...
nimka - Sob Paź 17, 2015 19:29
U mojej szczurzycy nienaturalnie pękaty brzuch (od niecałej doby przed zawiezieniem do lecznicy) okazał się być nowotworem w jelitach (dodatkowo było zatrzymane wypróżnianie - nowotwór zablokował przejście treści pokarmowej). Szczurzyca oczywiście nie przeżyła (tzn. została uśpiona w ostatniej chwili, tuż przed wylaniem się zawartości jelit do jamy brzusznej). Sekcja potwierdziła słuszność decyzji.
Ja bym Ci radziła natychmiast iść do lekarza z nią, to może być wszystko, ale działać trzeba szybko.
angelus - Nie Paź 18, 2015 01:02
Zwierzofarma, zdecydowanie wet i to biegiem, u mojej szczurzycy powiększony brzuszek był ogromnej wielkości wątrobą i śledzioną, szczurzyca dostała leki i mimo bardzo podeszłego wieku dobrze się trzymała, ale trzeba działać szybko.
miniex - Sob Lis 07, 2015 21:42 Temat postu: Czy to jest strup? Nie dawno zauważyłem, że mój szczur ma coś takiego na sobie. Co to jest?
agathe1988 - Sob Lis 07, 2015 22:26
Coby to nie było,na pewno nie powstało w jeden dzień. Najlepiej jeśli udasz się do weterynarza,by to zbadał. To może być wszystko,od strupa po bójce z innymi szczurami,przez ugryzienie aż po ropień,który należy zacząć leczyć. Bo zastrzyków raczej szczurek nie miał? Wtedy można to uznać za martwicę po zastrzyku.
Ps. zakryj te preciane półki,bo szczurek może nabawic się odcisków. Ma w ogóle kolegów?
|
|
|