Klatki i wyposażenie - Poidła
Anomalia - Wto Sie 31, 2010 18:43
Asmena, nie zrzucą poidła, ponieważ jest na zewnątrz klatki. Wątpię żeby miały tyle siły.
Devona - Wto Sie 31, 2010 18:49
Anomalia napisał/a: | Jest na zewnątrz klatki, umocowane drutem do niej, dzięki czemu tylko metalowa rurka z kuleczką jest w środku. | Oprócz poideł na przyssawki wszystkie inne rodzaje umieszcza się na zewnątrz klatki . Anomalia napisał/a: | Asmena, nie zrzucą poidła, ponieważ jest na zewnątrz klatki. Wątpię żeby miały tyle siły. | Zapewniam Cię, że nie raz zbierałam z podłogi kulkowe poidło, szczury zrzucają je bez większego problemu . Poza tym Asmena pisała na poprzedniej stronie, że jej szczurki zrzucają, więc jednak się da .
Trudniej jest, kiedy pręty są pionowo rozstawione, w przypadku poziomych prętów wystarczy je lekko przesunąć, żeby spadło, ale ja opracowałam swój patent na utrudnanie im tego .
Oli - Wto Sie 31, 2010 19:35
Devona napisał/a: | Zapewniam Cię, że nie raz zbierałam z podłogi kulkowe poidło, szczury zrzucają je bez większego problemu . | ja też nie raz musiałam podnosić z podłogi, a ostatnio nawet nie tyle spadło, co zawisło z rurką na zewnątrz.
Devona - Wto Sie 31, 2010 20:04
Oli napisał/a: | ja też nie raz musiałam podnosić z podłogi, a ostatnio nawet nie tyle spadło, co zawisło z rurką na zewnątrz. | Raz nawet zrzuciły Sippy, nieco źle je zamontowałam i tak musiały napierać, że wylądowało na podłodze, a uchwyt się połamał. Tylko w przypadku Sippy dodatkowym efektem specjalnym jest wylanie się całej zawartości .
agacia - Wto Sie 31, 2010 20:44
Moje nie zrzucają, ale mam odstęp w klatce 1 cm i trochę się sama muszę namęczyć, żeby rurkę przepchnąć przez pręty.
Asmena - Wto Sie 31, 2010 22:45
Anomalia napisał/a: | Asmena, nie zrzucą poidła, ponieważ jest na zewnątrz klatki. Wątpię żeby miały tyle siły. |
Hyhy, oj, zdziwisz się pewnego dnia
Devona napisał/a: | Asmena, ja są ułożone pręty w klatce (pionowo czy poziomo)? |
Poziomo.
Devona - Wto Sie 31, 2010 23:28
Asmena napisał/a: | Poziomo | Przy poziomych odstępach przyczepiam poidło kulkowe tuż przy pręcie pionowym (klatki z poziomymi prętami mają co jakiś czas pionowy pręt przez całą wysokość), a później dodatkowym drutem owijam poidło i ciasno przywiązuję ten drut do pionowego prętu. Zazwyczaj wisiało dużo dłużej .
Asmena - Wto Sie 31, 2010 23:30
Hm. Nie wpadłam na to (blondynka...), dzięki! Lecę przełożyć poidełko
dudzia - Śro Wrz 01, 2010 09:59
Asmena, ja zmieniłam zwykłe poidełko na sippy właśnie z tego samego powodu- szczury ciąąąąągle zrzucały przez co picia nie miały. a sippy nie zrzucają z prostych powodów:
- sippy jest prostokątne wiec nie ma jak obrócić - zwykłe obracały tak że dziubek był poza klatka i zrzucały
- jak u dołu jest pręt poziomy to sippy ma zabezpieczenie żeby nie wypaść i trzymać się w miejscu
- odkad jest sippy to nawet nie interesują się zrzucaniem go
Devona - Śro Wrz 01, 2010 10:03
Dudzia, Sippy też da się zrzucić od wewnątrz klatki, pod warunkiem, że zostanie zamontowane "na styk" (czyli te wybrzuszenia w uchwycie będą na samej górze rowków pojemnika). Moje szczury tak długo napierały, aż wypchnęły pojemnik z uchwytu, co prawda dzióbek został między prętami, bo są małe odstępy i muszę go tam na siłę wpychać, ale poidło się przekręciło o 180 st i cała woda wylądowała na podłodze. Dopiero po kilku razach załapałam, jak moje ogonki to robią i teraz pilnuję, żeby nieco niżej montować uchwyt w stosunku do pojemnika .
dudzia - Śro Wrz 01, 2010 11:41
u mnie uchwyt jest zamocowany mniej wiecej po środku tych rowków i jest stabilnie, ale przyznam że nigdy na samej górze nie mocowałam wiec może faktycznie niesie to za soba takie skutki. Ja jeszcze zawsze pilnuje przy zakladaniu zeby klatkowy pręt poprzeczny był w tym rowku koło dziubka, bo inaczej też trochę lata.
Anomalia - Śro Wrz 01, 2010 18:05
Nie gadajcie. Serio mają tyle siły? I po co to robią?
Devona - Śro Wrz 01, 2010 18:19
Off-Topic: | Anomalia napisał/a: | I po co to robią? | Anomalia, musisz sama spytać, bo mi nie chcą powiedzieć . |
greenfreak - Śro Wrz 01, 2010 18:27
Devona napisał/a: | Off-Topic: | Anomalia napisał/a: | I po co to robią? | Anomalia, musisz sama spytać, bo mi nie chcą powiedzieć . |
| Jak to po co? Jest bałagan, jest zabawa!
Doszłam do jeszcze jednego wniosku z Sippy - okropnie głośno się tym posługują
Devona - Śro Wrz 01, 2010 18:42
greenfreak napisał/a: | Doszłam do jeszcze jednego wniosku z Sippy - okropnie głośno się tym posługują | Ja już się przyzwyczaiłam, ale faktycznie trzeba przyznać, że nieźle hałasuje , bardziej mnie jednak drażni grzebanie kotów w kuwecie .
|
|
|