To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki

Layla - Śro Lip 11, 2007 12:06

Czy ktoś, tak jak ja, uwielbia buldogi francuskie? Są to psy wspaniałe: brzydkie tak, że aż ładne, mające taki wyraz morduchny, jakby się zderzyły ze ścianą i wyglądające jak krzyżówka świni z psem :D O takiej piękności właśnie marzę :mrgreen: :serducho:
Asaurus - Śro Lip 11, 2007 13:44

Layla, wyraźnie ja mam zupełnie przeciwne poczucie estetyki ;)

Dla mnie pies musi przede wszystkim mieć silny charakter i być inteligentny. Nie trawię głupich psów. Wygląd to rzecz drugorzędna, ale nie może mnie odrzucać, stanowczo podobają mi się silne, duże i mocno włochate psy. Dlatego im więcej czytam o wilczakach tym bardziej jestem przekonany, że żaden inny pies nie spełni moich wymagań.

satanka666 - Śro Lip 11, 2007 13:50

ja lubie Dogi i Bokserki :)
miałam kiedyś Boksera... takie kaciały z nich ciamajdki :P

Oli - Śro Lip 11, 2007 14:01

Asaurus napisał/a:
Layla, wyraźnie ja mam zupełnie przeciwne poczucie estetyki

Mysle, ze to co chciala Layla wyrazic to wlasnie urok jaki maja buldozki z powodu totalnego braku estetyki. :cojest: Ja buldozkow nie lubie, ale budog angielski to juz cos innego. :mrgreen: Jednak tak jak Asaurus wole charakterne i "trudne" psy, dlatego biore trudne psiaki ze schronu - nigdy nie wiadomo co wyniknie. Wlochatych nie lubie, bo wiem co to znaczy z powodu psich wlosow co drugi dzien odkurzc cale mieszkanie... :?

satanka666 - Śro Lip 11, 2007 14:04

Olimpia napisał/a:
Wlochatych nie lubie, bo wiem co to znaczy z powodu psich wlosow co drugi dzien odkurzc cale mieszkanie... :?

grr ja nie moge długowłosych bo sierściowe uczulenia mam i już z moim jamnikiem są problemy... a też się leni strrraszliwie

Izabela - Śro Lip 11, 2007 14:58

Wbrew pozorom sierś psa długowłosego jest łatwiejsza w sprzątaniu, bo się tak nie wbija w we wszystko, jak krótkie twarde włosy psów krótkowłosych
Layla - Śro Lip 11, 2007 14:59

Asaurus, buldogi francuskie, wbrew wygladowi, nie sa wcale glupie ;)
Oli - Śro Lip 11, 2007 15:02

Izabela napisał/a:
Wbrew pozorom sierś psa długowłosego jest łatwiejsza w sprzątaniu, bo się tak nie wbija w we wszystko, jak krótkie twarde włosy psów krótkowłosych

taaa... zwlaszcza jak oblazi cale ubranie, po mieszkaniu ganiaja kule jak z kurzu, a ty masz chory kregoslup i bieganie z odkurzaczem tak czesto nie jest wskazane. :? Moja suka ma podszerstek ktory jest zmora, bo niedosyc ze duzo wlosow to przez podszerstek ona gubi siersc caly rok.

Layla - Śro Lip 11, 2007 15:09

Ja może jeszcze o buldożkach. Ja uwielbiam psy niewielkie i kanapowe, nic na to nie poradzę, no ale to już przecież kwestia gustu ;) Buldożki mnie rozbrajają swoim wyglądem, są naprawdę przesłodkie i czuję, że taki wesoły świniaczek jest psem dla mnie ;) Bynajmniej nie po to, by podkreślał moją oszałamiającą urodę swoją spłaszczoną mordką :mrgreen:

Np. taki http://www.znadarzyna.com/obrazki/galeria_39.jpg :mrgreen: Albo czarno-biały! http://znadarzyna.com/obrazki/galeria_07.jpg

Asaurus - Śro Lip 11, 2007 15:21

Layla, nie twierdzę że akurat buldogi są głupie. Nie łączę wyglądu fizycznego z potencjałem intelektualnym psa. Dlatego niezależnie od rasy i wyglądu dzielę psy na 3 kategorie charakterowe:

- wyjątkowo głupie [ takie co się rzucają na wszystko co się rusza, nic nie robią, nie słuchają się - ale to w 90% przypadków wina właścicieli ]

- psy bez potencjału [ takie zwyczajne, które nauczysz nie sikać w domu i podawać łapę ale niewiele więcej - tzw. "łatwe"]

- psy z "tym" błyskiem w oku [ psy inteligentne, zawsze kombinujące, żywe - po prostu z potencjałem - tzw. "trudne"]

Na to do której kategorii dany osobnik się zalicza zależy od:

- rasy [większość ras nigdy nie załapie się do trzeciej kategorii]
- wychowania [dzięki odpowiedniemu właścicielowi wiele psów zalicza się do pierwszej kategorii]
- predyspozycji jednostki [zwyczajnie inteligencja danego osobnika]

Także w praktyce lubię pojedyńcze psy z ras, których nigdy bym w domu nie miał i tak samo zdarza się, że pies jest totalnie tępy pomimo teoretycznej przynależności do inteligentnej rasy. Dlatego ostateczny wybór psa może nastąpić dopiero po zapoznaniu się ze szczeniakami i znalezieniu tego z błyskiem w oku.

kasia_123 - Śro Lip 11, 2007 16:22

Wygląd u psa? hmm...nie lubię psów małych, tzw. poduszkowych więc odpadają Yorki, Shih Tzu, Chiuaua, Papillon i inne psy tego typu. Lubie powygłupiać się z psem, potarmosić, poprzewracać i nie bać się że przy takiej zabawie coś mu zrobię :)
No i lubię psy energiczne, które lubią długie spacery i zabawy. Przynajmniej mam pretekst żeby iść do lasu na dłuższy spacer :) hehe.

Jeśli chodzi o bystrość to także jest ważne...podobnie jak Ty Asaurus lubie Owczarki Niemieckie. Mają bardzo mądre oczy i w ogóle są pięknymi psami.
Mój wcześniejszy pies Bingo mimo że był mieszanką to odziedziczył te dobre cechy po Owczarku. Co prawda nie potrafił siadać, dawać łapy ale sądzę że nie od tego zależy psia inteligencja. Zawsze wiedział co się dzieje, rozumiał co się do niego mówi...wiedział kiedy robi coś złego.

Salsa jest mieszanką Amstaffa i ciężko mi powiedzieć jakim będzie psem...bo jest jeszcze młoda i "głupiutka", jak chyba każdy pies w jej wieku. Podoba mi się w niej to że jest niesamowicie energiczna, skora do zabawy, uwielbia się tulić i jest pojętna.
Jej największa wada jest taka że nie lubi ptaków, szczurów itd. jednak cały czas mam nadzieję że z czasem zacznie ignorować inne mniejsze od siebie zwierzęta.

Oli - Śro Lip 11, 2007 16:36

kasia_123 napisał/a:
Lubie powygłupiać się z psem, potarmosić, poprzewracać i nie bać się że przy takiej zabawie coś mu zrobię
No i lubię psy energiczne, które lubią długie spacery i zabawy.

- zalecane wszelkie teriery :wink:

kasia_123 - Śro Lip 11, 2007 17:10

Olimpia napisał/a:
kasia_123 napisał/a:
Lubie powygłupiać się z psem, potarmosić, poprzewracać i nie bać się że przy takiej zabawie coś mu zrobię
No i lubię psy energiczne, które lubią długie spacery i zabawy.

- zalecane wszelkie teriery :wink:

no to dobrze trafilam z Salsą :P jest mieszanką terierką w typie bull

tak przy okazji...kilka jej nowych zdjęć :)

Layla - Śro Lip 11, 2007 17:18

kasia_123 napisał/a:
nie lubię psów małych, tzw. poduszkowych

A ja właśnie takie lubię, są urocze i radosne :) Każdy lubi co innego, czyż nie? ;)

myaku - Śro Lip 11, 2007 17:20

kasia_123 napisał/a:
jest mieszanką terierką w typie bull

Mój pies też :D

:mrgreen: