To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki

Layla - Sob Lut 23, 2008 17:15

PALATINA napisał/a:
"zgniotomordy"

Boskie określenie, padłam! :rotfl:

PALATINA - Sob Lut 23, 2008 17:17

Layla,
Słowo "brachycefaliczne" mniej do mnie przemawia. :roll: :twisted:

LunacyFringe - Sob Lut 23, 2008 17:43

A mi sie boksery też podobają bardzo :DD
Sąsiad ma i uwielbiam patrzeż jak mu ząbki wystają :serducho:

pituophis - Sob Lut 23, 2008 18:31

Mi sie faraon podoba, ale charakter juz mniej, w tej rasie zdarzaja sie niszczyciele na miare wilczaka i ujadacze. Podobnie bardzo podoba mi sie azawakh, ale nie bardzo chcialbym go sam miec.

Buldozki sa ladne, ale zbyt chorowite dla mnie.

AngelsDream - Sob Lut 23, 2008 18:32

pituophis, tak swoją drogą, to z tym niszczeniem wilczak raczej wyjątkiem nie jest - tylko ze względu na siłę i rozmiar zwiększa skalę. :roll:
pituophis - Sob Lut 23, 2008 18:39

Ale sa rasy, ktore mniej niszcza - PSPP zdarza sie nie zniszczyc niemal nic, cos tam poskubia i tyle. A miot faraonow potrafil np. obezrec tynk ze scian i zerwac glazure - mowimy tu o szczeniakach 10-12 tyg. Nigdy nikt mi nie powiedzial, zeby PSPP to zrobily, a duza wersja wielkosciowo podobna.
AngelsDream - Sob Lut 23, 2008 18:41

pituophis, wiadomo. Ja tylko tak mówię, że wilczak nie jedyny, co umie dopiec w ten sposób. :mrgreen:
PALATINA - Sob Lut 23, 2008 18:41

Cieszę się, że moje nie są i nie były niszczycielskie.
Nawet piszczące piłeczki starczają nam na kilka lat (i ciągle piszczą).
Dla odmiany Eutce piłeczka (lub pluszak) starcza na kilka godzin (no chyba, że jakaś wyjątkowo porządna piłeczka). :twisted:

Oli - Sob Lut 23, 2008 19:26

PALATINA napisał/a:
Przeraża mnie ostra sierść powbijana w meble i ubrania

To fakt, jak mieliśmy jamnika to moja mama miała wiecznie powbijane jego włosy w stopy (mama ma bardzo wrażliwą skórę na stopach). Tu dobrym wyjściem jest pies z sierścią jak moja Kora, ja to nazywam "półdługa", bo szorstka nie jest. Łatwo taką sierść sie usuwa z ubrania czy wyskubuje, no i nic się nie wbija w skórę.

Ja mam wrażliwy nos ze względu na bycie alergikiem i widzę wyraźną różnicę między zapachem krótkowłosych, szorstkowłosych czy długowłosych psów. Generalnie zasada jest taka, że im dłuższy włos tym intensywniej pachnie, bo więcej łoju i lanoliny wydzielają gruczoły żeby go nawilżyć i natłuścić.

pituophis - Sob Lut 23, 2008 21:14

A ja uwazam, ze najlepsze sa po prostu psy bezwlose :P Nie pachna i niczego nie gubia :P

Powaznie - dziwie sie mocno, czemu PSPP i xolaczki sa tak malo popularne. Charakterologicznie sa rewelacyjne (no moze niektore standardowe xolo sa dominujace, ale maja latwiejszy charakter niz jamniki np.).

Z drugiej strony trafiaja do milosnikow, nie slyszy sie dzieki temu o porzuconych lub oddawanych psach tych ras.

AngelsDream - Sob Lut 23, 2008 21:18

pituophis, eh...

Byłoby miło, gdyby wszystkie psy trafiały tylko do miłośników.

pituophis - Sob Lut 23, 2008 22:25

byloby. Niestety, co popularne i modne, trafic moze na snoba, osobe kupujaca "bo taki ladny", "bo byl w filmie", albo producenta...
Wlasnie zdalem sobie sprawe, jak koszmarna jest moda na rasy, z punktu widzenia rzadszych ras - wystarczy popatrzec, ile bylo np. greyhoundow w latach 80, a ile jest teraz, i co trzeba zrobic, zeby znalezc domy szczeniakom... Teraz wszyscy kupuja AST albo retrievery "bo modne".... Powtarzam sie, wiem, ale juz tym rzygam. W UK jest to samo, glownie staffiki i bordery. Greye sa, ale prawie wylacznie w typie wyscigowym.

http://www.hairlessbrno.com/galerie_odchovy.php

Jest z tego miotu jeszcze wolny zdaje sie 1 nagi piesek, 1 wadliwy owlosiony piesek, i 1 naga suczka.

Na allegro sa do sprzedania chorkie, z pseudohodowli oczywiscie, bo nikt normalny nie wpadnie na pomysl skrzyzowania chihuahua i yorkow dla kasy.... Dlaczego nikt nie zakaze pod kara grzywny i konfiskaty psow rozmnazania psow innego niz pod egida ZK...

Oli - Sob Lut 23, 2008 22:32

pituophis napisał/a:
1 wadliwy owlosiony piesek
on jest cudowny, jak można określać go wadliwym! :evil: :P
PALATINA - Sob Lut 23, 2008 22:33

Olimpia napisał/a:
Generalnie zasada jest taka, że im dłuższy włos tym intensywniej pachnie, bo więcej łoju i lanoliny wydzielają gruczoły żeby go nawilżyć i natłuścić.

Generalnie może i tak jest, ale Eutka (szorstki włos, krótki) "śmierdzi" duzo bardziej niż moje PONki. Tylko że Eutka jest kąpana kilka razy w roku, a nie kilkanaście.
Choć w porównaniu z moim stadem szczurów, to psy wcale nie mają zapachu.
Mi osobiście śmierdzą tylko komondory i może molosy (może to dziwny zbieg okoliczności, bo przecież sierśc krótka, ale jak stoję koło ringu z różnymi tego typu psami, to bardzo wyraźnie czuję ich zapach, choć wystawy są na powietrzu... :roll: ).

polna - Sob Lut 23, 2008 22:36

Pituophis, ten owłosiony pecik jest przeboski! :serducho:

[ Dodano: Sob Lut 23, 2008 22:42 ]
PALATINA napisał/a:
może molosy (może to dziwny zbieg okoliczności, bo przecież sierśc krótka, ale jak stoję koło ringu z różnymi tego typu psami, to bardzo wyraźnie czuję ich zapach, choć wystawy są na powietrzu... :roll: ).

może to slina tak silnie pachnie ?

Ja w sumie w ogóle nie kąpie moich burków. :P