To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Pajączki ^_^

Tygrys - Sob Wrz 08, 2007 18:40

Off-Topic:
marhef, hehehe brak pająków i mozliwość miziania Twoich panienek jest bardzo kuszący :)

Mazoku, czy Ty je bierzesz na ręce??

Mangusta - Sob Wrz 08, 2007 19:12

mając na uwadze różnice w wielkości... (od Grubej i Ville, które mają po 1cm, po Dużą która razem z nóżkami ma 15) i różnice w charakterze... wiem że niektóre będę brać, a niektórych nigdy nie zdecyduję się wziąć :) na pewno nie będę brać moich nadrzewnych (szybkość i skoczność) oraz Fucla - agresora (boję się mu nawet kijkiem w terrarium dłubać :/ )

Dużą będę brać dopiero od następnej wylinki, mimo że wiem że i teraz nie byłoby z tym problemu, ale lepiej poczekać niż zarobić dziaba o wielkości i sile wyrośniętego szczurzyska ;) a moje Brachypelmy (Gruba i Ville) można brać zawsze, są łagodniutkie i będą, taki gatunek.

ogólnie pająków nie powinno się brać na ręce, na forach pajęczarskich wręcz to odradzają. u mnie to będzie robione tylko dla celów fotograficznych i z wszystkimi możliwymi środkami bezpieczeństwa.

się rozpisałam ;)

marhef - Sob Wrz 08, 2007 19:15

Mazoku, a masz jakieś takie zdjęcie, na którym są te wszystkie terra czy w czym je tam trzymasz, bo mnie strasznie ciekawi jak można sobie rozplanować przestrzeń przy 3 szczurach i 7 pająkach 8)
Mangusta - Sob Wrz 08, 2007 19:30

poleciałam i zrobiłam właśnie ;)

otóż...

wszystko mieści się na jednej półce :)

marhef - Sob Wrz 08, 2007 19:33

Mazoku, bo ty je trzymasz w słoiczkach po kawie i opakowaniach po kliszach :mrgreen:
Ja jako laik oczywiście myślałam, że one wszystkie są już duże i siedzą w faunboxach :oops:

A one wszystkie będą takie wielkie jak Duża i Fucel?

Mangusta - Sob Wrz 08, 2007 19:37

przy dobrych warunkach urosną do takiej wielkości jakiej Duża jest obecnie, bo jej się jeszcze kilka cm podrośnie ;)
marhef - Sob Wrz 08, 2007 19:40

Cytat:
przy dobrych warunkach urosną do takiej wielkości jakiej Duża jest obecnie, bo jej się jeszcze kilka cm podrośnie ;)

O ludzie, 7 wielkich pająków na jednej półce O_o

I jeszcze głupie pytanie laika: czy pająki można trzymać stadnie? Znaczy się po kilka tego samego gatunku w jednym faunboxie?

Mangusta - Sob Wrz 08, 2007 19:45

90% nie, ale są gatunki które można trzymać w grupach, m.in. moja cudna i wymarzona poecliotheria metallica czy murinusy.

ach, wielkie terra z 3-4 poe metallicami w środku to by był klejnocik na skalę europy... i w dodatku kopalnia pieniędzy :mrgreen:

marhef - Sob Wrz 08, 2007 19:48

Mazoku napisał/a:
90% nie

To jak one się rozmnażają? :D

Mazoku napisał/a:
ach, wielkie terra z 3-4 poe metallicami w środku to by był klejnocik na skalę europy... i w dodatku kopalnia pieniędzy :mrgreen:

Czemu? Znaczy się czemu klejnocik i czemu kopalnia pieniędzy? Takie piękne czy takie rzadkie? Czy jedno i drugie?

Mangusta - Sob Wrz 08, 2007 19:55

niesamowicie rzadkie i piękne stworzonka, myślę że za maluchy byłoby ze 200zł/szt, a pamiętając o tym że w jednym kokonie jest od 100 do 1000 jajeczek... hm :]

marhef napisał/a:
To jak one się rozmnażają? :D
no czasem pan pajonk napotyka panią pajonkową ;) a jako że samice żyją jakieś 20-25 lat to to wcale nie musi być od razu po dorośnięciu (~4-5 lat)... z resztą samce są wyspecjalizowane w szukaniu sobie baby, bo od czasu ostatniej wylinki myślą tylko o jednym (no typowe, typowe!) a czasu mają niewiele... bo żyją 5-7 lat, a dorosłość osiągają w tym samym czasie co kobitki ;)
devilline - Nie Wrz 09, 2007 21:42

Mazoku, a to panie pajonkowe nie zżerają panów po zrobieniu tego co mają zrobić? :P
Mangusta - Nie Wrz 09, 2007 22:03

a to różnie, jedne są łagodne i bardzo chętne a drugie wręcz przeciwnie ;)

kilka porównawczych fot wylinek Dużej:

w porównaniu z pierwszą wylinką Grubej (ta kropka w dolnym rogu po prawej)

zbliżenie na wylinkę Grubej i....

w porównaniu z moją ręką ;) Duża w obecnej skórze jest kilka cm większa :)

Naciol - Nie Wrz 09, 2007 22:28

Mazoku, piękna jest :)
Tylko trochę mi się niedobrze zrobiło jak otworzyłam zdjęcia... :-P

marhef - Pon Wrz 10, 2007 00:06

Mazoku, o dzizas, ja wiem, że to tylko wylinka, ale nie rób tego więcej, co? ;)
Jak to można wziąć do ręki? O_o

Ale faktycznie, różnica jest spora ;)
Jaka jest między nimi różnica wieku?

Oli - Pon Wrz 10, 2007 00:15

Trzy "cudenka" ode mnie z dzisiejszej wystawy. Moze nie sa zbyt piekne, ale jak dla mnie wystarczajaco okropne... :? No i Cygu mnie przy nich kilka razy wystraszyl... Ze tez zawsze musze sie na to nabrac. <-<

No i nie wiem jak sie nazywaja, ale to pozostawie naszemu ekspertowi - Mazoku? :wink: