Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Anonymous - Śro Cze 20, 2007 21:53
Savash, kilka postów wyżej napisałam:
Cytat: | Ja wczoraj kupiła 7 litrowe opakowanie żwirku drewnianego (typu Cat's Dream) firmy Carrefour. Jedno opakowanie kosztuje 8 zł. Nie mogę nic na razie powiedzieć, ale dam znać po ilu dniach musiałam wymienić ściółkę. Na razie mi się podoba. Jest ciężkie, więc się nie wysypuje, pachnie przyjemnie acz bardzo delikatnie, nie kruszy się samo i nie pyli. |
Jestem bardzo zadowolona i polecam. Tylko, że ja kupiłam za 8 zł.
Ratata - Sob Cze 23, 2007 10:36
My używamy od jakiegoś czasu wyłącznie Benka i nic nie śmierdzi Ani wymiocinami, ani odchodami, w ogóle niczym (Oczywiście kiedy wybieram często kupy )
NinaWi - Czw Cze 28, 2007 07:22
Na codzień szczury mają w klatce ręczniki papierowe i ligninę, w małej kuwecie żwirek Benek. Kupy i zbrylone siki wyrzucam codziennie, zużyte ręczniki i ligninę też, w przeciwnym razie smród jest nie do wytrzymania.
W sobotę wyjeżdżam na kilka dni i oddaję szczurzaste pod opiekę osoby, która będzie im tylko wymieniać wodę w poidle i napełniać miski. W zwiąku z tym szukam żwirku, który przy trzech babach wytrzyma ten tydzień bez sprzątania. Czytam Wasze posty i się zastanawiam...
Kupić Chipsi kukurydziane (o ile gdzieś znajdę...)? Czy lepiej Super Pinio (on się rozpada na pyłek?)? Cat's Dream? Czy jeszcze coś innego?
Ratata - Czw Cze 28, 2007 07:33
Loonie, ja polecam zwykły żwirek dla kotów. Drewienka będą śmierdzieć na pewno, może Chipsi wytrzyma, ale ja jednak stawiałabym na jakiś koci żwirek
NinaWi - Czw Cze 28, 2007 07:55
Hmmm, żwirek... Benek jest spoko, ale przy codziennym wyrzucaniu kup, a poza tym rozsypuje się wokół klatki.
Ratata, masz jakiś konkretny na myśli?
Natalia - Czw Cze 28, 2007 08:47
Żwirek drewniany. Może tą tańszą wersję CD - żwirek z Carrefoura? on nie rozpada się podobno w pył i dobrze chłonie. Albo Pinio, też ok.
NinaWi - Czw Cze 28, 2007 09:09
A silikonowy?
Czytam właśnie na kocich forach (na szczurzych niewiele się można dowiedzieć...) i ludzie chwalą. Podobno nie jest toksyczny i nie śmierdzi, ładnie wchłania, nie pyli. Nie zbryla, ale to nawet lepiej. Używał ktoś?
Natalia - Czw Cze 28, 2007 09:38
Silikonowy nie nadaje się dla szczurów.
NinaWi - Czw Cze 28, 2007 10:23
Dlaczego?
falka - Czw Cze 28, 2007 10:33
Loonie, ja go miałam, on podczas nasiąkania hmmm piszczy szczurki bardzo tego nie lubią, poza tym boją się po tym chodzić, miałam wtedy mniejszą klatkę to przemieszczały się po suficie a co do utrzymywania higieny też nie przejawia jakichś wybitnych własności.
Anonymous - Czw Cze 28, 2007 10:35
A jak szczury go zeżrą, to nic im nie będzie? Moje non stop wcinają Chipsi Mais i żwirki drewniane...
NinaWi - Czw Cze 28, 2007 10:45
zona napisał/a: |
A jak szczury go zeżrą, to nic im nie będzie? |
To podobno z piasku jest (czy z czegoś tam piaskowatego ) i niby nietoksyczne, a poza tym niesmaczne..
falka, piszczy?
No to nie wiem już. Ostateczną decyzję i tak podejmę w sklepie
Ale kurcze, kusi mnie ten silikonowy
falka - Czw Cze 28, 2007 10:47
Loonie, ja nie polecam. może i niesmaczny, ale dziewczyny próbowały to wciągać i miałam stracha. piszczy w sensie on się jakoś rozpręża czy cuś i wydaje taki piszczący dźwięk
edit.
aha, i jak jest zasikany robi się żółty - oblecha!
Anonymous - Czw Cze 28, 2007 11:18
Ja silikonowego też nie polecam. U mne była panika, jak u falki. Boją się tego. A poza tym u mnie on jakoś trzaskał... Nie nadaje się.
Ja polecam drewniany Carrefora. Tani, badzo wydajny. Przy moich 5 chłopcach starcza spokojnie na tydzień, przy 2 laskach na 10 dni. Nie rozsypuje się i przyjemnie pachnie.
Anonymous - Czw Cze 28, 2007 13:07
Ja mam jakies bylejakiej firmy zwirek drewniany, nigdy nie wybieram kup i od zawsze sprzatam co 2 tygodnie. Tylko szmatki codziennie zmieniam.
|
|
|