To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. IV

yoshi - Nie Sty 11, 2009 12:15

marhef napisał/a:
Słuchajcie, bo widzę, że zeszło na dyskusje o rasach i ich predyspozycjach.
Jakie psy są najlepsze do zwykłego, domowego "chowu"? Żadne sporty czy inne bajery, po prostu pies towarzysz, dający się łatwo prowadzić.

Grupa 9 = Psy ozdobne i do towarzystwa :wink:

marhef - Nie Sty 11, 2009 12:18

yoshi napisał/a:
Psy ozdobne

OMG, jest coś takiego jak psy ozdobne? O_o :lol:

Muszę obczaić, dzięki :)

Anonymous - Nie Sty 11, 2009 12:19

marhefcia, tu są fajnie wypisane z grupy 9 http://www.dogomania.pl/forum/f14/
Anonymous - Nie Sty 11, 2009 12:19

marhef, bakusie, ale on jest unikalny, więc za późno :P :mrgreen:
AngelsDream - Nie Sty 11, 2009 12:47

Zawsze można wziąć Kolesia: http://fundacja-emir.org/psy/koles.htm :mrgreen:
Anonymous - Nie Sty 11, 2009 12:48

Off-Topic:
Jaki on jest cudny! :serducho: :serducho:

jokada - Nie Sty 11, 2009 12:51

marhef napisał/a:
jokada napisał/a:
cavalier king charles spaniel ;)
No właśnie, jaki on jest na co dzień?

Spokojny, przylepny, b. towarzyski, mało szczekliwy
uwielbia się bawić (Tobi uwielbia aportowac)
kocha wszelkie stworzenia ;) z każdym się by chciał zaprzyjaźnić (na to trzeba uważać)
nie trzeba strzyc ani trymowac -wystarczy przeczesać raz dziennie

wielkośc tak że akurat sie mieści na kolanach ;) tak że daj się z nim podróżować komunikacja ogólnodostępną
nie lubi być sam ( ale to chyba mało jaki pies lubi :roll: )

marhef - Nie Sty 11, 2009 13:02

jokada napisał/a:
Spokojny, przylepny, b. towarzyski, mało szczekliwy

Naprawdę taki przylep-maskotka? Kurcze, to fajny psiak z niego musi być :)
To taka cecha cavalierów?

AngelsDream - Nie Sty 11, 2009 13:49

Viss, wiem - maskotka niemal. ;) Tyle, że żywa i czeka na naprawdę dobry dom.

Ja widziałam ostrzyżonego cavalierka na zawodach agility - uroczy był. :twisted:

jokada - Nie Sty 11, 2009 13:58

hmmm, jak bardzo ostrzyżonego :shock:

ja tam swojego ostatnio nożyczkami potraktowałam, ale nadal jak pies wygląda ;)
ino mniej błota mam do wycierania po spacerze
gooopek tak potrafi szaleć za piłką że nie zwraca uwagi po czym biegnie (błoto do kostek)
ale jak jest na smyczy - to jaśnie panicz wszystkie kałuże omija :wink:

pituophis - Nie Sty 11, 2009 14:35

Tess, w takim razie spotkaliśmy inne manchestery i inne heelery :P Mnie ujęły i jedne i drugie (a nie są pierwotne, stare, ani kotami, więc to już coś!) Z tym, że te heelery, które w UK widziałem, były "od krów oderwane".
Te manchestery, które widziałem, zawsze zachowywały się spokojniej w porównaniu z innymi terierami obok. Rozmawiałem z osobą, która ma welshe, lakelandy, airedale i manchestery, i manchestery pod względem charakteru uważa za najstabilniejsze zaraz po airedalach, no i ciche. Podobno tez samce są mniej cięte w stosunku do innych samców niż. np. foxy czy JRT ( w ogóle, jak dla mnie, manchester i JRT to dwa różne końce skali).
Opowiadała mi, jak manchester obronił jej samochód przed złodziejami. Nie warczal, nie szczekal, wyskoczył przez wybite okno i skacząc gryzł po rękach.

Oli - Nie Sty 11, 2009 14:43

Moje serce skradła ta suka... http://fundacja-emir.org/psy/granda.htm :serducho:
AngelsDream - Nie Sty 11, 2009 14:52

jokada, na krótko. :) Nie do łysego, ale na krótko. I mi się to podobało, bo było widać, że to pies. Pies sportowy, a nie zabaweczka do noszenia na rękach. Wiem, że wiele osob traktuje swoje małe psy normalnie, ale też wiele je... udziwnia. Ubiera, podciera, wyciera, papilotuje, na raczkach nosi - aż mnie wzdryga. Zwierz, to zwierz. Trochę błota i woda z kałuży [byle nie parkingowej] nie zabiją.
Anonymous - Nie Sty 11, 2009 14:58

AngelsDream napisał/a:
Ubiera, podciera, wyciera, papilotuje, na raczkach nosi - aż mnie wzdryga.

Boszz... zaraz mi sie kojarzy to z ekscentrycznymi babciami :P hehe a takie pieski sa nieszczesliwe, jak widza jak ich koledzy skacza tarzaja sie itp. Moim zdaniem czasem pies musi sie wykompac w jeziorze, wytaplac w blocie. One sa trosze jak male dzieci ^^

Co do klasy 9 :) moja kupela hoduje dogi francuskie. One sa takie smieszne... Takie psie swinki wietnamskie i tez chrumkaja :P

Layla - Nie Sty 11, 2009 15:06

Chyba buldogi francuskie :D Moja ulubiona rasa ^^ Ale zaraz po niej lewki, wsiąkłam totalnie praz Lusię (obecnie niemożliwie brudzącą się w błocie zapewne :P )