To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Transportery

smeg - Czw Lut 02, 2012 16:01

Obojętnie jaka torba, byle transporter wszedł ;) każda w jakimś stopniu ochroni przed powiewami wiatru. Ja czasem wkładałam transporter nawet do grubej reklamówki foliowej, przy niesieniu za rączki była otwarta u góry, ale za to z boków nie wiało. Wewnątrz owinąć polarem i będzie dobrze ;)
banska - Sob Mar 03, 2012 13:52

mam pilne pytanie co powinno znaleźć się W transporterze?

bo dzisiaj znajomemu muszę zawieźć transporter (mała klatka :/ z materiałami w środku włożona do torby też z materiałami) i nie wiem co zapewnić szczurkowi na podróż tzn czy dawać picie i jedzenie - może to głupie pytanie, ale proszę o odp. podróż będzie na trasie białystok-warszawa

Mao - Sob Mar 03, 2012 14:05

Jeśli długa, zamontuj im poidełko albo - jeśli nie da rady - daj ogórka. Ewentualnie ja jadąc daleko zawsze mam małą butelkę wody niegazowanej i co jakiś czas podaję im z koreczka. Jedzenie trochę odstresowuje, więc jak najbardziej możesz dać.
Poza tym polarki, ściółka, ręczniki papierowe itd.

Nashi - Sob Mar 03, 2012 14:07

Jak masz możliwość to zawieś poidło, ale ja radziłabym, żeby zrobić to dopiero wtedy, kiedy transporter nie będzie już podnoszony itp, bo może zdarzyć się, że zacznie kapać. Nie zawsze takie rozwiązanie jest wygodne/możliwe, więc można podać też soczyste jabłko. Jedzenie nie zaszkodzi, a nawet jest wskazane przy dłuższym transporcie.
banska - Sob Mar 03, 2012 14:20

dobrze, bardzo dziękuję :D
jest możliwość zainstalowania poidełka i jedzenie w takim razie też dostanie :)

Bel - Sob Mar 03, 2012 17:00

trasa Białystok-Warszawa? to ogórka im włóż i tyle ;) nie ma sensu instalować wszystkiego, bo to tak krótki odcinek, że pewnie tylko będą spać ;)
Pyl - Nie Mar 04, 2012 02:40

Pewnie już późno, ale... W taką pogodę odradzam montowanie poidła. Jabłko lub ogórek starczą, a ryzyko wylania wody i zamoczenia zawartości transportera i przemarznięcia ogona jest spore. Nawet jak transporter stoi stabilnie to zazwyczaj środek lokomocji trzęsie i z poidła kapie.
Dogha - Sob Mar 24, 2012 16:54

Jakby był jakiś długi dystans to wezmę Atlasa, bo i szczurom wygodniej i w aucie nie przeszkadza. W samochodzie Atlas to nie problem, chodzi mi raczej o autobus itp. Torba na transporter nie jest trudna do znalezienia, mogę sobie uszyć ;) Chyba na razie zostanę przy samym Atlasie, do mojego weta mam 15 min autobusem i to nie zatłoczonym więc dam radę i z "krówką", jak mi będzie przeszkadzała wielkość to kupię Aladino Large.
W atlasie da się nasypać więcej ściółki, trzeba tylko dorobić wyższą przednią ściankę, nad czym myślę ;)

Oli - Sob Mar 24, 2012 20:35

Dogha napisał/a:
trzeba tylko dorobić wyższą przednią ściankę, nad czym myślę
ja myślałam długo, robiłam różne rzeczy, ale nie udało mi się wymyślić nic, co by było na stałe i nie traciło swojej funkcji wraz z otwarciem transportera lub w kontakcie z zębami szczurzymi. Jednak jak wpadniesz na jakiś pomysł, to chętnie go popatrzę ;)
Dogha - Nie Mar 25, 2012 20:08

Pomysł mam, przedstawia się on następująco:
(klik)
Nie wiem czy widać ale opisowo to tak
Kupujemy coś na przegrodę, może to być kawałek pleksi lub np pokrywka od najmniejszej samli z Ikei przecięta na pół i docięte boki. Wiercimy w tym 4 dziurki, po 2 na każdym krótszym boku. Dziury wiercimy też w transporterze na wolnym plastiku obok kratki do otwierania. Wkładamy długie śruby w otwory przegrody, na nie zakładamy nakrętki. Wkładamy śrubki w dziurki transportera od wewnątrz i dopasowujemy długość tak, by dało się otwierać drzwiczki, zakręcamy nakrętką. Transporter co prawda traci kilka cm na długość, ale więcej ściółki można nasypać.
Wyglądało by to mniej więcej tak

Oli - Nie Mar 25, 2012 20:24

Dogha, tylko to ogranicza możliwość manipulacji w transporterze, a także jest niepraktyczne przy gryzących plastik szczurach (np. moich) :(
Dogha - Nie Mar 25, 2012 22:07

Moim zdaniem nie ogranicza, ale zawsze można zrobić niższe ;) pokrywka od małej samli to 3zł, potrzebna jest połówka czyli 1,5zł. Nawet wymiennie nie jest drogo ;) A grubsza pleksa też jest zgryźliwa?
quagmire - Pon Mar 26, 2012 00:43

Wystarczy kupić transporter z otwieranym dachem i nie traci się możliwości manipulacji :)
Oli - Pon Mar 26, 2012 01:11

quagmire, jasne, ale chodzi o ulepszenie tego co się już ma ;) atlas był jednym z pierwszych moich transporterów, jest idealny na chorobówkę, do transportu średni, chociaż w zimie kiedy go opatulam w polar i wsadzam do torby ikea jest wtedy super (chociaż nadal nie da się wsypać ściółki). pod względem dostępu, estetyki i pojemności genialny jest pet cargo cabrio, ale sam w sobie jest bardzo ciężki, a co dopiero ze szczurami w środku... na 2-3 szczury jak dla mnie niezastąpiony jest aladino large. niedawno kupiłam ten transporter http://animalia.pl/produk...Mini-Capri.html - na pierwszy rzut oka jest bardzo fajny i większy od aladino. w najbliższych dniach zobaczymy jak się sprawuje w praktyce przy 5 szczurach wewnątrz.
Asaurus - Pon Mar 26, 2012 01:15

Dogha, pomysł zacny chociaż nadal uważam, że w ogóle sypanie ściółki do transportera mija się z celem. My od zawsze używamy warstwy papierowych ręczników z polarem i ręcznikami frote. Ani obecne stado, ani poprzednie, nie były w stanie zafajdolić transportera. Niezależnie od przegród czy umiejscowienia drzwiczek, trociny będą się wysypywały choćby przy wyciąganiu szczurów. Dodatkowo zapylenie szczura ściółką utrudnia diagnozę, a to najczęściej w drodze do weta jest potrzebny transporter.