To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVII

wilczek777 - Wto Cze 11, 2013 11:52

klauduska, to ukradnij :D
klauduska - Wto Cze 11, 2013 11:57

wilczek777, Lido ma już 13lat, od 6. lat mieszka tylko z mamą i jej nowym TŻem. Chyba wystarczający powód, żeby go do siebie nie zabierać [zresztą i tak by nie oddała] :)
katasza - Wto Cze 11, 2013 14:13

Poczytaj o DSPP, to moze byc fajny 'zamiennik' bernow.
Znam tylko jednego labka ktory nie jest otyly-biega ze swoim wlascicielem po lesie. Reszta to spasione cielaki :P

babyduck, czy entle moga miec ciut dluzszy wlos np. na ogonie? Nie dlugi, po prostu nie jest krociutki i gladki.
Czesto widuje faceta z takim psem ktory cholernie przypomina mi entlebuchera, a nei mam jak go spytac bo moj Frodo go nienawidzi.
Na poczatku bylam pewna ze to entl, ale przyjzalam sie i widzialam wlasnie na ogonie i po bokach szyi takie ciut dluzsze klaki.

rudziak - Wto Cze 11, 2013 14:53

katasza, może.

a czy jest to w miarę młody chłopak a pies jest samcem?

babyduck - Wto Cze 11, 2013 14:53

Entle są krótkowłose, ale nie gładkowłose. Sierść na podniesionym ogonie może odstawać, bo sam włos ma 2-4 cm. Gładkie są uszy, głowa, łapy. Na piersiach futerko jest miękkie, ale raczej nie powinno tam być jakiś kryz albo bardzo widocznych wicherków.
katasza - Wto Cze 11, 2013 19:28

pies to samiec, Rufus ma na imie z tego co kojarze. Ale to raczej nie rodowodowe.
A chlopak dosc mlody, nie nastolatek ale mysle ze przed 30tka.

babyduck - Wto Cze 11, 2013 21:37

rudziak, o kim myślisz?
rudziak - Wto Cze 11, 2013 22:29

Wiek by się zgadzał ale imię nie bardzo.

babyduck Marcin od Buczera jest z ZG.

mmarcioszka - Wto Cze 11, 2013 22:38

wilczek777, jaki śliczny pies :serducho:
wilczek777 - Wto Cze 11, 2013 23:20

mmarcioszka, dziękuję :serducho:
4 lata wybierałam psa rodzicom i szetland był strzałem w dziesiątkę! Małe, włochate, działa jak mały alarm (ostatnio nawet dziki obszczekała), niekłopotliwa, spokojna...
I chyba bardziej kochana niż ja o.0

Sysa - Wto Cze 11, 2013 23:52

wilczek777 napisał/a:
Sysa, spasła nawet ma przez to stawy już zmęczone. Jednak to, że ja psa nie dokarmiam nie uchroni jej przed toną żarcia spadającą ze stołu... Moi rodzice to mistrzowie dokarmiania i bagatelizowania chorób u psa.
Żeby nie było, że pies wygląda jak kula - ma wcięcia gdzie trzeba ale masa do cienkich łapek jest za duża i powinna z tych swoich 14 zjechać na 12 chociaż.

Nie wiem jak suka wygląda, ale dobrze by było rodziców namówić na odchudzanie psa, jeśli jest potrzeba.
Wbrew pozorom szelciaki miewają problemy ze stawami, zwłaszcza zatuczone.
Ale ogólnie pies zdrowy to pies w normie wagowej. Tucząc tylko się psa unieszczęśliwia i skraca mu życie.
Ale rozumiem jak cięzko jest walczyć z rodziną w takich kwestiach... Choć mi się udało przetłumaczyć, czemu psy mają jeść tylko swoją karmę ;)

wilczek777 - Śro Cze 12, 2013 00:02

Sysa, oni ciągle mówią - odchudzimy psa. Mój tata zaczął jej wydzielać małe porcje jedzenia i rzeczywiście teraz waży 14,1kg. Nie zmienia to faktu, że cały czas ze stołu lecą parówkikiełbasyszynkibułkizmasłemkotlety etc. Ważne, że już nie tyje. Wkurzyłam się bo pies kuleje od lat a rodzice to bagatelizują. Poszli kiedyś do weta na zdjęciu nie było nic i odpuścili. W końcu na własną rękę z TŻ zabrałam do lepszej lecznicy psa. Zmiany zwyrodnieniowe w lewej łapie i już ograniczona ruchomość. Poprosiłam o wypisanie wszystkiego co po oględzinach znalazła i co zaleca. Kartkę przekazałam rodzicom - ohy i ahy były wielkie ale minął miesiąc i nic z tej listy poza odchudzaniem (które na kartce zaznaczone zostało 3 wykrzyknikami) nie zrobili. A zalecono prześwietlenie, podawanie "artresanu" czyli wspomagających i zbadanie co dokładnie się dzieje. Nie chcę żeby zabrzmiało jak wyrzekanie się psa ale szczury pochłaniają większość moich pieniędzy... Suka należy do nich i to oni powinni się zająć tą sprawą i płacić za leczenie.

EDIT
Hasło brzmi BIAŁY OWCZAREK SZWAJCARSKI. Ktoś miał styczność z tym białym cudem?

zuuzuushii - Śro Cze 12, 2013 23:04

Możecie mi polecić jakieś dobre krople od kleszczy dla psa. Ciocia mnie strasznie o to męczy a ja w tej chwili nie potrafię jej niczego polecić dobrego dla psa do 7 kg bo wypadłam z tematu.
Bel - Czw Cze 13, 2013 09:53

zuuzuushii, fiprex.
wilczek777 - Czw Cze 13, 2013 10:03

W takim razie pytanie - suka dostała fiprex i po tygodniu złapała pierwszego kleszcza. Teraz złapała znowu ale minęło już prawie 4 tyg. więc ok. Jak to się stało, że przyssał się paskud tak szybko ;/ ?