Archiwum - Psiaki XV
Dimishka - Wto Gru 11, 2012 19:25
Nakasha, pewnie niewiele pomogę ale u rodzeństwa Gamy, dwie suczki miały przepuklinę. wet zalecił masowanie (nie pomogło) o żadnych dietach czy innych zakazach nie mówił nic. Po wydaniu do domów jedna sunia została zoperowana (jak już była większa, chyba ok 6 miesiąca, ale tu mi koleżanka mówiła, że lepiej później, po fazie wzrostu, bo może ponownie wyjść), a druga niestety nie wiem, ale w niczym jej to nie przeszkadzało (tu kontakt się urwał jak sunia miała ok 8 m-cy).
Ninek - Wto Gru 11, 2012 19:27
PALATINA, ja sie nauczyłam ogarniać 3 psy na dwóch smyczach, długich (ale jak widze mojego ojca z jedną smyczą to zdaje sobie sprawe, że nie każdy ogarnie dwie długie ). Suki mają jedną, tylko dwa karabińczyki na końcach, Fox ma drugą. Po jednej w każdej ręce. Zdarza sie zaplątać, ale rzadko. Suki mają taką, żeby po prostu starczała, koło 3,5m. Fox taką samą na niego samego, bo on sie 'wybieguje' na każdym spacerze Wystarczy, że spotka jakiegoś psa chętnego do zabawy i od razu ma głupawke Poza tym lubi tropić i węszyć na co mu na samotnych (bez suk) spacerach pozwalam.
PALATINA - Wto Gru 11, 2012 19:31
Ninek,
Ja wiele lat ogarniałam dwie długie. Potem przeszłam na jedną rozwidloną (tzn. zrobiłam sobie sama smycz, która na końcu miała dwójnik). Była bardzo wygodna i minął problem ciągnięcia suk. Ciągnęły głównie siebie nawzajem, a ja miałam spokój.
Ale odkąd zamieszkał ze mną mój TZ, zaczęliśmy na spacery chodzić razem i przerzuciliśmy się na dwie krótkie smycze. Każdy ma jednego psa i jest super.
Ninek - Wto Gru 11, 2012 19:50
Rozwidlaną też miałam, ale u nas sie nie sprawdziła kompletnie. Majka musi mieć luz. Zawsze koszmarnie sie wierci szukając miejsca na dwójke, na maksymalnej długości smyczy. Dlatego lubie jedną na dwie suki. Vege trzymam przy nodze a Majka ma 3m do znalezienia 'miejsca godnego bycia osranym'
PALATINA - Wto Gru 11, 2012 19:53
Moje szły na takiej smyczy zgodnie niczym zaprzęg kucyków.
Ninek - Wto Gru 11, 2012 20:30
Moje chodzą też zgodnie, zawsze przy nodze i obok siebie Ale musze mieć 'zapas smyczy' na Majkowe poszukiwania Vedze i Foxowi to obojętne, kucają gdziekolwiek. A Majka nie, ona musi starannie wybrać miejsce, najlepiej jak najdalej od człowieka
agacia - Wto Gru 11, 2012 21:03
Bylismy dzis z psiakami na nartach z rana Fajnie było.
Nakasha - Wto Gru 11, 2012 21:10
Dzięki. Już sobie wyczytałam o przepuklinie to, czego potrzebowałam.
Nasze NN mają posłania z zooplusa, bardzo je sobie chwalę, oczywiście mają zdejmowane pokrowce. Są duże, w miarę miękkie, psy je lubią.
Mój max to 3 psy na krótkich smyczach - pod warunkiem, że przynajmniej 1 jest nieciągnący. Przekonałam się spacerując z NN i Aresem. Ares nigdy nie ciągnie, więc jak z nim idę, to jakby go nie było.
A na długich smyczach 2 to max. Trzy psy już mi się plączą.
agacia - Wto Gru 11, 2012 21:13
Ja chodze z 3 psami na średnich smyczach, bo mam takie regulowane i zapięte są na środkowe kółko.
katasza - Wto Gru 11, 2012 21:15
To jaka mam kupic dla mojego rozczochranca?
On grzecznie chodzi na krotkiej i nie ciagnie, ale narazie nie bede go spuszczac ze smyczy, wlasciwie to pewnie to pare miesiecy potrwa zanim nauczy sie odwolywac.
Dlatego chcialam krotka z ktorej mozna zrobic dluzsza. Flexi bylaby dobra, ale nienawidze tych smyczy.
Aha, robie konkurs na imie dla niego. Any ideas?
Ninek - Wto Gru 11, 2012 21:21
katasza, i tak nie skończy sie na jednej smyczy pewnie, więc kup tą przepinaną i sama zobaczysz co Ci pasuje najbardziej
A do nauki odwoływania idealna jest długa linka Tak koło 10-20m
katasza - Wto Gru 11, 2012 21:24
No pewnie tak, tym bardziej ze taka cienka parciana smycz raczej droga nei jest.
jezu, nie moge sobie zwizualizowac jakiej wielkosci legowisko on potrzebuje ;p
http://legowisko.net.pl/l...55-45-p-20.html
takie?
on ma ok 33 cm w klebie.
ale nie wiem czy sie nie kaze ze to takie jak dla yorka
Pacyfka - Wto Gru 11, 2012 21:28
Zachipowałam psiaka i teraz chce go dopisać do jakieś bazy, ale wszystkie jakie znajduję, są płatne
Możecie jakąś polecić, najlepiej darmową??
PALATINA - Wto Gru 11, 2012 21:29
Nakasha napisał/a: | Nasze NN mają posłania z zooplusa, bardzo je sobie chwalę, oczywiście mają zdejmowane pokrowce. Są duże, w miarę miękkie, psy je lubią. |
A możesz zdradzić jakie?
Ja od nich zamawiałam takie:
http://www.zooplus.pl/sho...wadratowe/32768
I musiałam odesłać. Za grube, za miękkie. Żadna z moich suk na takim nie chce spać.
Jagna i tak śpi na gołej podłodze, pod naszym łóżkiem.
A Czata musi mieć ponton z brzegami, na których kładzie głowę.
W tym legowisku, które teraz kupiłam brzegi są fajne, ale poduszka za wysoka i za miękka (znaczy pies mi się w niej zapada lekko, a Czata tego nie lubi). Jak Mama mi dorobi suwaczek, to wymienię środek poduchy na złożony koc (będzie nisko + twardo z brzegiem do oparcia - tak jak Czata lubi ).
Pacyfka,
http://www.geulincx.pl/id....php?id=8&typ=2
katasza - Wto Gru 11, 2012 21:50
A co myslicie o karmie Husse? W schronisku karmia tym psy, cena ok i duzo osob chwali.
|
|
|