Leczenie - Osłabienie. Ospałość. Nieskoordynowane ruchy.
Layla - Nie Lut 15, 2009 12:49
mamusia_harrego, zapraszam do tematów o stadności szczurów. Szczur nie może być sam, jeśli nie chcesz mieć dwóch, to nie miej żadnego. Koniec offtopu, następne będą cięte.
Layla - Nie Lut 15, 2009 13:00
Ostrzegałam - wycięłam post o alergii, nie ten temat.
zearid - Śro Kwi 22, 2009 17:41 Temat postu: Pilne !!! Nagłe pogorszenie zdrowia u szczurków. Witam. Mam dość pilne pytanie.
3 moje maluchy nagle zachorowały, w przeciągu 5h ich stan nagle się pogorszył.
Wydają się ciut chudsze, są apatyczne, mają chyba zawroty głowy (tak to wygląda z boku), dziwnie się poruszają (jakby coś się stało z tylnymi łapkami).
Z tej 3 jeden leży i ledwo oddycha. W klatce był jeszcze jeden ale pochodził od innej pary, nadal nic mu nie jest,. Jest pobudzony i zachowuje się normalnie....
Ma ktoś jakiś pomysł ?
nezu - Śro Kwi 22, 2009 17:44
zearid, tu pomoże tylko wet, bo objawy są zbyt ogólne.
Co to może być przy takiej masówce?
Jest wiele możliwości.
Wirus, udar cieplny, mocno zakaźne zapalenie mózgu, zatrucie i pewnie jeszcze wiele innych, tak więc my ci tu raczej nie pomożemy.
Do weta biegnij jak na skrzydłach, bo źle to wygląda.
zearid - Śro Kwi 22, 2009 17:47
1 praktycznie już padł, 2 pozostałe nie dożyją drogi do weta patrząc po tempie zmian....
I tak będę musiał zabrać pozostałego chłopaka i kilka panienek (inne pomieszczenie, brak objawów) profilaktycznie.
Tak czy tak trza się zbierać.
nezu - Śro Kwi 22, 2009 17:49
Ech...
Trzymam kciuki, żeby maluchy z tego jednak wyszły...
Daj znać co powiedział wet, kiedy wrócisz..
zearid - Śro Kwi 22, 2009 17:52
Tylko pytanie, bo nie mogę znaleźć. W poznaniu na jeżycach jest wet, specjalizuja sie tam w malych zwierzakach. Tylko nie moge adresu znalezc czy to aby ten..... zna ktos ?
[EDIT]
Dobra, juz mam.
Znalazlo sie na forum.
Niamey - Śro Kwi 22, 2009 17:58
Napisz, co powiedział wet
Anonymous - Śro Kwi 22, 2009 18:28
na Jeżycach, to pewnie Homeopatia.
daj znać co z maluchami...
zearid - Śro Kwi 22, 2009 20:03
Już po wizycie u weta.
Niestety 3 maluszki nie żyją.
Jeden zmarł jeszcze przed wyjściem a pozostałe 2 nie przeżyły by powrotu.....
Wet nie był pewien przyczyny.
Podejrzewał zatrucie. Maluch za szybko zaczęły chorować i za szybko ich stan się pogorszył...
Pozdrawiam.
PS. Jeden z 4 przeżył, jedyny pochodzący z innego miotu. Został już umieszczony w innej klatce i czeka go mała dieta i obserwacja profilaktycznie.
Layla - Śro Kwi 22, 2009 20:06
zearid, może sekcja by coś wyjaśniła
zearid - Śro Kwi 22, 2009 20:07
Hmm.... teraz już po fakcie. Ja nie pomyślałem a wet nie zapytał ( i tak zajęliśmy mu czas po końcu zmiany)...
zearid - Pon Kwi 27, 2009 15:32
Witam ponownie.
Aktualnie poszukiwany jest jeden chłopiec w wieku około 6m-c do towarzystwa
Layla - Pon Kwi 27, 2009 15:38
zearid, daj ogłoszenie, w tym temacie nie jest odpowiednie miejsce. Ja powiem szczerze: w takim wypadku, bez sekcji, wolałabym odczekać troszkę, w końcu nie wiadomo co to było...
zearid - Pon Kwi 27, 2009 15:43
Dam ogłoszenie za chwilkę.
Maluch odczekał już trochę, nawet był u kontroli dziś i wet stwierdził, że wszystko w porządku.
2 od soboty (nie przejawiał żadnych objawów) maluch stoi w klatce lolo dziewczyn (i też brak problemów).
|
|
|