To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki

PALATINA - Śro Sty 30, 2008 16:31

polna,
Biduleńka z niej... :|

devilline,
Dzięki.

AngelsDream - Śro Sty 30, 2008 16:31

Bardzo pouczające: http://pies.onet.pl/5706,...,1,artykul.html

I bardzo smutne: http://pies.onet.pl/13,57...rt_artykul.html

PALATINA - Śro Sty 30, 2008 16:45

Ciekawe, choć moje suki chodza w spineczkach i czasem chustkach tez po domu. :twisted:

A co do "goldena". Żal mi takich psów. Ludzie często kupując rozreklamowane pieski myslą, że to produkt działający idealnie sam z siebie, a w razie wadliwości podlegający wymianie. :|

P.S. Moja kumpela ma sukę w typie goldena. Agresywną. Pewnie zawiniło wychowanie, ale pies miał byc do dogoterapii, tymczasem dorośli ledwo sobie z nim radzą. :roll:

AngelsDream - Śro Sty 30, 2008 16:52

PALATINA, najgorsze, że potem się mówi o psach takiej i takiej rasy, że są agresywne, a nierzadko jest to po prostu mix w typie rasy :/ Co do pierwszego artykułu, to jest o tyle ciekawy, że porusza różne aspekty posiadania psa i relacji z nim: do pracy, do chwalenia się bądź rodowodem, bądź naszą szlachetnością. W sumie ja na to już dawno wpadłam, ale tu było to bardziej uporządkowane.
Oli - Śro Sty 30, 2008 17:46

AngelsDream napisał/a:
najgorsze, że potem się mówi o psach takiej i takiej rasy, że są agresywne, a nierzadko jest to po prostu mix w typie rasy :/
Częściej chyba jest prosty brak wychowania. Pies zarówno rodowodowy, jak i mieszaniec, czy w typie rasy niewychowany może stać sie agresywny. Z resztą kiedyś mi opowiadałaś o rozmaitości "wychowania" wilczaków jakie widziałaś w Późnej. W tym artykule spodobało mi się to, że facet nie chce oddać psa i jeszcze bardziej, że dzieci mimo ugryzienia się go nie boją. To świadczy o dobrym wychowaniu dzieci i uświadomieniu im, że zwierzę nie zawsze rozumie i odbiera świat jak my.
AngelsDream - Śro Sty 30, 2008 17:50

Olimpia, owszem. Prawidłowe wychowanie psa jest bardzo istotne, bo w ten sposób możemy uzyskać cały wachlarz zachowań. Jednak chodziło mi o coś innego - mianowicie, że ktoś kupuje psa w pseudohodowli, z psem są problemy, ale obrywa rasa, choć z rasą może mieć niewiele wspólnego.
Oli - Śro Sty 30, 2008 17:52

AngelsDream napisał/a:
Jednak chodziło mi o coś innego - mianowicie, że ktoś kupuje psa w pseudohodowli, z psem są problemy, ale obrywa rasa, choć z rasą może mieć niewiele wspólnego.
Ok, źle zrozumiałam wypowiedź. :oops: To fakt. Zawsze mnie krew zalewa jak słyszę , że bullki albo rottki są z natury złe i agresywne. :x
AngelsDream - Śro Sty 30, 2008 18:09

Olimpia, ano dokładnie to mnie tak samo denerwuje. Ktoś kupuje 'coś' biszkoptowego z długim włosem, pies gryzie i nagle w internecie pojawia się fala dotycząca agresywnych goldenów - inna sprawa, że moda na goldeny/labradory mocno zaszkodziła. :(
Oli - Śro Sty 30, 2008 18:10

I brak doinformowania, że te psy są kochane, ale także nadaktywne często i bardzo wymagające.
AngelsDream - Śro Sty 30, 2008 18:12

Olimpia, a potem powstają książki: Marley i ja ;)
Oli - Śro Sty 30, 2008 18:14

:rotfl: Kocham tę książkę i podsuwam każdemu kto ma zamiar kupić labka "bo to taki kochany pies rodzinny". :mrgreen:
AngelsDream - Śro Sty 30, 2008 18:21

Olimpia, i słusznie.

My napiszemy: Beriet Baaj, szczury i my. :roll: :lol:

Oli - Śro Sty 30, 2008 18:35

"O w mordę, już wracają!" "Co?! Już?!" :mrgreen:
polna - Śro Sty 30, 2008 18:47

:lol1:

Nie wiecie, że kupując szczeniaka goldena to pakiet "dobrego wychowania" jest gratis? :P

Oli - Śro Sty 30, 2008 18:48

Wiedziałam, że gdzieś jest haczyk... :>