O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
magnes - Wto Lip 05, 2011 13:59
L., mój siam miał 7tyg jak zaczął jaśnieć, teraz jest biało-kremowy i wcale nie jest niedorobiony Piony miał przepiękne i była bardzo ciemny, a teraz mam białego misia
L. - Wto Lip 05, 2011 14:10
magnes, no właśnie nie widać pointów ;p wiec jakbyś chciała aby coś zdobył na wystawie to musiałabyś opisać bardziej jako bew'a niż to czym jest xD więc teoretycznie jest niedorobiony
i od razu mówie, że ja tego nie krytykuję, bo ja uwielbiam każde siamese ;p i sama zmajstrowałam przecież ELki ;p a moja EL jest D,S, siamese russian blue point variegated spotted
Vaco - Wto Lip 05, 2011 14:30
L. napisał/a: | D,S, siamese russian blue point variegated spotted | daj
L. - Wto Lip 05, 2011 15:12
Off-Topic: | Nie oddam Ci mojej prawie 3 letniej babuni |
nimka - Wto Lip 05, 2011 23:53
W związku z postem pochodzącym z I części wątku:
Pyl napisał/a: | Podsumowując, czy dobrze kategoryzuję, że:
- rex - pofalowane futerko (ale nie miękkie?), poskręcane wąsy
- velveteen - pofalowane miękkie futerko, proste wąsy
- mieszanka velveteen rex - pofalowane, miękkie futro, poskręcane wąsy
A czy istnieje kombinacja proste futerko i pofalowane wąsy? Jeśli tak to co to jak się zwie? |
Mam pytanie: czy powyższy opis jest prawdą?
Czy to znaczy, że zwykły rex ma szorstkie futerko?
Bo mi się zawsze wydawało że moja Miśka jest rexem, ale ona ma wg mnie miękkie falowane futerko i poskręcane wąsy, to teraz już nie wiem jak ją określić.
Zdjęcia Miśki w naszym wątku:
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=9953
musiałabym wstawić wszystkie, bo nie mam 1 zdjęcia które idealnie przedstawia wygląd futra Miśki.
Co właściwie oznacza "miękkie futerko"? Miękkie jak co? (nie mam możliwości porównania dotykowego innych szczurów, stąd pytanie, może głupie )
magnes - Wto Lip 05, 2011 23:56
nimka, Twój szczur jest rexem. Ten opis nie jest do końca zgodny z prawdą. Samiczki mają znacznie bardziej miękkie futerko, a u samców bywa twardsze i szorstkie przez hormony.
Asica21 - Pią Lip 29, 2011 07:49
No to powiedzcie mi proszę jakie futerko i ewentualne znaczenia ma Kluseczka. Nawet kiedy Dori u mnie była zastanawiała się co z Kluseczką i jakie to ona właściwie ma futerko.
quagmire - Pią Lip 29, 2011 07:57
Chyba po prostu topaz - ale ja specjalistką od rudości nie jestem
Asica21 - Pią Lip 29, 2011 08:16
N o właśnie, trochę włosków ma brązowych, trochę jak amerykaniec takich ołówkowych, jasny brzuszek, pyszczek, ołówkowy, siwy ogonek który trzyma w łapkach i myje , moja kochana czyścioszka.
quagmire - Pią Lip 29, 2011 08:54
Asica21, topaz ma ticking, więc może stąd brązowe włoski. A może to russian topaz i stąd ten niebieski.
L. - Pią Lip 29, 2011 13:49
jaki topaz O-o toć to jest BRĄZOWE nie rude ;p zero rudego, mnóstwo agouti ;p a to co na rudawe wygląda to przerudziałe futro (jak u blutów czy blacków)
a russian topaz jest bardzo baaardzo jasny, spójrz sobie chociazby na moją Visienkę ;p
ja bym obstawiała coś w deseń american blue agouti.
Dori - Pią Lip 29, 2011 13:50
A może coś z cynamonem? O wiele za mało ruda była na topaza. I nawet nie w kwestii włosków a odcienia sierści.
Oli - Pią Lip 29, 2011 13:53
Dori napisał/a: | A może coś z cynamonem | mój Kazoo miał podobny kolor, a był właśnie cynamonem
Nakota - Pią Lip 29, 2011 14:27
Topazem na pewno nie jest, nie ten odcień i oczy.
Na trzech ostatnich zdjęciach wygląda jak american blue agouti, ale z kolei na tym pierwszym właśnie jak cynamon. Czy to pierwsze zdjęcie jest zrobione później niż te trzy niżej? Można ona tak po prostu mocno zrudziała?
Martuha - Pią Lip 29, 2011 15:28
Mi to na agutka wygląda,moja Gaja taka była i była agutkiem,aczkolwiek zdjęcia może nie oddają w pełni koloru nie wiem...
|
|
|