Archiwum - Psiaki IX
Oli - Wto Sie 17, 2010 22:36
Sorgen napisał/a: | weci polecali czekać 2-3 miesiące | to jest takie ogólnoprzyjęte minimum.
Naciol napisał/a: | do jakiego wieku jest sens sterylizować sukę? | w każdym, o ile jej stan zdrowia na to pozwala. starszym sukom nie pomoże to w ewentualnym uniknięciu guzów sutka, ale na pewno zapobiegnie ropomaciczu
Anonymous - Wto Sie 17, 2010 22:38
sachma napisał/a: | pudla nie przypominała.. ostrzyżona na krótko.. |
Dowiedziałam się, że nie mam pudla
Naciol, gdzieś czytałam, że po 5 cieczce bodajże kastracja nie zapobiega powstawaniu guzów, ale zawsze to brak ryzyka ropomacicza obojętnie w jakim wieku (chociaż bez przesady oczywiście ) .
Lama - Wto Sie 17, 2010 22:40
Naciol, ja sterylizowałam ośmioletnią i wierzę, że miało to sens.;]
Co prawda wyskoczył jej kolejny guz na sutku, ale przynajmniej nie ma ropomacicza i ciąż urojonych.
Jedyny minus to nietrzymanie moczu, zdarzają jej się takie noce, że przelewa swoje posłanie aż do podłogi. Da się to jakoś nieoperacyjnie wyleczyć? Bo gdzieś mi się obiło o uszy, że są jakieś zastrzyki?
Naciol - Wto Sie 17, 2010 22:43
Zastanawiam się czy jest sens przy suce siedmioletniej. Ciężko będzie przekonać mamę do tego, nie wiem nawet czy warto ; )
Oli - Wto Sie 17, 2010 23:05
Lama napisał/a: | Jedyny minus to nietrzymanie moczu, zdarzają jej się takie noce, że przelewa swoje posłanie aż do podłogi. Da się to jakoś nieoperacyjnie wyleczyć? Bo gdzieś mi się obiło o uszy, że są jakieś zastrzyki? | nietrzymanie pokastracyjne moczu objawia się ciągle, tzn. na ogół w taki sposób, że z suki kapie stale mocz. tutaj raczej bym stawiała na jej wiek i głęboki sen. moja 13 letnia suka tak ma, że jak mocno zaśnie to potrafi się posikać. możesz jej jeszcze zbadać mocz, czy nie ma jakiegoś zapalenia np.
http://bokserska.waw.pl/i...id=87&Itemid=76
Lama - Wto Sie 17, 2010 23:11
Oli napisał/a: | tzn. na ogół w taki sposób, że z suki kapie stale mocz |
No to ja nie wiem, ciurkiem jej się w dzień nie leje, tylko w nocy, w dzień popuszcza jedynie kropelki, ale z tym to ona sobie sama radzi, tak jak kiedyś z cieczką - zlizuje zanim skapnie na podłogę.
Oli - Wto Sie 17, 2010 23:16
Lama, przeczytaj artykuł, który wrzuciłam. może hormony by jej pomogły?
sachma - Wto Sie 17, 2010 23:18
Ren napisał/a: | Dowiedziałam się, że nie mam pudla |
pudla budową nie przypominała + była obstrzyżona na krótko - bo pudel na krótko to też pudel i pudla przypomina o ile ma pudlową budowę ciała
babyduck - Wto Sie 17, 2010 23:22
Moja ulubiona pudlowa fryzura to "na terierka"
sachma - Śro Sie 18, 2010 00:05
babyduck napisał/a: | Moja ulubiona pudlowa fryzura to "na terierka" |
tylko że to bardziej terrier niż pudel po co mieć pudla skoro upodabnia się go do innej rasy? bez sensu.
babyduck - Śro Sie 18, 2010 00:44
sachma, ani to terier, ani pudel
sachma napisał/a: | po co mieć pudla skoro upodabnia się go do innej rasy? bez sensu | też tak uważam. Ale Maja jest z nami z innych względów i jej pudlowatość jest najmniej ważna, a właśnie takie cięcie na tym egzemplarzu podoba mi się najbardziej.
Swoją drogą, po co mieć psa, skoro upodabnia się go do lwa?
Anonymous - Śro Sie 18, 2010 07:21
babyduck napisał/a: | Swoją drogą, po co mieć psa, skoro upodabnia się go do lwa? |
Jak dla mnie, to żaden szanujący się lew tak nie wygląda xD
Ninek - Śro Sie 18, 2010 08:21
sachma napisał/a: | babyduck napisał/a: | Moja ulubiona pudlowa fryzura to "na terierka" |
po co mieć pudla skoro upodabnia się go do innej rasy? bez sensu. |
Po to, że ładniej wygląda
Ja kiedyś byłam tak zdesperowana, że chciałam mieć pudla. (mam alergie a dowiedziałam sie, że pudle uczulają mniej. dopiero później okazało sie, że z wiekiem mi przechodzi i mam alergie tylko na niektóre psy)
sachma - Śro Sie 18, 2010 08:55
Ninek napisał/a: | Po to, że ładniej wygląda |
dla mnie gorzej.
Ninek napisał/a: | Ja kiedyś byłam tak zdesperowana, że chciałam mieć pudla. |
a czemu uważasz chęć posiadania pudla za desperację?
im dłużej was czytam tym bardziej zaczynam rozumieć, że ze mną wszystko ok, to wy jesteście psimi rasistami.
Szura - Śro Sie 18, 2010 08:56
sachma, nie traktowałabym tego jako upodabnianie do innej rasy, a jako 'normalne' obcięcie psa, któremu rośnie cały czas włos.
A po co pudla? Po to, że to świetne charakterowo psy.
EDIT:
Cytat: | to wy jesteście psimi rasistami |
Armia Pitu!
|
|
|