To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki IX

Oli - Wto Sie 17, 2010 22:36

Sorgen napisał/a:
weci polecali czekać 2-3 miesiące
to jest takie ogólnoprzyjęte minimum.

Naciol napisał/a:
do jakiego wieku jest sens sterylizować sukę?
w każdym, o ile jej stan zdrowia na to pozwala. starszym sukom nie pomoże to w ewentualnym uniknięciu guzów sutka, ale na pewno zapobiegnie ropomaciczu ;)
Anonymous - Wto Sie 17, 2010 22:38

sachma napisał/a:
pudla nie przypominała.. ostrzyżona na krótko..

Dowiedziałam się, że nie mam pudla :P

Naciol, gdzieś czytałam, że po 5 cieczce bodajże kastracja nie zapobiega powstawaniu guzów, ale zawsze to brak ryzyka ropomacicza obojętnie w jakim wieku (chociaż bez przesady oczywiście :P ) ;) .

Lama - Wto Sie 17, 2010 22:40

Naciol, ja sterylizowałam ośmioletnią i wierzę, że miało to sens.;]
Co prawda wyskoczył jej kolejny guz na sutku, ale przynajmniej nie ma ropomacicza i ciąż urojonych.
Jedyny minus to nietrzymanie moczu, zdarzają jej się takie noce, że przelewa swoje posłanie aż do podłogi. Da się to jakoś nieoperacyjnie wyleczyć? Bo gdzieś mi się obiło o uszy, że są jakieś zastrzyki?

Naciol - Wto Sie 17, 2010 22:43

Zastanawiam się czy jest sens przy suce siedmioletniej. Ciężko będzie przekonać mamę do tego, nie wiem nawet czy warto ; )
Oli - Wto Sie 17, 2010 23:05

Lama napisał/a:
Jedyny minus to nietrzymanie moczu, zdarzają jej się takie noce, że przelewa swoje posłanie aż do podłogi. Da się to jakoś nieoperacyjnie wyleczyć? Bo gdzieś mi się obiło o uszy, że są jakieś zastrzyki?
nietrzymanie pokastracyjne moczu objawia się ciągle, tzn. na ogół w taki sposób, że z suki kapie stale mocz. tutaj raczej bym stawiała na jej wiek i głęboki sen. moja 13 letnia suka tak ma, że jak mocno zaśnie to potrafi się posikać. możesz jej jeszcze zbadać mocz, czy nie ma jakiegoś zapalenia np.

http://bokserska.waw.pl/i...id=87&Itemid=76

Lama - Wto Sie 17, 2010 23:11

Oli napisał/a:
tzn. na ogół w taki sposób, że z suki kapie stale mocz

No to ja nie wiem, ciurkiem jej się w dzień nie leje, tylko w nocy, w dzień popuszcza jedynie kropelki, ale z tym to ona sobie sama radzi, tak jak kiedyś z cieczką - zlizuje zanim skapnie na podłogę. :roll:

Oli - Wto Sie 17, 2010 23:16

Lama, przeczytaj artykuł, który wrzuciłam. może hormony by jej pomogły?
sachma - Wto Sie 17, 2010 23:18

Ren napisał/a:
Dowiedziałam się, że nie mam pudla :P

pudla budową nie przypominała + była obstrzyżona na krótko - bo pudel na krótko to też pudel i pudla przypomina o ile ma pudlową budowę ciała :P

babyduck - Wto Sie 17, 2010 23:22

Moja ulubiona pudlowa fryzura to "na terierka"

:P

sachma - Śro Sie 18, 2010 00:05

babyduck napisał/a:

tylko że to bardziej terrier niż pudel :P po co mieć pudla skoro upodabnia się go do innej rasy? bez sensu.

babyduck - Śro Sie 18, 2010 00:44

sachma, ani to terier, ani pudel
sachma napisał/a:
po co mieć pudla skoro upodabnia się go do innej rasy? bez sensu
też tak uważam. Ale Maja jest z nami z innych względów i jej pudlowatość jest najmniej ważna, a właśnie takie cięcie na tym egzemplarzu podoba mi się najbardziej.

Swoją drogą, po co mieć psa, skoro upodabnia się go do lwa? :P :wink:

Anonymous - Śro Sie 18, 2010 07:21

babyduck napisał/a:
Swoją drogą, po co mieć psa, skoro upodabnia się go do lwa? :P :wink:

Jak dla mnie, to żaden szanujący się lew tak nie wygląda xD

Ninek - Śro Sie 18, 2010 08:21

sachma napisał/a:
babyduck napisał/a:

po co mieć pudla skoro upodabnia się go do innej rasy? bez sensu.

Po to, że ładniej wygląda :-P

Ja kiedyś byłam tak zdesperowana, że chciałam mieć pudla. (mam alergie a dowiedziałam sie, że pudle uczulają mniej. dopiero później okazało sie, że z wiekiem mi przechodzi i mam alergie tylko na niektóre psy)

sachma - Śro Sie 18, 2010 08:55

Ninek napisał/a:
Po to, że ładniej wygląda :-P

dla mnie gorzej.

Ninek napisał/a:
Ja kiedyś byłam tak zdesperowana, że chciałam mieć pudla.

a czemu uważasz chęć posiadania pudla za desperację?

im dłużej was czytam tym bardziej zaczynam rozumieć, że ze mną wszystko ok, to wy jesteście psimi rasistami.

Szura - Śro Sie 18, 2010 08:56

sachma, nie traktowałabym tego jako upodabnianie do innej rasy, a jako 'normalne' obcięcie psa, któremu rośnie cały czas włos.

A po co pudla? Po to, że to świetne charakterowo psy. :serducho:

EDIT:
Cytat:
to wy jesteście psimi rasistami

Armia Pitu! :lol: