To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

Tess - Sob Maj 22, 2010 14:41

pituophis, ja na razie mam dwie hodowle w Finlandii, które są mną zainteresowane, ale rozmowy kręcą się wokół. Jak to napisała jedna z nich, są gotowi przydyskutować ze mną sprzedanie szczeniaka, jak tylko pogadają z moimi znajomościami. O cenie nie wiem nic.
Hodowla w Szwajcarii jest świetna, kobieta jest wręcz niesamowita. Napisałą, że musi mnie poznać nim podejmie decyzję i serdecznie zaprosiła mnie z psem. O cenie tym bardziej nie wiem nic.
:mrgreen:

AngelsDream - Sob Maj 22, 2010 14:46

Tess, jesteś pozytywnie zakręcona, tyle.

Chciałabym poznać jakąkolwiek niekłopotliwą rasę. :roll:

pituophis - Sob Maj 22, 2010 14:52

Tess, jedź do Szwajcarii!... albo do Holandii :P

Angelsdream, labrador! Jesty łagodny, mądry, wszystko rozumie, nie potrzebuje szkolenia, kagańca, smyczy, je wszystko, nie choruje, nigdy nie jest agresywny i robi różowe kupy pachnące cytrusami, więc nie trzeba po nim sprzątać. Jest ozdobą ogrodu i cieszy nasze oczy :roll:

Ostatnie zdanie ściągnięte z allegro.

Tess - Sob Maj 22, 2010 15:05

pituophis, do Szwajcarii do niej jadę za miesiąc, zobaczymy, jak pójdzie.
W Holandii nie ma dla mnie nic ciekawego.

pituophis - Sob Maj 22, 2010 15:22

Czemu? Choć w sumie... chyba na dwóch ostatnich światówkach rasę wzięły psy z Finlandii.
Tess - Sob Maj 22, 2010 15:28

pituophis, powtórzę Ci to po raz ostatni, mam gdzieś wystawy, to co kto bierze na nich i nie pod tym kątem wybieram psa. :P
Wybieram psa pod kątem sportu i w Holandii nie ma dla mnie nic ciekawego.

pituophis - Sob Maj 22, 2010 17:55

W tej rasie jednak chyba nikt nie pomyślał o selekcji pod kątem wystaw i nie ma wystawowych i roboczych kooikerhondje, w odróżnieniu od wystawowych husky czy borderów :roll: ?

Jak w ogóle wygląda popularność kooikerhondje w Europie? Wiem, że trochę jest w Czechach, sporo w Skandynawii, coś się pęta po UK. Jak ze zdrowotnością tej rasy?

babyduck - Nie Maj 23, 2010 12:28

Moje ego zostało bardzo nadwyrężone właśnie dziś. Negra ma ewidentnie sportową sylwetkę i wyróżnia się na tle entli. No i dziś zwróciło się to przeciwko niej na wystawie. I miejsce dostała suka z nadwagą, sędzia sam powiedział jej, że trzeba psa odchudzić (nie on jeden). A mimo to cielsko okazało się być bardziej pożądane od zgrabnej sylwetki. Nie rozumiem tego zupełnie. No ale cóż - co sędzia, to inny gust.
Niamey - Nie Maj 23, 2010 13:47

babyduck, niestety tak bywa - wszystko zależy od sędziego i jego upodobań, czasem niektórych trzeba unikać, bo wiadomo, że mają zupełnie inne upodobania. Bokser rodziców na jednej wystawie jest szlachetny, elegancki w chodzie itd. a na drugiej koślawy, za duży i zezowaty :P Aczkolwiek ja zawsze jestem za tymi psami, które są wysportowane i w dobrej kondycji, zwłaszcza u moich ulubionych buldogów angielskich - nie rozumiem jak mogą wygrywać zasapane, spasione ropuchy, które wyglądają, jakby miały zejść na atak serca :roll:
sachma - Nie Maj 23, 2010 16:13

babyduck, ważne jest za dla ciebie jest piękna ;)

dziś pojechaliśmy sobie z Lennym nad morze :) było miło - nie wchodziliśmy na plaże, bo raz ze gorąco a dwa że plaża to nic ciekawego dla psa :P chodziliśmy po lasku iglastym :) ale fajnie było do czasu - w lesie są dwie ścieżki, jedna od drugiej oddzielona "pasem zieleni" takim 1m szerokości, od czasu do czasu zarośniętym - na drugiej ścieżce szła jakaś rodzinka z dwoma psami, coś ala maltańczyli - Lenny był na smyczy, bo nie miałam pewności że nie postanowi się wybrać w las samotnie ;) a i nie chciałam żeby coś zjadł po drodze - tam dużo mrowisk, zaskrońców i innych robaczków :P więc wolałam chronić faunę nadbrzeżną :P oczywiście małe białe bez smyczy.. jeden przeszedł i nawet się nie spojrzał, ale drugi nastroszył się i leci do nas, w ostatniej chwili podniosłam Lennego - jakieś 5cm od chłapiącego zębami psa.. proszę faceta żeby go zabrał i słyszę " przecież nic się nie stało!" no i się zaczęło.. bo ja kilka razy już ściągałam jakieś burki z dupy Dina i słyszałam ten tekst! zaczęłam mówić że on ma obowiązek trzymać go na smyczy albo nad nim panować, ani smyczy ani posłuchu nie ma, że ja sobie nie życzę - a on w kółko (biegając za psem, którego nawet zawołać nie chciał kiedy pierwszy raz poprosiłam żeby to zrobił, bo ten oczywiście latał dookoła mnie i próbował chapsnąć lennego!) że nic się nie stało, że to szczeniak, że nic nie zrobi - Seba się wkurzył i powiedział że jakby coś zrobił to dostałby w pysk! to dziadek żeby zastanowił się co on mówi, bo to SZCZENIAK - uwielbiam to! chłapiący paszczą, ale szczeniak, więc może :roll: ja puściłam w eter że z takimi podbiegaczami się bez smyczy nie chodzi i że gdybym miała na smyczy większego psa to pewnie nie byli by tacy mądrzy.. oczywiście wielki oburzenie u rodzinki, bo pies nie ugryzł - ciekawe co by było gdybym Lennego nie wzięła na ręce.. szczeniak nie podbiega nastroszony z rozdziawioną japą żeby się przywitać!
ale później minęliśmy jeszcze kilka psów i wróciła wiara w ludzi ;) mijaliśmy piękne 3 husky - Pan tylko powiedział " zostaw" i jeden z nich tylko oczami na Lennego łypał, ale nawet pyska nie odwrócił :) dwa inne które szły na luźnych smyczach obok nawet nie zwróciło uwagi, później jeszcze dwa kundelki, jeden mały drugi większy, oba bez smyczy, oba pięknie nas minęły - a jednak można :roll:

w sumie się zdziwiłam że tam aż tyle psów spotkaliśmy..

Anonymous - Nie Maj 23, 2010 20:42

ja dzisiaj szlam, a z podworka wyszla jakas paniusia ze sznaucerem na rozciaganej smyczy. Pies cieszyl sie jak by pierwszy raz na dworze byl, a baba w srodku miasta na chodniku z psem na calej rozciagietej smyczy, tak ze ona po jednej stronie chodnika, pies po drugie, obiegl mnie naokolo ze sie prawie wywalilam. Matko, w takich momentach jestem wielka przeciwniczka smycz typu flexi :roll:
AngelsDream - Pon Maj 24, 2010 18:36

Czasem wystarczy dobry pomysł, żeby ktoś był szczęśliwy. :serducho:
quagmire - Pon Maj 24, 2010 18:41

Uwielbiam Celara, absolutnie uwielbiam :serducho:
AngelsDream - Pon Maj 24, 2010 18:58

quagmire, pogoda się poprawi i porwiemy Cię na spacer. :)
quagmire - Pon Maj 24, 2010 19:00

Koniecznie :mrgreen: :serducho: