To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

Naciol - Śro Sie 17, 2011 19:47

Ninek napisał/a:

Strasznie bym chciała znowu takiego chomisia :oops:
ja też, są cudowne : )
Bernadeta - Śro Sie 17, 2011 21:13

nezu napisał/a:
załatwia się w jednym kąciku

Moja Rewoli ma dwa kąciki - jeden do siusiania w narożniku duny ,a drugi na kupki- we własnym jej domku.Sprzątam oba te miejsca codziennie.

Manta - Czw Sie 18, 2011 00:36

Ninek napisał/a:
Ostatnio mi powiedziano, że klatka dobra dla dwóch szczurzyc jest minimalną dla chomika :roll: )

to ktos mocno nadambitny ;)

moja chomiczka mieszka w akwa 100/40/50 ale to sie po przeprowadzce zmieni, narazie mi tak pasowalo, ale ona nawet polowy tej przestrzeni nie wykorzystuje - czasem mam wrazenie, ze chomikowi wystarczy tyle miejsca ile zajmuje domek, miska, poidlo i kolowrotek, hehe ;P

Ja calosc sprzatam raz na miesiac a nawet rzadziej, kacik do sikania sprzatam czesciej - jak juz widze, ze jest brudno, miejsce do spania (bo domku moja nie lubi, woli kopczyk z trocin robic :P ) tez czesciej, bo tam zostawia tez resztki jedzenia.
Ale jak juz bedzie miala mniejsze mieszkanko to bedzie czesciej sprzatane, nie sadze, zeby tego wymagala, ale jakos tak mi sumienie bedzie kazalo :P

Ninek - Czw Sie 18, 2011 12:45

Manta, to nawet nie była jedna osoba a kilka, na chomiczym forum.
No ale dla mnie przegięciem jest stwierdzenie, że klatka 58/36/50 to MINIMUM dla chomika :shock: a 43x28x54 jest okropnie mała nawet dla maluszka...

Widziałam dzisiaj całą gromadke syryjczyków w zoologu. Cudowne były! Brązowo białe, długo i krótkowłose. Jeden spał na plecach i kopał w powietrzy łapkami :serducho:

Vaco - Czw Sie 18, 2011 12:50

Dla mnie też te wymiary na chomika są ostro przesadzone, nawet jeżeli nie mamy na myśli dżungarskiego/roborowskiego a syryjskiego. Syryjczyk TŻ ma dosyć duże akwa a i tak siedzi cały czas w kołowtorku albo domku i nic poza tym. Nawet po tym całym terenie nie chodzi :roll: A jak wywróci sobie kołowrotek, to wisi cały czas na siatce która przykrywa akwa :/
Ninek - Czw Sie 18, 2011 13:30

No ja właśnie pamiętam co robił mój chomik. Miał Teddy lux I, na dole miał gniazdo, miske i poidło, na górze, przy samych schodkach kołowrotek. Na drugą strone półki nawet nie chodził, jego trasa ograniczała sie do: gniado->miska->gniazdo->kołowrotek->miska->gniazdo->miska....
Za to wypuszczony fajnie hasał po całym pokoju :) Pamiętam jak mi wlazł pod łóżko, odstęp pod nim to były jakieś 3cm a on sie tam wcisnął :shock: Wyszedł płaski totalnie, otrzepał sie i polazł dalej :lol:

L. - Czw Sie 18, 2011 13:46

ja podejrzewam, że po prostu osoby mające świra na punkcie syryjczyków wciskają im całe wyposażenie do klatki jak te angielskie/brytyjskie serie dla szczurów np. piraci z karaibów ;p
a do mniejszych klatek taka ilość bajerów sie nie miesci ;p

Ninek - Czw Sie 18, 2011 15:10

L. napisał/a:
wciskają im całe wyposażenie do klatki
no tak, ale po co? :P
Można powiedzieć, że miałam świra na punkcie szczurów, ale w klatce nie miały rzeczy, których nie używały. Ich wystrój klatki miał im pasować, ale równie ważna była dla mnie MOJA wygoda w chociażby sprzątaniu.
A faktycznie, jak patrze na niektóre klatki chomików, to nie wiem po co połowa rzeczy w nich jest. Chyba tylko po to, żeby było ładnie.

Zastanawiam sie nad zmianą przeznaczenia klatki, którą zrobiłam jakiś czas temu. Miały w niej mieszkać popielice afrykańskie, bo chciałam zwierzaki niewymagające i troche 'małpowate' (choć to też gryzoń).
Ale tak sobie myśle, że nie wiem czy nie chciałabym bardziej mieć zwierzaka również niewymagającego, ale jednocześnie takiego, którego moge wymiziać kiedy chce, wypuścić z klatki, itp. Czyli właśnie chomika.

Tylko weźcie mi przypomnijcie, czy chomiki mocno gryzą drewniane elementy?
Bo klatka jest zrobiona z drewnianego regału. Dwie ścianki są drewniane, dwie pozostałe to siatka na drewnianych ramach.

Klatka jest za to spora :mrgreen: Ma 80cm szerokości, 60 wysokości i 28 głębokości.

L. - Czw Sie 18, 2011 15:13

Ninek, nie wiem po co ;p tez tego nie rozumiem.
ale do takiego wniosku doszłam ;p

Ninek - Czw Sie 18, 2011 15:15

L., w sumie to ja widze znaczącą różnice w poziomie właścicieli szczurów i właścicieli chomików ;) Może to też robi swoje.
Oczywiście mówie to na podstawie obserwacji na forach.

Edytowałam wcześniejszego posta.

Ninek - Pią Sie 19, 2011 16:24

No i szukam chomika xD
Bel - Pią Sie 19, 2011 18:29

Ninek, moje chomiki tną wszystko co się da. A jak się nie da to też potną ;)
Amelce chciałam kupić http://www.ramiz.pl/gener...686a_resize.jpg ;( ;( ;( ;( :mrgreen: i wciąż się nad tym zastanawiam :P
Ninek napisał/a:
w sumie to ja widze znaczącą różnice w poziomie właścicieli szczurów i właścicieli chomików Może to też robi swoje.
Oczywiście mówie to na podstawie obserwacji na forach.
na forach chomiczych 3/4 osób ma poniżej 15 lat. Więc tym poziomem to nie ma co się dziwić. Gdy wstawiam zdjęcia Amelki czy Albercika tu to są same ohy i ahy. Gdy na chomicze forum to zaraz debata pt " ile cukru było w muffinkach do zdjęć" "czy gruz na którym siedziała Amelka nie był kanciasty i ostry" itd. Czasami nie wiedziałam czy mam się śmiać czy płakać ale chomicze forum przypomina mi trochę obrońców krzyża :lol:
Layla - Sob Sie 20, 2011 16:42

Z drugiej strony lepiej tak, niż jak niektóre dzieciaki trzymają gryzonia niemalże w słoiku.
Ninek - Sob Sie 20, 2011 16:54

Layla, no zdecydowanie lepiej.
Zwłaszcza, że często tylko piszą o takich wygórowanych rzeczach, a jak przyjdzie co do czego wymagania są mniejsze. Te wygórowane mają odstraszać nieodpowiednie osoby.

Ja mam już prawie zaklepanego chomika ^^ Prawdopodobnie odbiore go na ZooBotanice we Wro :)

Ninek - Sob Wrz 03, 2011 15:53

Moje :serducho: