Klatki i wyposażenie - Transportery
Asaurus - Nie Paź 30, 2011 22:08
Nashi, ja wykombinowałem miedzianą rurkę jako ochronę kabla wewnątrz transportera. Co do zaburzenia odczytu, to rurkę można nawiercić, tak aby był swobodny przepływ powietrza. Poza tym wiele termometrów (tak jak ten, który ja zamontowałem) ma metalowy czujnik, więc można go zamontować tak, żeby wystawał na zewnątrz rurki. Półka czy koszyk w wysokim transporterze powiększa ilość powierzchni dla ogonów.
AniaCk, jeżeli może przecisnąć głowę to lepiej jednak dodać pręty lub siatkę. To nie wylezienie szczura na zewnątrz jest niebezpieczne, tylko uduszenie albo skręcenie sobie karku. Zazwyczaj transporter i tak jest w jakiejś torbie, więc szczur daleko nie ucieknie, a panika w momencie utknięcia głowy jest najczęstszą reakcją, a wtedy nie trudno o tragedię.
AniaCk - Nie Paź 30, 2011 22:12
Asaurus napisał/a: | panika w momencie utknięcia głowy jest najczęstszą reakcją, a wtedy nie trudno o tragedię. |
Hmm ona się nie stresuje absolutnie kiedy przekłada głowę, ale masz rację, nie miałam w głowie takiego scenariusza
cynia - Pią Sty 13, 2012 16:09
Ale właśnie mi na tym większym zależy Tak, żeby w razie czego klatki nie ciągać, tylko żeby ciury mogły w nim noc spędzić. Ale skoro mówicie , że dobry, to biorę
[edit]
Przedstawiam mój nowy transporter Spory, fajny, no taki jak sobie wymarzyłam.
I od razu chwalę się bezczelnie "ocieplaczem", w którego skład wchodzą dwustronna "kieszeń" z jedną częścią polarową oraz przywieszany na rzepy hamak.
Pawlo - Pią Sty 20, 2012 10:28
To świetny transporter - najlepsze "wykończenie" jakie widziałem
Bel - Pią Sty 20, 2012 10:46
fajne ocieplenie ale ja wolę jak jest z zewnątrz. Do środka zawsze można wsadzić polarki co ułatwia później sprzątnięcie-ale z zewnątrz i tak trzeba czymś opatulić.
valhalla - Nie Sty 29, 2012 13:39
Ostatnio dość niespodziewanie wypalił transport dla tymczasa, z tym że pod warunkiem, iż będzie on poręcznie zapakowany Na szybko musieliśmy skonstruować coś własnego, żeby malec mógł dojechać bezpiecznie. I oto efekty:
Składniki/ narzędzia:
Pojemnik na żywność ze sklepu: 6, 50 zł
Stary pasek
Wiertarka i kilka śrubek
Pokrzywa09 - Nie Sty 29, 2012 13:43
heh wszystkie składniki zazwyczaj ma się w domu, niezły pomysł jak trzeba mieć coś na szybko :d
smeg - Nie Sty 29, 2012 14:25
Pomysł fajny, ale pojemnik trochę za mały, chyba że na jakiegoś maciupeńkiego szczureczka. Przy tak małej objętości i tej ilości dziurek w pokrywce bałabym się, że szczurek się w środku zaparzy.
valhalla - Nie Sty 29, 2012 14:41
smeg, ale to właśnie był malutki szczurek (jeden z moich tymczasów). Jasne, że jakby był większy, to i pojemnik większy byśmy kupili.
Nikaa - Czw Lut 02, 2012 14:17
Potrzebuję pilnie odpowiedzi. podejrzewam, że gdybym przeczytała te 48 stron, może bym coś znalazła, ale szczerze mówiąc, to trochę za dużo Więc zapytam... a nóż widelec na mnie nie nakrzyczycie
Jak zabezpieczyć transporterek (coś typu atlas... taki dla kota, z kratką z przodu ) przy tak silnych mrozach..(około -20 lub nawet więcej) Chcę tylko szczurcię przewieźć samochodem, więc jedyne co będzie musiała być "na dworze" to pewnie ze 200 m. do samochodu, i ze 200m. + 5 pięter po klatce schodowej... jak mam zabezpieczyć taki transporterek przed zimnem ? Czy jak np. owinę go polarem i włożę do torby, to szczurek się tam nie udusi ? a jak zostawię trochę "miejsca" przy wylotach nie zasłoniętych, to czy to lodowate powietrze jej nic nie zrobi ? I np. czy wyjąć transporter z polaru i torby jak już będę w ciepłym samochodzie, czy lepiej nie... bo się trochę boję, że się zagrzeje w tym polarze, torbie, i jak ją wyjmę w pokoju, to będzie jej zimno...Kurcze, mam niezłego stracha, przed tą podróżą, ale MUSZĘ ją zabrać dziś lub jutro, a to takie mrozy właśnie będą
Proszę o dokładną instrukcję jak to najbezpieczniej wykonać... Tak łopatologicznie
Z góry dzięki, i przepraszam, że nie przeczytałam całości... coś tam czytałam początki,ale wolę się upewnić
karola - Czw Lut 02, 2012 14:25
Nikaa, chodzi o 1 szczura? To ja bym po prostu wzięła mniejszy transporter, owinęła w koc i wsadziła do torby. Po co się męczyć z takim wielkim?
Nikaa napisał/a: | Czy jak np. owinę go polarem i włożę do torby, to szczurek się tam nie udusi ? | Szczurowi nic nie będzie, a w aucie wyjmij transporter z torby dopiero jak będzie nagrzane.
Nikaa napisał/a: | podejrzewam, że gdybym przeczytała te 48 stron, może bym coś znalazła, ale szczerze mówiąc, to trochę za dużo |
Bel - Czw Lut 02, 2012 14:26
Nikaa, duża torba z ikei, transporter owiń polarem pozostawiając jakiś otwór na wlot powietrza i włóż termofor/butelkę z ciepłą wodą no i oczywiście szmatki/polarki do środka.
Nikaa - Czw Lut 02, 2012 14:32
Tak, chodzi o jednego, ale dużego,dorosłego szczura. Nie mam mniejszego, no chyba, że użyję np. małej samli, i wytnę tam dziurki. ale ta samla to na prawdę mała jest... 24 cm długości 15 szerokości i 13 wysokości. boję się że jak ją tu wsadzę, to się zagrzeje, nawet jak zrobię dziurki w pokrywie... a nie wyjmę jej w samochodzie ani nie otworzę tego, bo jej nie znam, a ona nie zna mnie. nie chce ryzykować. To jak lepiej ?
A auto zamierzam mieć nagrzane już od razu. w sensie, że trafi od razu do ciepłego
karola - Czw Lut 02, 2012 14:36
Nikaa napisał/a: | Nie mam mniejszego | W takim razie lepiej ten duży, w polar, do dużej torby i torbę otworzyć w ciepłym aucie.
Nikaa - Czw Lut 02, 2012 14:59
A rozumiem, że mogę ten tranporter włożyć do polaru tzn. swetra z polaru, tak ? jedna warstwa wystarczy ? A jaka torba ? Taka bardziej podróżna, czy tak jak mówi Bel, Z ikei taką plastikową, o to chodzi ? Taka żółta czy niebieska, tak ? Co lepiej ? Kurcze, strasznie się boję tego...
|
|
|