To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Poidła

Oli - Nie Maj 23, 2010 14:03

LalaAla, bez sensu kupować i dawać wodę w misce, skoro maluchy z hodowli są przyzwyczajone do poidła kulkowego. No i w takiej misce jest koszmarnie trudno utrzymać czystość, bo mogą tam wpaść nie tylko trociny, ale i jedzenie, kupy czy szczur może do wody nasikać i wtedy będą odcięte od źródła.
LalaAla - Nie Maj 23, 2010 14:26

Racja. W takim razie zostawię poidło kulkowe.
agacia - Pon Maj 24, 2010 14:52

Ja mam aktualnie 2 poidła. Jedno jakieś 120ml, które już ponad 3 lata działa bez zarzutu i drugie ferplastowe 500ml jako dodatek do klatki. Niestety to drugie czasem cieknie, chociaż nie wiem od czego to zależy :/ Na razie podłożyłam pod nie kuwetę narożną, żeby mi woda trotów nie zalewała. Ale chyba je wymienię na jakieś jeszcze jedno mniejsze.
dudzia - Wto Cze 29, 2010 23:02

chciałam się zapytać jakich poideł używacie przy rozstawie prętów 1,5 cm (lub wiecej). chodzi o to że mam tego typu poidła : http://www.zooplus.pl/sho...a_gryzoni/31069
jak byl rozstaw pretów 1 cm to bylo idealnie. a teraz zrzucają co chwilę, przekrecaja tak ze dziubek jest na zewnątrz, obgryzły polowe tego sylikonu/plastiku (?) co jest jak sie zaczyna ta metalowa dziurka. juz nie wiem co robic. przygotowuje sie na zmiane poidla ale nie wiem na jakie by sie sytuacja nie powtarzała (np. śpię a rano patrze a tu poidła na podłodze a szczury usychają). czy takie jak podała sylwikk na poprzedniej stronie się sprawdzi w tym przypadku?

Niamey - Wto Cze 29, 2010 23:17

dudzia, ja mam takie bodajże ferplasta, które mocuje się na szerokiej podkładce i one nadają się wyłącznie na szeroki rozstaw .
Chyba takie: http://i90.twenga.com/zwi...08277057276.png

greenfreak - Śro Cze 30, 2010 00:21

dudzia, ja mam taki typ poidła przy rozstawie nawet 1,7cm i sobie je chwalę, u mnie dziewczyny nawet go nie tykają w celach innych niż picie
http://zapodaj.net/cfa3eedad4bb.jpg.html
Ale jeżeli masz tak samo zamontowane i dalej uparcie psują, to albo tamten bajer, albo zwyczajnie, na druciku. Wygoda przy wymianie wody zerowa, ale ciężko zepsuć.

dudzia - Śro Cze 30, 2010 13:11

kurcze wlaśnie taki mam. one podsuwają je do góry i obracają wypychając dziubek z klatki, a jak to robia mocniej to spada. teraz umieściłam poidło bardzo wysoko, tak by do picia musiały się trzymać czterema nogami szczebelków i ono właśnie wisi cały czas (drugie jest niżej tak że normalnie piją i co chwile je zbieram z ziemi :/ jak dam na drucik to na jedno wyjdzie, bo też obrócą :/ myślałam o tym z poprzedniej strony bo go jakby nie patrzec nie da się obrócić. z czego w nim jest zrobiona ta rurka która prowadzi do dziubka ? bo troche wyglada na cos co nie uchroni sie przed szczurzymi zebami, ale moze sie myle :)
quagmire - Śro Cze 30, 2010 13:18

dudzia, moi chłopcy nie chcą z takiego pić. Nie wiem, czy nie potrafią, czy po prostu nie jest dla niech fajne, ale po prostu nie piją. Wypijają wszystko co jest w kulkowych i czekają aż doleję.
dudzia - Czw Lip 01, 2010 09:55

quagmire, moze chcesz się pozbyć takiego poidełka po okazjonalnej cenie :twisted: ?
quagmire - Czw Lip 01, 2010 10:07

Dostałam je od przyjaciółki, za darmo, więc nawet głupio by mi było, gdyby przyszła, a go tam nie ma.
LalaAla - Sob Lip 10, 2010 18:56

No i zaczynają się Alowo- Tomkowe problemy z poidełkiem :x Najpierw kupiliśmy takie:

Poidło Trixie 500 ml

Niestety okazało się, że po nalaniu w nie więcej niż 100 ml wody poidło dosyc intensywnie cieknie.. Udałam się więc do sklepu i kupiłam to magicznie skomplikowane poidło Ferplasta Sippy. Ogony go nie ogarnęły i nie umiały z niego pic, a że nie chciałam ich narażac na odwodnienie w taki upał to pojechałam wymienic je na takie:

Poidło Living World 225 ml

Ucieszyłam się bo przez pierwszych kilka godzin nic nie ciekło.. Niestety teraz zauważyłam, że znowu cieknie :evil: Krople spadają dosyc często i muszę je ustawiac pod odpowiednim kątem, żeby nic nie laciało i też mogę nalac tylko ze 100 ml :evil: :evil: Czy ktoś może polecic takie, które absolutnie nie ciekło w trakcie używania??

LaCoka - Sob Lip 10, 2010 19:26

Myślę, że możesz ponownie zakupić Ferplast Sippy, moje dziewczynki też na początku patrzyły na to to i nie wiedziały jak się zabrać za picie ale bardzo szybko ogarnęły co trzeba zrobić żeby woda poleciała ;) . Myślę, że Twoje brzdące też w końcu dadzą radę (dla spokoju ducha możesz dać im też drugie poidełko do czasu aż nauczą się "obsługiwać" to nowe :) )
susurrement - Sob Lip 10, 2010 19:27

dzieci Destinkowe mają najlepszy patent na poidło Sippy. łapką podważają tą rurkę i spijają to co cieknie po łapce :mrgreen:
LaCoka - Sob Lip 10, 2010 19:54

susurrement napisał/a:
dzieci Destinkowe mają najlepszy patent na poidło Sippy. łapką podważają tą rurkę i spijają to co cieknie po łapce :mrgreen:

Moja Chiyo tak robi ;D

lepakkomies - Sob Lip 10, 2010 20:34

Buszując po Allegro natknęłam się na takie karmidło i poidło:
:arrow: http://allegro.pl/item109...smart_3_0l.html

Może na co dzień nie koniecznie, ale na trochę dłuższy czas nieobecności właściciela by się sprawdziło? :roll: